Întrebare
Ce spune Biblia despre capitalism?
Răspuns
Dicționarul definește capitalismul ca fiind „un sistem economic caracterizat de posesiune privată sau corporativă a bunurilor de capital, prin investiții care sunt determinate de o decizie privată și de prețuri, producție și distribuție de bunuri care sunt determinate în principal prin competiție într-o piață liberă". Cu toate că Biblia nu menționează capitalismul pe nume, ea vorbește mult despre chestiunile economice. De exemplu, secțiuni întregi din cartea Proverbele și multe pilde ale Domnului Isus au de-a face cu chestiuni economice. Astfel aflăm care ar trebui să fie atitudinea noastră față de bogăție și cum trebuie creștinul să-și administreze finanțele. Biblia ne oferă și o descriere a naturii umane, care ne ajută să evaluăm un posibil succes sau eșec al unui sistem economic în societate.
Pentru că mare parte din viața noastră se desfășoară în domeniul economic, trebuie să îl evaluăm dintr-o perspectivă biblică. Când folosim Biblia ca și cadru, începem să construim un model de guvernământ și de economie care eliberează potențialul omenesc și restrânge păcătoșenia umană. În Genesa 1.28, Dumnezeu spune că trebuie să supunem pământul și să îl stăpânim. Un aspect al acestui lucru e că oamenii pot deține proprietate asupra căreia să își exercite stăpânirea. De vreme ce avem drepturi voliționale, cât și de proprietate privată, putem considera de la sine înțeles că trebuie să avem libertatea să schimbăm aceste drepturi de proprietate privată într-o piață liberă, unde bunurile și serviciile pot fi comercializate.
Totuși, datorită ravagiilor produse de păcat, multe părți ale lumii au devenit locuri de decădere și sărăcie. Și cu toate că Dumnezeu ne-a dat stăpânire peste creația Lui, trebuie să fim buni administratori ai resurselor aflate la dispoziția noastră. Din punct de vedere istoric, sistemul afacerilor libere a asigurat cea mai mare măsură de libertate și cele mai eficiente câștiguri economice dintre toate sistemele economice concepute vreodată. Chiar și așa, creștinii se întreabă adesea dacă pot susține capitalismul. În esență, într-un sistem capitalist e răsplătit interesul de sine. Însă chiar Evanghelia apelează la interesul nostru de sine, pentru că e în interesul nostru personal să-L acceptăm pe Isus Cristos ca Mântuitor al nostru, ca destinul nostru veșnic să fie asigurat.
Din perspectivă creștină, temeiul pentru proprietatea privată se află în faptul că am fost creați după chipul lui Dumnezeu. Putem lua decizii cu privire la proprietatea noastră pe care o putem comercializa într-un sistem de piață. Însă uneori dorința de proprietate privată se naște din păcătoșenia noastră. În mod echivalent, natura noastră păcătoasă produce de asemenea inactivitate, neglijare și trândăvie. Realitatea este că justiția economică poate fi dobândită cel mai bine dacă fiecare om este responsabil de propria lui productivitate.
Din punct de vedere istoric, capitalismul a avut un număr de avantaje. A eliberat potențialul economic. De asemenea, a asigurat temelia pentru o mare măsură de libertate politică și economică. Când guvernul nu controlează piețele, există libertate economică care poate fi inclusă într-o mulțime de activități antreprenoriale. Capitalismul a dus, de asemenea, la o mare măsură de libertate politică, pentru că odată ce limităm rolul guvernului în economie, limităm sfera de acțiune a guvernului în alte domenii. Nu e deloc întâmplător că majoritatea țărilor cu cea mai mare libertate politică au de obicei o mare măsură de libertate economică.
Totuși, creștinii nu pot și nu trebuie să susțină toate aspectele capitalismului. De exemplu, mulți susținători ai capitalismului au o perspectivă numită utilitarism, care e opusă noțiunii de absoluturi biblice. În mod sigur trebuie să respingem această filosofie. De asemenea, sunt câteva chestiuni economice și morale care trebuie luate în discuție. Cu toate că există o măsură de critică economică validă adusă capitalismului, cum sunt monopolurile și produsul secundar al poluării, acestea pot fi controlate prin control guvernamental limitat. Şi când capitalismul e controlat în mod înțelept, generează prosperitate economică semnificativă și libertate economică pentru oameni.
Unul dintre argumentele morale majore împotriva capitalismului este lăcomia, motiv pentru care mulți creștini se simt nesiguri în privința sistemului liber de afaceri. Criticii capitalismului susțin că acest sistem îi face pe oameni lacomi. Însă trebuie să ne întrebăm dacă capitalismul îi face pe oameni lacomi sau avem deja oameni lacomi care folosesc libertatea economică a sistemului capitalist ca să-și atingă scopurile? Din perspectiva felului în care Biblia descrie natura umană (Ieremia 17.9), ce-a de-a doua variantă pare mai probabilă. Pentru că oamenii sunt păcătoși și egoiști, unii dintre ei vor folosi sistemul capitalist ca să-și satisfacă lăcomia. Însă acest lucru nu e atât de mult o critică la adresa capitalismului, cât e o realizare a condiției umane. Scopul capitalismului nu e să schimbe oameni răi, ci să ne protejeze de ei. Capitalismul este un sistem în care oamenii răi pot face cel mai puțin rău și oamenii buni au libertatea să facă fapte bune. Capitalismul funcționează bine cu indivizi complet morali. Însă funcționează adecvat și cu oameni egoiști și lacomi.
E important să ne dăm seama că există o deosebire între interes de sine și egoism. Toți oamenii au interes de sine, care poate funcționa în moduri care nu sunt egoiste. De exemplu, e în interesul nostru să obținem o slujbă și să câștigăm un venit, ca să ne susținem familia. Putem face acest lucru într-un mod care să nu fie egoist. Prin contrast, alte sisteme economice, cum e socialismul, ignoră definițiile biblice date naturii umane. Drept urmare, ele permit ca puterea economică să fie centralizată și concentrează puterea în mâinile câtorva oameni lacomi. Cei care se plâng de influența pe care o au marile corporații în viața noastră trebuie să se gândească la alternativa socialistă, în care câțiva birocrați guvernamentali controlează fiecare aspect al vieții noastre.
Cu toate că lăcomia e uneori vizibilă în sistemul capitalist, trebuie să înțelegem că lucrul acesta nu se întâmplă din cauza sistemului – ci pentru că lăcomia este parte din natura păcătoasă a omului. Soluția nu stă în schimbarea sistemului economic, ci în schimbarea inimii omului, prin puterea Evangheliei lui Isus Cristos.
English
Ce spune Biblia despre capitalism?