Întrebare
Este Biblia un basm?
Răspuns
Acuzația că Biblia nu e altceva decât un basm sau o carte de povestiri frumoase nu e nouă. Biblia e fără îndoială cartea cu cel mai mare impact pe care a cunoscut-o lumea, transformând nenumărate vieți. De ce atunci întrebarea dacă Biblia este sau nu o poveste ar fi una legitimă în inima atât de multor oameni în toată lumea?
De la cartea Genesa și până la Apocalipsa, citim istoria planului veșnic al lui Dumnezeu de a răscumpăra o lume căzută. Avându-L pe Dumnezeu ca Autor, Biblia este cea mai măreață operă literară a lumii, și de-a lungul veacurilor mulțimi de oameni și-au trăit viața proclamând adevărul ei. În fapt, mulți au făcut sacrificiul suprem, ca alții să poată pur și simplu avea în mâini o copie a paginilor ei. Cu toate acestea, nu a mai existat vreo carte atât de înverșunat atacată precum Biblia. Biblia a fost interzisă, arsă, batjocorită, ridiculizată și defăimată. Mulți oameni au fost dați la moarte pentru simplul fapt că dețineau o Biblie. Însă totuși, ideea că Biblia e un basm persistă.
„Stăpânitorul lumii acesteia" îi orbește pe oameni în privința adevărului încă de la început. Și-a început „lucrarea" pe pământ punând la îndoială Cuvântul lui Dumnezeu (Genesa 3.1-5), și a continuat să facă acest lucru de atunci încoace. Pretutindeni unde privim, învățătura falsă e larg răspândită – la televizor și radio, în cărți și reviste, în școlile și universitățile noastre și, din păcate, chiar în unele biserici și facultăți creștine, exact locurile în care adevărul Cuvântului lui Dumnezeu ar trebui apărat cel mai viguros. Când copiii noștri sunt învățați că strămoșii noștri s-au târât din ocean cu eoni în urmă, nu am retrogradat creația și istoria lui Adam și a Evei la statut de basm? Același lucru se întâmplă când oamenii de știință și academicienii ne spun că ne pierdem timpul căutând Arca „mitologică" a lui Noe.
În adevăr, când mulți oameni din biserici, pentru a împăca lumea academică, permit reinterpretarea cărții Genesa, pentru a se potrivi gândirii moderne cu privire la evoluție, mesajul transmis lumii este că Biblia se pare că are un alt înțeles decât transmit cuvintele ei simple, obișnuite. Când evenimentele supranaturale ale Bibliei sunt socotite alegorii de către naturaliști, e de înțeles cum cei care nu au studiat niciodată Biblia pot fi confuzi în privința adevărului ei. Cei care nu au profitat niciodată de adevărul Cuvântului lui Dumnezeu cât de mari șanse au să creadă într-un măgăruș vorbitor sau un pește care înghite un om și îl varsă pe țărm sau într-o femeie care se transformă în stâlp de sare?
Însă Biblia în mod sigur nu este basm. În fapt, Biblia a fost „insuflată de Dumnezeu" (2 Timotei 3.16), și acest lucru în esență înseamnă că Dumnezeu a scris-o. Autorii ei umani au scris din partea lui Dumnezeu, după cum au fost mânați de Duhul Sfânt (2 Petru 1.21). De aceea acest text țesut în mod divin care conține aproape trei sferturi de milion de cuvinte e în armonie perfectă de la început la sfârșit și nu conține contradicții, chiar dacă cele șaizeci și șase de cărți ale lui au patruzeci de autori diferiți din sfere diferite de viață, sunt scrise în trei limbi diferite și au durat aproape șaisprezece secole pentru a fi finalizate. Cât de posibil ar fi să avem această uimitoare potrivire, dacă Dumnezeu nu ar fi condus mâna autorilor? Un Dumnezeu neprihănit nu ar inspira niciodată eroare. Un Dumnezeu drept nu ar fi numit niciodată o Scriptură plină de erori „sfântă și adevărată". Un Dumnezeu îndurător nu ar fi afirmat că Cuvântul Lui e perfect, dacă nu ar fi, și un Dumnezeu omniscient ar putea-o scrie astfel încât să fie la fel de relevantă azi pe cât a fost cu mii de ani în urmă.
