Întrebare
Ce spune Biblia despre a-ți ține promisiunile/jurămintele?
Răspuns
Sunt peste 30 de referințe biblice la jurăminte, majoritatea dintre ele fiind din Vechiul Testament. Cartea Leviticul și Numeri conțin câteva referiri la jurăminte în legătură cu darurile și jertfele. Existau consecințe înfricoșătoare pentru israeliții care făceau jurăminte și le încălcau, mai ales față de Dumnezeu.
Istoria lui Iefta ilustrează nebunia de a face jurăminte fără să înțelegi consecințele. Înainte să-i conducă pe israeliți în bătălie împotriva amoniților, Iefta – descris ca un viteaz – a făcut un jurământ pripit că-I va da Domnului pe oricine iese primul pe porți în întâmpinarea lui dacă se întoarce acasă victorios. Când Domnul i-a dat victorie, cea care a ieșit să-l întâmpine a fost fiica sa. Iefta și-a amintit de jurământul său și a jertfit-o Domnului (Judecătorii 11.29-40). Dacă Iefta ar fi trebuit sau nu să-și respecte jurământul e abordat în alt articol. Ceea ce ne arată această relatare este nebunia jurămintelor pripite.
Poate de aceea Domnul Isus a dat o poruncă nouă în privința jurămintelor. „Ați mai auzit iarăși că s-a zis celor din vechime: «Să nu juri strâmb; ci să împlinești față de Domnul jurămintele tale.» Dar Eu vă spun: Să nu jurați nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu; nici pe pământ, pentru că este așternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat. Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poți face un singur păr alb sau negru. Felul vostru de vorbire să fie: «Da, da; nu, nu»; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău." (Matei 5.33-37)
Principiul de aici e clar pentru creștini: nu faceți jurăminte, nici Domnului, nici unul altuia. În primul rând, nu putem ști cu siguranță dacă ne vom putea ține jurămintele. Faptul că suntem predispuși la erori de judecată, care sunt parte din natura noastră căzută, înseamnă că putem face jurăminte nebunește sau din imaturitate. Mai mult, nu știm ce va aduce viitorul – numai Dumnezeu știe. Nu știm ce se va întâmpla mâine (Iacov 4.14), așadar, a face un jurământ că vom face sau nu un anumit lucru e nesăbuit. Dumnezeu e în control, nu noi, și El face ca „toate lucrurile să lucreze împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său" (Romani 8.28). Știind acest lucru, putem vedea că nu e necesar să facem jurăminte, și că acest lucru indică o lipsă de încredere în El. În cele din urmă, Isus poruncește ca cuvintele noastre să fie suficiente fără să facem un jurământ. Când spunem „da" sau „nu", exact asta trebuie să spunem. Adăugarea de promisiuni sau jurăminte la cuvintele noastre ne face vulnerabili influenței lui Satan, a cărui dorință e să ne atragă în cursă și să compromită mărturia noastră creștină.
Dacă am făcut un jurământ prostește și ne dăm seama că nu putem sau nu trebuie să-l ținem, trebuie să-I mărturisim acest lucru Domnului, știind că El e „credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățească de orice nelegiuire". Un jurământ încălcat, cu toate că e un lucru serios, nu e o chestiune de neiertat, dacă e dusă înaintea Domnului prin mărturisire reală. Dumnezeu nu ne va ține legați de jurăminte făcute imprudent, însă așteaptă de la noi să-L ascultăm pe Isus și să ne abținem să facem jurăminte în viitor.
English
Ce spune Biblia despre a-ți ține promisiunile/jurămintele?