Întrebare
Ce spune Biblia despre cum gestionăm banii în căsnicie?
Răspuns
Biblia nu se adresează în mod specific gestionării banilor în căsnicie, dar principiile privitoare la dinamica relației dintre soț și soție privesc toate aspectele căsniciei. Cu alte cuvinte, principiile stabilite de Domnul în Efeseni 5.22-23 și Coloseni 3.18-19 se adresează tuturor fațetelor relației soț-soție. Aceasta înseamnă că echilibrul spiritual al relației conjugale, în toate aspectele, este influențat direct de relația personală cu Dumnezeu a partenerului de căsnicie. În orice relație există atât binecuvântare prin asociere, cât și suferință prin asociere, și aceste principii sunt influențate de alegerea fiecăruia dintre soți de a umbla în ascultare de Domnul.
Ambii soți aduc în uniunea lor puncte forte și slăbiciuni. Modelarea acestor caracteristici individuale într-o relație funcțională ține de înțelegerea rânduielii lui Dumnezeu și a darului harului. Deciziile financiare care au impact asupra succesului familiei sunt o responsabilitate comună. Oricare ar fi sursa purtării de grijă a lui Dumnezeu, fie că e rezultatul serviciului soțului sau al soției sau al ambilor soți, bunurile acumulate sunt responsabilitatea ambilor soți împreună ca echipă. Principiul important privitor la deciziile financiare este să „facă totul spre slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10.31, Romani 14.8, Coloseni 3.23-24).
Totuși, un lucru inerent în căsnicia a doi oameni care sunt în Cristos este înțelegerea faptului că soțul este autoritatea finală. El este responsabil în fața lui Dumnezeu să conducă și să își păstorească familia, în timp ce responsabilitatea soției este să i se supună și să fie ajutorul lui. În domeniul banilor în căsnicie, aceasta poate însemna că soțul are control unic asupra cecurilor, plătește toate facturile și vede de economiile, investițiile, cât și dărniciile familiei, iar în același timp se consultă cu soția și are în vedere părerile ei în deciziile finale. La fel de legitim poate însemna că el îi delegă soției această funcție, mai ales dacă ei îi face plăcere sau e mai potrivită pentru detaliile din domeniul financiar, și că ea preia detaliile financiare ale „businessului familial”. Însă soțul tot are responsabilitatea de a supraveghea procesul. În cele din urmă, un cuplu care conlucrează în domeniul financiar al familiei va fi un cuplu care de obicei va avea o bună comunicare și un respect mutual.
În final în domeniul banilor în căsnicie, ni se dau, de asemenea, principii cum este cel din Luca 6.38, care afirmă că cu cât mai liber dăruim, cu atât va fi mai mare binecuvântarea. Aceasta înseamnă că există o corelare între dărnicia pe care o facem ca pentru Domnul și binecuvântarea pe care o primim în schimb, atât spirituală, cât și financiară. Nu-L putem depăși în dărnicie pe Dumnezeu. Cu cât suntem mai credincioși în a-I da înapoi Domnului, cu atât mai mult vom descoperi că ceea păstrăm este multiplicat și, într-adevăr, e mai mult decât suficient, chiar din abundență.
English
Ce spune Biblia despre cum gestionăm banii în căsnicie?