Din nou și din nou, istoricitatea Bibliei a fost confirmată de biologie, geologie și astronomie. Și, cu toate că Biblia poate să nu cadă întotdeauna de acord cu ipotezele naturaliste, nu e în conflict cu niciun fapt adevărat, stabilit științific. În arheologie, ultima sută de ani a scos la lumină o comoară de adevăruri biblice pe care erudiții le-au pus la îndoială sau de care s-au îndoit timp de secole, cum sunt Sulurile de la Marea Moartă, piatra de bazalt conținând inscripția „Casa lui David", un sul-amuletă conținând Numele lui Dumnezeu din secolul VII î.Cr. și o piatră purtând numele și titlul de Ponțiu Pilat, guvernatorul din Iudeea care a ordonat execuția lui Isus. Biblia e fără îndoială cea mai bine documentată carte din lumea antică, cu peste 24.000 de manuscrise biblice întregi sau parțiale în existență. Niciun alt document din Antichitate nu are nici pe aproape atât de multe dovezi care să-i confirme credibilitatea.
O altă atestare a provenienței divine a Bibliei este numărul vast de profeții biblice detaliate care s-au împlinit exact așa cum au fost prezise. Îl vedem pe psalmist, de exemplu, vorbind despre răstignirea lui Isus Cristos cu aproape o mie de ani înainte de a se întâmpla (Psalmul 22) și cu sute de ani înainte ca crucificarea să fie inventată! Pur și simplu ar fi imposibil ca ființele umane să fi văzut în viitor cu o astfel de precizie și acuratețe de sute de ori. Într-adevăr, ar fi cu totul ilogic să crezi că aceste profeții dovedite sunt orice altceva decât lucrarea lui Dumnezeu. Întâmplător și uimitor, experții în probabilitate ne spun că șansele matematice ca numai patruzeci și opt de profeții privitoare la o persoană (adică Cristos) să se adeverească așa cum au fost prevestite sunt de unu la zece la puterea 157!
Însă cea mai mare dovadă că Biblia nu e un basm e mulțimea nenumărată de vieți care au fost transformate de paginile ei. Folosite de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, adevărurile sfinte ale Bibliei au transformat milioane de păcătoși în sfinți. Dependenți de droguri au fost vindecați de ea, homosexuali au fost eliberați, paria și paraziți au fost transformați, criminali înrăiți au fost reformați, păcătoși au fost mustrați și ura s-a transformat în dragoste prin intermediul ei. Oricât ar fi citite, „Cenușăreasa" ori „Albă ca zăpada și cei șapte pitici" nu pot produce o astfel de schimbare în sufletul omenesc. Biblia posedă o putere dinamică și transformatoare, care e posibilă numai datorită faptului că e cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu.
În lumina celor de mai sus, întrebarea mai semnificativă atunci este cum poate cineva să nu creadă în aceste adevăruri convingătoare, insuflate de Dumnezeu, lipsite de eroare și care transformă vieți. Din nefericire, răspunsul e de fapt unul simplu. Dumnezeu a spus că dacă nu ne deschidem inima pentru El, nu ne va deschide ochii la adevăr. Domnul Isus a promis că Duhul Sfânt ne va învăța (Ioan 14.16) și ne va călăuzi în adevăr (Ioan 16.13). Și adevărul lui Dumnezeu se găsește în Cuvântul lui Dumnezeu (Ioan 17.17). Prin urmare, pentru cei care cred, aceste cuvinte sfinte sunt însăși viața, dar pentru cei care nu au Duhul Sfânt, Biblia nu e altceva decât nebunie (1 Corinteni 2.14).
English
Este Biblia un basm?