Întrebare
Ce spune Biblia cu privire la educație?
Răspuns
Cartea Proverbele e plină de instrucțiuni dat de către Solomon fiilor săi. Fiul e îndemnat să învețe din instrucțiunile lui, și rezultatul aplicării cunoașterii învățate e numit înțelepciune. Scriptura vorbește mult despre procesul educației și începe cu părintele și copilul. Porunca pentru părinți este să-și crească copiii în Domnul (Efeseni 6.4), și cuvântul grecesc paideia („creștere") duce cu sine ideea de instruire, educație și disciplinare. Pe măsură ce copiii învață despre Dumnezeu, li se dă oportunitatea de a-și cinsti cu înțelepciune părinții, iar temelia pentru acea cinstire este procesul neîntrerupt al educației și al aplicării lucrurilor învățate. Solomon ne spune că temelia întregii cunoașteri a adevărului este frica de Domnul (Proverbele 1.7). Cuvântul „frică" aici nu conține ideea de teroare sau îngrozire, ci este uimire și reverență față de sfințenia și măreția lui Dumnezeu și aversiune față de a-L dezamăgi sau a nu-L asculta. Isus a spus că atunci când vom cunoaște adevărul, acesta ne va face liberi (Ioan 8.32). Eliberarea de frică vine din a fi educat în Adevăr.
În Romani, apostolul Pavel folosește cuvântul „a cunoaște" sau „a ști" de mai multe ori. Ce trebuie să cunoaștem? Trebuie să ne educăm pe noi înșine în Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că atunci când dobândim cunoaștere spirituală, putem atunci aplica acea cunoaștere la viața noastră în moduri practice, dându-ne pe noi înșine Lui și folosind cunoașterea dumnezeiască la a-L sluji pe Dumnezeu în duh și în adevăr (Romani 6.11-13). Vechea zicală spune: „Nu putem folosi ceea ce nu știm." Acest principiu e de două ori adevărat când vine vorba despre educația biblică. Cum ne educăm în sens biblic? Citim, studiem, memorăm și medităm la Cuvântul lui Dumnezeu!
Apostolul Pavel îl sfătuiește pe Timotei: „Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat" (2 Timotei 2.15) Cuvântul din limba greacă tradus cu „caută" înseamnă să te străduiești, să muncești din greu, să te grăbești să te apuci de o treabă. Prin urmare, pentru a învăța sau a ne educa, ni se spune să ne dedicăm studierii cu sârguință a Cuvântului lui Dumnezeu. Motivul se găsește și el în cea de-a doua scrisoare a lui Pavel către Timotei. „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună." (2 Timotei 3.16-17) Ideea aici este că Cuvântul lui Dumnezeu ne desăvârșește sau ne maturizează și ne echipează să fim slujitori educați și credincioși.
Educația biblică îi echipează pe credincioșii născuți din nou, ca Dumnezeu să poată îndeplini în ei lucrarea pe care a rânduit-o pentru ei (Efeseni 2.10). Educația biblică ne transformă prin înnoirea minții noastre (Romani 12.2), procesul continuu de a ne adapta cunoștința cu gândul lui Cristos, care „a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înțelepciune, neprihănire, sfințire și răscumpărare" (1 Corinteni 1.30).
English
Ce spune Biblia cu privire la educație?