settings icon
share icon
Întrebare

Cum putem ști care părți ale Biblie ni se aplică și nouă astăzi?

Răspuns


Se înțeleg de multe ori greșit lucrurile atunci când fie clasificăm porunci pe care ar trebui să le urmăm ca fiind „specifice unei perioade", fiind aplicabile numai auditoriului original, fie considerăm în mod eronat porunci specifice unui anumit auditoriu ca fiind adevăruri aplicabile în toate timpurile. Cum distingem deosebirea? Primul lucru de observat este că canonul Scripturii a fost închis către sfârșitul primului secol de după Cristos. Ce înseamnă acest lucru este că mare parte, dacă nu chiar toată Biblia, nu a fost la origine scrisă pentru noi. Autorii i-au avut în minte pe ascultătorii acelor vremuri și probabil că nu au fost conștienți de faptul că cuvintele lor vor fi citite în toată lumea cu secole mai târziu. Acest lucru trebuie să ne facă să fim foarte atenți atunci când interpretăm Biblia pentru creștinul din zilele noastre. Se pare că mare parte din predicarea contemporană e atât de preocupată de relevanță, încât tratăm Biblia ca pe un lac din care să pescuim aplicații pentru creștinii din zilele noastre. Acest lucru se face în detrimentul exegezei și a interpretării corespunzătoare.

Primele trei reguli de importanță majoră ale hermeneuticii (arta și știința interpretării Bibliei) sunt 1) contextul, 2) contextul și 3) contextul. Înainte să le putem spune creștinilor din secolul XXI în ce fel se aplică Biblia în cazul lor, mai întâi trebuie să înțelegem cât mai bine posibil ce a vrut să transmită Biblia auditoriului inițial. Dacă venim cu o aplicație care ar fi fost străină auditoriul original, e foarte posibil că nu am interpretat pasajul în mod corect. Odată ce suntem convinși că înțelegem care a fost înțelesul textului pentru ascultătorii inițiali, trebuie apoi să luăm în considerare deosebirile dintre ei și noi. Care sunt deosebirile în ceea ce privește limba, timpul, cultura, geografia, cadrul și situația? Toate acestea trebuie luate în considerare înainte să poată fi făcută vreo aplicație. Odată ce înțelegem caracterul divergent al culturilor noastre, putem găsi punctele comune între auditoriul inițial și noi. În cele din urmă, putem găsi aplicație pentru noi, în timpul și în situația noastră.

Este, de asemenea, important faptul că fiecare pasaj are o singură interpretare corectă. Poate avea mai multe aplicații, dar o singură interpretare. Acest lucru înseamnă că unele aplicații sunt mai bune decât altele. Dacă o aplicație este mai aproape de interpretarea corectă decât alta, atunci este o aplicație mai bună a textului. De exemplu, multe predici au fost predicate din 1 Samuel 17 (David și Goliat) care implică „înfruntarea uriașilor din viața ta". Ele parcurg superficial detaliile narațiunii și merg direct la aplicație, care de obicei implică alegorizarea lui Goliat într-o situație dificilă, intimidantă, care trebuie să fie depășită prin credință. Sunt, de asemenea, încercări de a alegoriza cele cinci pietre netede pe care le-a ales David. Aceste predici se încheie de obicei prin îndemnul de a fi credincioși ca David.

Cu toate că aceste interpretări produc predici captivante, e îndoielnic că auditoriul original ar fi recepționat acest mesaj din istorisire. Înainte să aplicăm adevărul din 1 Samuel 17, trebuie să știm cum l-a înțeles auditoriul inițial, și aceasta înseamnă să stabilim scopul unitar al cărții 1 Samuel. Fără să intrăm într-o exegeză detaliată, să spunem doar că nu este vorba despre înfrângerea uriașilor din viața ta. Aceasta poate fi o aplicație îndepărtată a pasajului, dar ca interpretare este străină de text. Dumnezeu este eroul istorisirii, iar David este mijlocul ales de El să aducă eliberare poporului Său. Istorisirea pune în contrast împăratul oamenilor (Saul) cu împăratul lui Dumnezeu (David) și, de asemenea, prefigurează ceea ce Cristos (Fiul lui Dumnezeu) va face ca să ne asigure mântuirea.

Un alt exemplu obișnuit de interpretare fără să se țină seama de context este Ioan 14.13-14. Citind versetul scos din context, el pare să indice că dacă Îi vom cere lui Dumnezeu orice, vom primi, atâta timp cât folosim formula „în Numele lui Isus". Când aplicăm regulile hermeneuticii corecte la acest pasaj, Îl vedem pe Isus vorbindu-le ucenicilor în camera de sus, în noaptea trădării Sale. Auditoriul direct sunt ucenicii. În esență, aceasta este o promisiune pentru ucenicii lui Isus că Dumnezeu le va asigura resursele necesare ca ei să își poată îndeplini misiunea. Este un pasaj de mângâiere, pentru că Isus urma în curând să plece de la ei. Există o aplicație pentru creștinii din secolul XXI? Bineînțeles! Dacă ne vom ruga potrivit cu voia lui Dumnezeu (în Numele lui Isus), Dumnezeu ne va da ceea ce avem nevoie ca să îndeplinim voia Lui în și prin noi. Mai mult, răspunsul pe care îl obținem întotdeauna Îl va glorifica pe Dumnezeu. Departe de a ne da orice vrem, acest pasaj ne învață să ne supunem voii lui Dumnezeu în rugăciune și că Dumnezeu ne va da întotdeauna ceea ce avem nevoie ca să îndeplinim voia Lui.

Interpretarea biblică corectă se clădește pe următoarele principii:

1. Contextul. Ca să înțelegi pe deplin, începe de la simplu și avansează treptat: verset, pasaj, capitol, carte, autor și testament/legământ.

2. Încearcă să înțelegi cum ar fi înțeles auditoriul inițial textul.

3. Ia în considerare deosebirile dintre cultura ta și cea a auditoriului inițial.

4. Dacă o poruncă morală din Vechiul Testament e repetată în Noul Testament, consideră că este un „adevăr valabil pentru toate timpurile".

5. Amintește-ți că fiecare pasaj are o singură interpretare corectă, dar poate avea multe aplicații (unele mai bune decât altele).

6. Fii întotdeauna smerit și nu uita rolul pe care Îl are Duhul Sfânt în interpretare. El a promis să ne călăuzească în tot adevărul (Ioan 16.13).

După cum am menționat mai devreme, interpretarea biblică este tot atât artă, cât este știință. Există reguli și principii și unele dintre pasajele mai dificile necesită mai mult efort decât altele. Trebuie să fim întotdeauna deschiși să schimbăm o interpretare dacă Duhul Sfânt ne convinge și dacă dovezile susțin acest lucru.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum putem ști care părți ale Biblie ni se aplică și nouă astăzi?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries