settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Biblia este infailibilă? Ce e infailibilitatea biblică?

Răspuns


Cuvântul infailibil înseamnă „incapabil de eroare". Dacă un lucru e infailibil, nu e niciodată greșit și, prin urmare, e demn de încredere. În mod similar, cuvântul inerant se aplică și el la Scriptură și înseamnă „lipsit de eroare". Pur și simplu, Biblia nu dă greș niciodată.

Biblia pretinde că e infailibilă în 2 Petru 1.19 (NTLR): „Și avem, de asemenea, mesajul profetic demn de încredere." Petru continuă cu descrierea felului în care a luat ființă Scriptura: „Înainte de toate, trebuie să știți că nicio profeție din Scriptură nu s-a născut din propria imaginație a cuiva. Căci nicio profeție n-a fost adusă vreodată prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, conduși de Duhul Sfânt." (2 Petru 1.20-21, NTLR)

De asemenea, vedem infailibilitatea inclusă în 2 Timotei 3:16-17: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu" și are efectul de a produce slujitori ai lui Dumnezeu care sunt „cu totul destoinici pentru orice lucrare bună". Faptul că Dumnezeu a „insuflat" Scriptura asigură faptul că Biblia e infailibilă, fiindcă Dumnezeu nu poate insufla eroare. Faptul că Biblia îi echipează pe slujitorii lui Dumnezeu „cu totul" pentru slujire arată că ne conduce în adevăr, nu în eroare.

Dacă Dumnezeu e infailibil, atunci așa va fi și Cuvântul Lui. Doctrina infailibilității Scripturii se bazează pe înțelegerea perfecțiunii de caracter a lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu e „desăvârșit și înviorează sufletul" (Psalmul 19.7), pentru că Dumnezeu Însuși e perfect. Din punct de vedere teologic, Dumnezeu e strâns asociat cu Cuvântul Lui; Domnul Isus e numit „Cuvântul" (Ioan 1.14).

Trebuie observat că doctrina infailibilității privește numai documentele originale. Traducerile greșite, erorile de tipar și de scriere sunt greșeli umane evidente și sunt ușor de observat, de cele mai multe ori. Însă ceea ce au scris original scriitorii biblici a fost cu totul lipsit de eroare sau omisiuni, datorită faptului că Duhul Sfânt a supervizat sarcina lor. Dumnezeu e plin de adevăr și cu totul demn de încredere (Ioan 14.6, 17.3), și așa e și Cuvântul Lui (Ioan 17.17).

Biblia pretinde o perfecțiune totală (nu parțială) în Psalmul 12.6, Psalmul 19.7, Proverbele 30.5 și în multe alte locuri. E veridică în tot cuprinsul ei și, în fapt, ne judecă (în loc de viceversa): „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii." (Evrei 4.12)

Biblia e singura sursă obiectivă din tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu cu privire la Sine și la planul Lui pentru omenire. Ca Cuvânt infailibil al lui Dumnezeu, Biblia e inerantă, autoritativă, demnă de încredere și suficientă pentru a împlini nevoile noastre.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Biblia este infailibilă? Ce e infailibilitatea biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries