Întrebare
Ce spune Biblia despre coșmaruri?
Răspuns
Coșmarurile sunt vise care produc un răspuns emoțional negativ puternic, cum e frica sau teroarea. Cei care suferă de coșmaruri de obicei se trezesc într-o stare de neliniște extremă, chiar până la punctul de răspuns fizic sever – puls grăbit, transpirație, stare de rău – și adesea nu pot adormi din nou pentru o vreme. Cauzele coșmarurilor sunt variate. Copiii, datorită imaginației lor active, sunt predispuși la coșmaruri, unele atât de severe, încât se trezesc strigând și plângând. Incidentele extreme de acest fel se numesc și „terori nocturne". Consumul anumitor produse alimentare prea aproape de momentul somnului poate genera coșmaruri, cum se poate întâmpla și cu vizionarea filmelor de groază. Mersul la culcare în neliniștea privitoare la împrejurările vieții sau după o ceartă poate genera, de asemenea, coșmaruri, fiindcă creierul își continuă activitatea în timpul somnului.
Fără îndoială, coșmarurile pot fi foarte chinuitoare, dar există oare vreo semnificație spirituală în spatele coșmarurilor? Visele și vedeniile sunt menționate în Biblie și Dumnezeu a folosit uneori starea de vis pentru a comunica cu profeții Lui și cu alții. În Genesa 20, Dumnezeu i-a vorbit lui Abimelec, avertizându-l să nu se atingă de soția lui Avraam, Sara. Alte vise includ scara cerului din cazul lui Iacov (Genesa 28), visul lui Iosif că frații lui îl vor sluji, care a dus la robia lui în Egipt (Genesa 37), precum și interpretarea pe care a adus-o pentru visele lui Faraon (Genesa 40-41), care a determinat înălțarea lui ca al doilea cel mai puternic om din Egipt. Domnul sau Îngerul Lui li s-au arătat și altora în Biblie, inclusiv lui Solomon (1 Împărați 3), lui Nebecadnețar (Daniel 2), lui Iosif (Matei 2) și soției lui Pilat (Matei 27). Însă niciunul dintre aceste vise, poate cu excepția celui al soției lui Pilat, nu poate fi numit în mod real coșmar. Așadar se pare că Dumnezeu nu le vorbește de obicei oamenilor prin coșmaruri.
Unii oameni cred că Satan sau demonii se infiltrează în mintea lor în timpul coșmarurilor, însă nu există niciun pasaj biblic care să susțină acest lucru. Cu posibila excepție a unui vis pe care Elifaz afirmă că l-a avut, nu există incidente biblice în care forțele demonice să comunice cu oamenii în timpul viselor sau al coșmarurilor. Cel mai probabil, coșmarurile nu sunt nimic mai mult decât felul creierului de a lupta cu temerile și îngrijorările noastre, în timp ce continuă să funcționeze în cursul ciclurilor de somn. Dacă un creștin experimentează coșmaruri continue, frecvente, care întrerup somnul și cauzează tulburări emoționale în mod repetat, poate că e nevoie de un ajutor medical. Însă, în toate aceste lucruri, rugăciunea e arma noastră cea mai puternică împotriva oricărei neliniști emoționale sau spirituale. Să te rogi cincisprezece sau douăzeci de minute înainte de somn e cel mai eficient mod de a-ți liniști mintea și inima și de a te pregăti pentru un somn odihnitor. La fel ca în toate lucrurile, Dumnezeu le dă înțelepciune celor care o caută la El (Iacov 1.5), și, de asemenea, le-a promis pacea Lui celor ce o caută. „Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus." (Filipeni 4.6-7)
English
Ce spune Biblia despre coșmaruri?