Întrebare
Cum susține arheologia Biblia?
Răspuns
Arheologia a fost numită "cel mai bun prieten al Bibliei", o afirmație care reflectă lunga istorie a descoperirilor care susțin documentele biblice. De la descoperirea Cilindrului lui Cirus în 1879, la manuscrisele de la Marea Moartă în 1947, până la Scăldătoarea din Siloam în 2004, arheologia a lucrat mână în mână cu cercetătorii Bibliei pentru a oferi o mărturie independentă a adevărului Cuvântului lui Dumnezeu.
Desigur, există unele descoperiri arheologice care par să contrazică Biblia. Ce se întâmplă atunci? Arheologia sau Biblia este cea care este în eroare? În astfel de cazuri, ne amintim că arheologii sunt și ei oameni, cu propriile lor limitări, prejudecăți și predispoziție la eroare. Odată ce un artefact este găsit, existența și localizarea sa trebuie interpretate, iar procesul de interpretare este cel care este susceptibil de erori. Mulți arheologi seculari obișnuiau să spună că David a fost o figură legendară, la fel ca Regele Arthur, mai degrabă decât un rege istoric. Aceasta era poziția lor până când au găsit Stela Tel Dan, o piatră de bazalt datând din secolul al IX-lea î.Hr. care poartă numele lui David și îl identifică ca rege al Israelului. Așadar, până la descoperirea stelei, arheologia nu susținea în mod deschis referirile Bibliei la David. Dar, în cele din urmă, o descoperire arheologică a arătat că Biblia a fost adevărată dintotdeauna. David a fost o persoană reală care a fost rege al Israelului, iar cei care se opuneau arheologilor s-a dovedit că s-au înșelat.
Multe alte descoperiri arheologice au confirmat evenimentele și persoanele din Biblie. De fapt, arheologia a furnizat în multe ocazii dovezi tangibile pentru exact ceea ce consemnează Biblia. Invazia Egiptului asupra Israelului (1 Împărați 14:25); asediul asirian asupra Lachișului (2 Împărați 18-19); relațiile comerciale dintre Israel și Saba (1 Împărați 10); cucerirea babiloniană a Ierusalimului; și domniile regilor Omri, Ahab, Ozia, Ezechia, Ahaz, Ieroboam al II-lea și Ioiachin (1 și 2 Împărați) - toate sunt consemnate în Biblie și toate au fost confirmate de arheologie. Iar descoperirea menționată anterior a manuscriselor de la Marea Moartă, una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX, a fost o dovadă decisivă a fiabilității manuscriselor Bibliei.
Creștinii ar trebui să înțeleagă că nu putem dovedi că Biblia este adevărată din punct de vedere științific. Nicio descoperire arheologică nu va "dovedi" vreodată Biblia ca fiind adevărată, înaintea scepticilor. Dar acest lucru nu ar trebui să ne facă să ne îndoim de adevărul absolut al lui Dumnezeu. Dumnezeu este Autorul istoriei, iar noi suntem asigurați că înregistrarea istoriei de către El este o relatare exactă a ceea ce s-a întâmplat. Desigur, nu tot ceea ce s-a întâmplat în istorie a fost scris în înregistrarea Sa. Au fost consemnate doar acele lucruri care favorizează revelația lui Dumnezeu despre Sine și care ne sunt de folos "drept pilde ... pentru învățătura noastră" (1 Corinteni 10:11).
Caz după caz, arheologia ajunge în cele din urmă să confirme relatarea biblică, iar arheologia și Biblia ajung la un acord. În calitate de creștini, trebuie să avem răbdare și să nu lăsăm credința noastră în Cuvântul lui Dumnezeu să fie tulburată de teoriile oamenilor. Arheologia nu a dovedit niciodată că relatarea biblică este greșită, deși, în unele cazuri, îi lipsesc dovezile pentru a dovedi că aceasta este corectă. Pe măsură ce arheologii continuă să facă săpături, vom avea din ce în ce mai multe dovezi externe care să susțină istoricitatea și veridicitatea relatării biblice.
English
Cum susține arheologia Biblia?