settings icon
share icon
Întrebare

Ce este chivotul mărturiei?

Răspuns


Prima mențiune a chivotului mărturiei se găsește în Exodul 25:10. Dumnezeu i-a dat lui Moise instrucțiuni specifice pentru construirea unui cort în timp ce călătoreau în pustiu. Cortul urma să fie locul în care gloria lui Dumnezeu urma să locuiască în mijlocul poporului Său (Exodul 25:8-9). Printre sute de alte instrucțiuni descriptive pentru acest cort, Dumnezeu i-a spus lui Moise să construiască un chivot al mărturiei, numit și chivotul legământului (Exodul 25:21-22). Cuvintele mărturie și legământ se referă amândouă la acordul condiționat încheiat între Dumnezeu și copiii lui Israel pe Muntele Sinai. Un chivot este, la propriu, o cutie sau un cufăr. Așadar, chivotul mărturiei este "cutia legământului".

Chivotul mărturiei era o cutie de lemn, acoperită cu aur pe dinăuntru și pe dinafară. Avea patru inele exterioare prin care se puteau atașa drugi de lemn pentru a fi transportat. Nimeni, în afară de marele preot, nu avea voie să se atingă de chivot (Numeri 4:15). Făcând acest lucru, ar fi experimentat moartea instantanee, așa cum s-a întâmplat cu un om pe nume Uza (2 Samuel 6:1-7). Dumnezeu începea să învețe poporul Său despre sfințenia Sa și despre nevrednicia lor. El le-a demonstrat că poruncile Sale nu erau sugestii care să fie negociate. El dorea să-i învețe să se supună Lui în toate lucrurile, indiferent dacă înțelegeau sau nu motivul pentru care se aplicau regulile.

Capacul chivotului era, de asemenea, din aur și forma un scaun între doi heruvimi, numit scaunul milei. Acolo Se întâlnea Dumnezeu cu poporul Său (Exodul 25:22). În interiorul chivotului mărturiei, Moise a așezat tablele Legii pe care Dumnezeu i le-a dat pe munte. Chivotul a fost așezat în interiorul cortului, în Locul Preasfânt, unde numai marele preot putea merge, o dată pe an (Exodul 26:34). Prin toate acestea, Dumnezeu a creat o imagine pentru a ne ajuta să înțelegem ce este necesar pentru ca omul păcătos să intre în prezența unui Dumnezeu sfânt.

Chivotul mărturiei și-a primit numele de la faptul că urma să găzduiască mărturia lui Dumnezeu față de poporul Său. Legea Sa nu era doar verbală, ci și scrisă, gravată în piatră (Exodul 34:28; Deuteronomul 5:22), astfel încât nu putea exista nicio scuză pentru neascultare. Evrei 9:4 ne spune că, mai târziu, israeliții au adăugat la tablele de piatră din interiorul chivotului mărturiei un vas cu mană (Exodul 16:32-33) și toiagul lui Aaron, care a înmugurit (Numeri 17:8-10).

Chivotul mărturiei reprezenta prezența lui Dumnezeu alături de poporul Său, iar puterea Lui îi însoțea oriunde luau chivotul (Iosua 3:6; Numeri 10:33-35). Dușmanii lui Israel, filistenii, au furat odată chivotul (1 Samuel 5:1), sperând că puterea acestuia îi va ajuta. L-au așezat în templul idolului lor și au așteptat norocul pe care îl va aduce acesta. Dar a izbucnit o urgie printre filisteni, până când aceștia i-au implorat pe conducătorii lor să trimită chivotul înapoi în Israel (1 Samuel 5:4, 6, 9, 11-12). Dumnezeu a demonstrat că El nu era un talisman a cărui putere putea fi deținută de oricine Îi captura chivotul. Puterea nu se afla în chivotul mărturiei în sine; chivotul reprezenta doar prezența lui Dumnezeu alături de poporul Său.

De la moartea și învierea lui Isus (Romani 14:9), Dumnezeu nu mai folosește un chivot al mărturiei pentru a locui cu poporul Său. Noi suntem sub un nou testament sau legământ. La Cincizecime, El a trimis Duhul Sfânt pentru a locui în fiecare credincios (Fapte 2:1-4, 38-39). Noi devenim templul Său (1 Corinteni 6:19). Când am fost născuți din nou prin credința în Isus Hristos (Ioan 3:3, 16), Îl luăm pe Dumnezeu cu noi oriunde mergem. Filistenilor nu le-a folosit la nimic să adăpostească chivotul, deoarece chivotul nu avea nicio putere în sine dacă Dumnezeu nu era de partea lor. De asemenea, nu avem nevoie de obiecte fizice - cruci, imagini, relicve sfinte - pentru a purta cu noi puterea lui Dumnezeu, deoarece El locuiește deja în noi. Această conștientizare a prezenței Sale, numită frica de Domnul (Psalmul 19:9; Proverbe 15:33), ne ajută să luăm decizii care Îl onorează.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este chivotul mărturiei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries