Întrebare
Cum trebuie să răspundă un creștin la bullying?
Răspuns
Biblia nu vorbește specific despre agresori sau bullying, dar sunt multe principii biblice care se aplică problemei în cauză. În primul rând, e important să înțelegem ce este bullyingul. O definiție simplă ar fi „folosirea forței sau a puterii superioare pentru a-i intimida pe oameni”. Agresorii sunt cei care chinuie oameni pe care îi percep mai slabi și îi amenință că le fac rău, sau chiar le fac, pentru a obține ceea ce vor. Evident, bullyingul nu e o faptă de evlavie. Creștinii sunt chemați să-și iubească semenii și să aibă grijă de cei mai slabi, nu să-i intimideze sau să-i manipuleze pe oameni (Iacov 1.27, 1 Ioan 3.17-18, Galateni 6.9-10). Fiind evident că creștinii nu trebuie să fie agresori, cum ar trebui să răspundă la bullying?
În general, sunt două situații în care poate fi necesar ca un creștin să răspundă la bullying: când este victima bullyingului și când e martor la bullying. Când e agresat, un răspuns potrivit poate fi să întoarcă celălalt obraz sau poate fi autoapărarea. Când Isus a vorbit despre „întoarcerea celuilalt obraz”, în Matei 5.38-42, ne-a învățat să ne abținem de la a ne răzbuna pentru jigniri personale. Ideea este să nu întoarcem insultă pentru insultă. Când cineva ne abuzează verbal, nu-i întoarcem ofensa cu alte insulte spuse de noi. Când cineva încearcă să-și impună o poziție de putere ca să ne intimideze sau să ne oblige să avem un anumit comportament, ne putem împotrivi manipulării fără să manipulăm la rândul nostru. Pe scurt, să agresezi un agresor nu e biblic, și direct spus, nu e de folos. Totuși, e recomandat să raportezi agresorul la autoritățile potrivite. Nu e nicidecum greșit ca un copil la școală să-și alerteze profesorii cu privire la agresori. Nu e greșit ca o persoană să raporteze un escroc la poliție. Astfel de acțiuni îi pot împiedica pe agresori să le facă rău altora. Chiar și atunci când nu ne răzbunăm la nivel personal, putem totuși să folosim sistemele sociale de justiție.
În alte cazuri, mai ales dacă bullyingul e fizic, poate fi potrivită autoapărarea. Biblia nu susține pacifismul total. Instrucțiunile lui Dumnezeu în Exodul 22 și directiva dată de Isus ucenicilor Săi în Luca 22, de a face rost de o sabie, au caracter informativ. Creștinii trebuie să fie iubitori și iertători, dar nu permisivi față de rău.
Când un creștin observă bullyingul, poate fi potrivit să ia atitudine, pentru a preveni atacul împotriva victimei. Fiecare situație va fi diferită, și de multe ori luarea de atitudine va adăuga la problemă, însă adesea e nevoie de o singură persoană care să se plaseze de partea celui mai slab, ca bullyingul să fi oprit și împiedicat în viitor. Cu siguranță, creștinul poate vorbi cu victima bullyingului după incident și să o ajute cu orice e nevoie, inclusiv asistență în raportarea incidentului.
E nevoie de înțelepciunea lui Dumnezeu ori de câte ori trebuie confruntat bullyingul. În toți cei care Îl urmează pe Cristos locuiește Duhul Sfânt. El ne ajută să înțelegem Cuvântul lui Dumnezeu și ne poate călăuzi și echipa ca să Îl ascultăm pe Dumnezeu în orice situație ne găsim.
Trebuie să avem în vedere și gândurile și atitudinile noastre față de agresori. E ușor să-i categorisim ca ticăloși și să-i considerăm oameni plini de ură. Însă aceasta nu e o atitudine de evlavie. Fiecare ființă umană se naște ca păcătoasă, și cu toții avem nevoie de mântuirea care se găsește în Isus (Romani 3.23, 6.23). Cel puțin trebuie să ne rugăm ca agresorii să aibă parte de schimbarea inimii și să cunoască mântuirea lui Dumnezeu (1 Timotei 2.1-4). Totuși, de multe ori agresorii acționează în felul respectiv din cauza propriei lor răniri. Poate că au avut parte de bullying în trecut. Poate că se simt nesiguri, și singurul mod în care se pot accepta pe ei înșiși este prin înjosirea altora. Putem simți cu rănirea lor și să manifestăm față de ei compasiunea, dragostea și harul lui Dumnezeu, în același timp menținând granițe solide, ca să ne adresăm comportamentului lor greșit. Fie că bullyingul este motivat de răniri din trecut, fie că e determinat de natura păcătoasă, Dumnezeu este Cel care poate aduce vindecare, restaurare și schimbare. Întotdeauna e potrivit să ne rugăm atât pentru agresori, cât și pentru victimele lor. În mod similar, atunci când suntem victima bullyingului, putem merge la Dumnezeu cu rana noastră și să căutăm alinarea și vindecarea Lui.
Romani 12.17-21 spune: „Nu întoarceți nimănui rău pentru rău. Urmăriți ce este bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este cu putință, întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii. Preaiubiților, nu vă răzbunați singuri, ci lăsați să se răzbune mânia lui Dumnezeu, căci este scris: «Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti», zice Domnul. Dimpotrivă, «dacă îi este foame vrăjmașului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea; căci, dacă vei face astfel, vei grămădi cărbuni aprinși pe capul lui.» Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine.”
Dumnezeu a arătat față de noi o îndurare de neînchipuit. Trebuie să arătăm aceasta față de alții în felul în care ne comportăm – nu facem bullying, ci luăm atitudine pentru apărarea celui slab, fiind gata să iertăm, împiedicând bullyingul cât de mult putem prin mijloacele sociale potrivite și rugându-ne pentru agresori și cei care au parte de bullying. Dragostea și harul lui Dumnezeu sunt suficiente pentru a vindeca orice rană.
English
Cum trebuie să răspundă un creștin la bullying?