settings icon
share icon
Întrebare

A copiat Biblia unele dintre istorisirile ei din miturile și legendele altor religii?

Răspuns


Sunt multe istorisiri în Biblie care au asemănări remarcabile cu istorisiri din alte religii, legende și mituri. Pentru scopul acestui articol, vom examina două dintre cele mai proeminente exemple.

Mai întâi, să ne gândim la relatarea Căderii omenirii din Genesa capitolul 3. Există o legendă grecească despre Cutia Pandorei, ale cărei detalii sunt atât de diferite de relatarea biblică a Căderii, încât poți să nici nu suspectezi că ar exista vreo legătură. Însă în ciuda deosebirilor semnificative, acestea e posibil să ateste același eveniment istoric. Ambele istorisiri ne spun cum prima femeie a slobozit păcatul, boala și suferința în lumea care până în acel moment fusese un paradis edenic. Ambele istorisiri se încheie cu apariția speranței, speranța într-un Răscumpărător promis, în cazul cărții Genesa, și „speranța" ca lucru care a fost eliberat din cutie chiar la sfârșitul legendei Pandorei.

Asemenea legendelor numeroase cu potopul din lume, Cutia Pandorei demonstrează faptul că Biblia poate merge uneori în paralel cu unele mituri păgâne pur și simplu pentru că ele toate vorbesc despre un adevăr istoric de bază care, de-a lungul anilor, s-a manifestat în istorisirile antice (cum e în cazul Bibliei) și în alegoriile poetice (cum e în cazul Pandorei, a cărei istorisire a fost spusă în diverse feluri de greci, dar al cărei adevăr de bază a rămas în mare parte constant). Asemănările nu indică faptul că o relatare ar copia-o pe cealaltă, ci că ambele istorisiri se bazează pe același eveniment istoric.

În cele din urmă, există cazuri de împrumut, dar în aceste cazuri Biblia a fost sursa, nu miturile păgâne (în ciuda pretențiilor pseudoacademice contrare). Gândește-te de exemplu la nașterea lui Sargon. Legenda spune că Sargon a fost pus într-un coș de trestie și lansat în jos pe râu de mama lui. A fost salvat de Aqqi, care l-a adoptat ca fiu. Seamănă mult cu istoria lui Moise din Exodul 2, nu-i așa? Și Sargon a trăit cu aproximativ 800 de ani înainte de a se naște Moise. Așadar povestea lui Moise, bebelușul lansat pe râu, care a fost salvat și adoptat, trebuie să fi fost împrumutată de la Sargon, nu?

Pare rezonabil la început, însă ceea ce se cunoaște despre Sargon provine aproape în întregime din legende scrise cu multe sute de ani după moartea sa. Există foarte puține consemnări contemporane cu privire la viața sa. Legenda copilăriei lui Sargon, cum a fost pus într-un coș și lansat pe râu provine de la două tăblițe cuneiforme din secolul VII î.Cr. (din biblioteca împăratului asirian Assurbanipal, care a domnit între anii 668 și 627 î.Cr.), scrise cu sute de ani după cartea Exodul. Dacă cineva vrea să argumenteze că o relatare a împrumutat de la cealaltă, ar trebui să fie exact invers: legenda lui Sargon pare să fi împrumutat din relatarea din Exodul cu privire la Moise.

Biblia e clară în privința provenienței ei. Cu toate că a fost scrisă de mulți oameni diferiți, autorul de drept e Duhul Sfânt al lui Dumnezeu. 2 Timotei 3.16-17 ne spune că Scriptura e insuflată de Dumnezeu. Ce înseamnă că Biblia e insuflată? Înseamnă în mod literal „suflată de Dumnezeu". El a scris-o, El a păstrat-o de-a lungul secolelor, El trăiește în paginile ei și puterea Lui se manifestă în viața noastră prin ea.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

A copiat Biblia unele dintre istorisirile ei din miturile și legendele altor religii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries