settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre căsătoria nefericită?

Răspuns


Un lucru îl știm cu siguranță: a te afla într-o căsătorie nefericită nu e un temei biblic pentru divorț. În Marcu 10.11-12, Isus a spus: „Oricine își lasă nevasta și ia pe alta de nevastă preacurvește față de ea și dacă o nevastă își lasă bărbatul și ia pe altul de bărbat preacurvește.” Pe baza Bibliei, vedem că oamenii nu au dreptul să desființeze o căsnicie nefericită. Dumnezeu a intenționat ca mariajul să fie pentru toată viața.

Efeseni 5 prezintă căsătoria ca fiind o imagine a relației lui Dumnezeu cu noi. Acesta este un motiv pentru care Dumnezeu e atât de interesat în a păstra mariajul intact. Căsniciile eșuate și casele distruse sunt devastatoare pentru soț și soție, fără să menționăm copiii implicați. Ruina financiară e numai unul dintre rezultatele nefericite ale divorțului. Unitatea familială este elementul de bază al fiecărei societăți și divorțul la scară largă are un impact tragic în întreaga cultură.

Aceasta nu înseamnă că Dumnezeu vrea să ne forțeze să rămânem pentru totdeauna într-o căsnicie nefericită. El nu ne cere pur și simplu să strângem din dinți și să suferim. Când Dumnezeu abordează problemele maritale, o face din perspectiva rezolvării lor, nu a dizolvării căsătoriei. De exemplu, Pavel scrie despre impactul demonic în căsnicie (1 Corinteni 7.5). El afirmă că cuplul trebuie să fie activ în relația sexuală, astfel încât Satan să nu-i poată ispiti. Petru îi încurajează pe soți să-și trateze nevestele cu înțelegere, astfel încât rugăciunile lor să nu fie împiedicate (1 Petru 3.7). Din aceste pasaje putem vedea că mariajul este un câmp de bătălie spiritual. E nevoie de muncă în lupta pentru căsnicie, nu în lupta în căsnicie.

Dumnezeu ne încurajează înspre reconciliere. Matei 18.15-16 ne cere comunicare deschisă, onestă, care abordează rănile și frustrările cauzate de păcat. Chiar ne încurajează să facem rost de ajutor în rezolvarea problemelor. Dumnezeu ne cheamă, de asemenea, să ne găsim bucuria sau fericirea în El (Filipeni 4.4). Bucuria Domnului este ceva ce poți avea indiferent de condiții. În toate instrucțiunile lui Dumnezeu pentru experimentarea bucuriei, niciuna dintre ele nu cere un soț cooperant. Un partener de căsnicie nu controlează capacitatea noastră de a avea bucurie sau pace. Iacov 1.3-4 ne spune că bucuria profundă, care rămâne vine în timp ce perseverăm prin încercări, cu ajutorul lui Dumnezeu, și pe măsură ce credința noastră se maturizează și se întărește.

Cartea Filipeni este un studiu extraordinar al deosebirii dintre bucurie și fericire. Scrisă de apostolul Pavel în timp ce se afla întemnițat în Roma, cartea aceasta folosește cuvintele bucurie, bucurați-vă și bucuroși de 16 ori și ne învață cum să avem mulțumirea adevărată în Isus Cristos, în ciuda împrejurărilor noastre. În lanțuri, Pavel vorbește despre credința lui și încrederea în Cristos și despre felul în care i-au schimbat întreaga perspectivă asupra suferinței.

Dumnezeu le-a dat soților instrucțiuni clare în Efeseni 5.25-28: „Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea ... Tot așa trebuie să-și iubească și bărbați nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși.” Pentru soții, instrucțiunea lui Dumnezeu este să se supună conducerii soților lor (versetul 22) și să-și respecte soții (versetul 33). Într-un duh asemenea lui Cristos, ambii trebuie să se supună unul altuia (Efeseni 5.21). Dacă ambii soți trăiesc conform responsabilităților lor biblice, va fi bucurie și fericire în căsătorie. Care soție nu ar respecta și s-au supune unui bărbat care o iubește așa cum Cristos Își iubește Biserica? Și care bărbat nu ar iubi o femeie care-l respectă și i se supune? Nefericirea care e prezentă în mult prea multe căsnicii e adesea rezultatul faptului că una dintre părți sau ambele refuză să se supună lui Dumnezeu și să asculte de voia Lui revelată pentru căsătorie. Uneori nefericirea e exacerbată de probleme nerezolvate ale uneia dintre părți care s-au strecurat în căsătorie. În aceste cazuri, consiliera individuală poate fi de folos pe lângă consilierea maritală.

Chiar dacă o căsnicie nefericită e rezultatul mariajului dintre un credincios și un necredincios, există întotdeauna posibilitatea ca soțul credincios să-l conducă pe cel necredincios la Domnul prin purtare castă și comportament cu bunătate. „Tot astfel, nevestelor, fiți supuse și voi bărbaților voștri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câștigați fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat și în temere.” (1 Petru 3.1) Biblia se adresează specific celor care sunt căsătoriți cu necredincioși, în 1 Corinteni 7.12-14: „... Dacă un frate are o nevastă necredincioasă și ea voiește să trăiască înainte cu el, să nu se despartă de ea. Și dacă o femeie are un bărbat necredincios și el voiește să trăiască înainte cu ea, să nu se despartă de bărbatul ei. Căci bărbatul necredincios este sfințit prin nevasta credincioasă și nevasta necredincioasă este sfințită prin fratele.”

În cele din urmă, trebuie să ne amintim că „ochii Domnului sunt peste cei neprihăniți și urechile Lui iau aminte la rugăciunile lor. Dar Fața Domnului este împotriva celor ce fac răul” (1 Petru 3.12). Dumnezeu cunoaște durerea unei căsnicii nefericite și înțelege dorințele cărnii, dar ne-a dat Cuvântul Lui pentru noi în această chestiune și ne cere ascultare. Ascultarea de Dumnezeu aduce întotdeauna bucurie (Romani 16.19).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre căsătoria nefericită?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries