Întrebare
Cum știu că Biblia nu e doar mitologie?
Răspuns
Faptul că Biblia își are origine în mintea lui Dumnezeu o face nu doar unică între toate celelalte cărți, ci unică între toate comorile pământului. Biblia ne revelează planul veșnic al lui Dumnezeu de răscumpărare a rasei umane căzute. Totuși, cu toate că miliarde de copii au fost distribuite în toată lumea, mulți continuă să pună sub semnul întrebării adevărul ei. Este Biblia o carte de mitologie, sau e Cuvântul inspirat și adevărat al lui Dumnezeu? Această întrebare are importanță maximă pentru fiecare persoană, fie că oamenii știu acest lucru, fie că nu.
Multe texte religioase pretind că transmit un mesaj divin. Însă Biblia se deosebește prin faptul că Dumnezeu nu a lăsat absolut nicio urmă de îndoială asupra faptului că acesta este sau nu Cuvântul Lui scris. Dacă cineva depune un efort cinstit de a examina cum stau lucrurile, va descoperi că Biblia în cel mai sigur mod are semnătura lui Dumnezeu în tot cuprinsul ei. Aceeași gură care prin rostire a adus toate lucrurile în ființă ne-a dat nouă Biblia.
Spre deosebire de mitologie, Biblia are un cadru istoric. Personajele ei sunt oameni reali, care trăiesc în locații verificabile în timpul evenimentelor istorice. Biblia îi menționează pe Nebucadnețar, Sanherib, Cirus, Irod, Felix, Pilat și multe alte personaje istorice. Istoria ei coincide cu cea a multor națiuni, inclusiv a Imperiilor Egiptean, Hitit, Persan, Babilonian și Roman. Evenimentele din Biblie au loc în zone geografice cum sunt Canaan, Siria, Egipt, Mesopotamia și altele. Toate aceste detalii verificabile resping ideea că Biblia e pură mitologie.
În mod deosebit de mitologie, Biblia are multe confirmări în științe precum biologia, geologia, astronomia și arheologia. Domeniul arheologiei biblice a sporit în ultimul secol și jumătate, un timp în care sute de mii de artifacte au fost descoperite. Ca exemplu: într-o vreme, scepticii foloseau referirile Bibliei la civilizația hitită ca „dovadă" că Biblia este un mit. Potrivit științei din acea vreme, nu existase niciodată un popor numit „hitit". Însă, în 1876, a fost făcută prima dintr-o serie de descoperiri, și acum existența civilizației antice hitite e bine documentată. Arheologia continuă să susțină istoricitatea Bibliei. După cum remarca Dr. Henry M. Morris: „Nu există în ziua de azi nicio descoperire arheologică incontestabilă care să dovedească Biblia eronată în vreun aspect."
Spre deosebire de mitologie, Biblia e scrisă ca o istorie. Luca și-a scris Evanghelia ca fiind „o istorisire amănunțită despre lucrurile care s-au petrecut printre noi … după cum ni le-au încredințat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început". Luca susține că a „făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârșia lor", și prin urmare le-a scris „în șir unele după altele, ca să poți cunoaște astfel temeinicia învățăturilor pe care le-ai primit..." (vezi Luca 1.1-4). A inclus Luca miracole în relatarea lui? Da, multe dintre ele. Dar au fost miracole verificate de martori oculari. Două mii de ani mai târziu, un sceptic poate numi relatarea lui Luca „mit", dar greutatea dovezilor atârnă asupra scepticului. Relatarea în sine e un document istoric investigat cu grijă.
Spre deosebire de mitologie, Biblia conține un număr impresionant de profeții împlinite. Miturile nu se ocupă de profeții, dar în ansamblu o treime din conținutul Bibliei este profeție. Biblia conține peste 1.800 de prevestiri cu privire la mai bine de 700 de subiecte separate, care se găsesc în peste 8.300 de versete. Vechiul Testament conține peste 300 de profeții cu privire numai la Isus Cristos, multe dintre ele cu o specificitate uimitoare. Numeroase profeții s-au împlinit deja și s-au petrecut exact așa cum s-a prevestit. Șansele matematice ca cineva să facă acest număr de prevestiri și ca fiecare dintre ele să se împlinească sunt la ani lumină distanță de tărâmul posibilităților umane. Aceste profeții miraculoase au putut fi împlinite numai prin călăuzirea supranaturală a Celui care vede finalul încă de la început (Isaia 46.9-10).
În mod distinct de mitologie, Biblia a transformat nenumărate vieți. Totuși, mulți oameni permit ca părerile altora – care nu au studiat niciodată în serios Biblia – să le modeleze propriile opinii. Fiecare dintre noi trebuie să o studiem pentru noi înșine. Pune-o la test. Trăiește după preceptele Bibliei și experimentează pentru tine însuți puterea dinamică și transformatoare a acestei Cărți uimitoare. Aplică învățăturile ei cu privire la iertare, și vezi cum poate repara o relație ruptă. Pune în aplicare principiile ei privitoare la administrare, și urmărește cum situația ta financiară se va îmbunătăți. Aplică învățătura ei cu privire la credință, și simte o prezență liniștitoare în inima ta, chiar când navighezi printr-o încercare dificilă în viața ta. Biblia funcționează. Există un motiv pentru care creștinii din diverse țări ale lumii își riscă viața în fiecare zi pentru a-i expune pe alții adevărului dătător de viață al acestei Cărți remarcabile.
În final, mulți dintre cei care Îl resping pe Dumnezeu și Cuvântul Lui revelat fac acest lucru din cauza mândriei. Sunt atât de adânciți în credințele lor personale, încât refuză să cântărească cu onestitate dovezile. Să accepte Biblia ca fiind adevărată le-ar cere să se gândească în mod serios la Dumnezeu și la responsabilitatea lor față de El. Acceptarea Bibliei ca fiind adevărată poate face necesară schimbarea modului de viață. După cum a afirmat pastorul Erwin Lutzer: „Adevărul este că puțini oameni au o minte deschisă, mai ales în chestiuni de religie... Prin urmare, doctrinele pervertite și prejudecățile sunt perpetuate ușor de la o generație la alta."
Milioane de oameni mor în fiecare an pariind cu sufletul lor că Biblia nu este adevărată, în speranța că aceasta nu e decât o carte de mitologie și că Dumnezeu nu există. E un joc periculos, și miza este foarte mare. Îndemnăm pe fiecare să citească Biblia cu o minte deschisă; las-o să vorbească pentru ea, și fie să descoperi că Cuvântul lui Dumnezeu este adevărul (Ioan 17.17).
English
Cum știu că Biblia nu e doar mitologie?