Întrebare
Cine a fost Semiramida?
Răspuns
Semiramida este transliterarea în limba engleză a traducerii grecești a numelui unei celebre regine din Asiria care, pentru o vreme, a domnit singură. Despre femeia Semiramida s-a scris mult, dar puține lucruri sunt dovedite. A fost frumoasă peste măsură și un bun strateg militar și și-a lăsat amprenta asupra mai multor proiecte de construcție. În afară de asta, se pare că există trei idei complet diferite despre cine a fost Semiramida.
Una dintre teorii este că Semiramida a fost soția lui Ninus, fondatorul orașului Ninive. Unii spun că cuvintele Șinear și, prin urmare, Sumer, provin de la numele original al Semiramidei, Sammur-amat, sau "darul mării". (Legenda spune că a fost fiica zeiței peștilor, care a abandonat-o pentru a fi crescută de porumbei). Povestea despre cum Semiramida și-a întâlnit soțul variază, de asemenea. Unii spun că ea a apărut din spuma mării în timp ce corăbiile lui se apropiau. Alții spun că era o madamă pe care el o cunoștea profesional. O altă poveste este că ea l-a ajutat să cucerească capitala Asiriei, iar el s-a îndrăgostit de ea și a furat-o de la soțul ei. În orice caz, ea și-a ucis în cele din urmă soțul și a domnit ca regină unică timp de 42 de ani, până când fiul ei, Ninyas, a trădat-o pentru a lua tronul pentru el însuși.
Semiramida era cunoscută pentru proiectele sale de construcție și pentru isprăvile sale militare. Ea a construit orașul Babilon, inclusiv zidurile și castelele și, probabil, grădinile suspendate. Este posibil ca ea să fi contribuit la construirea malurilor de-a lungul Eufratului, iar numele vechiului oraș armean Shamiramagerd înseamnă "creat de Semiramida". După moartea soțului ei, se spune că a cucerit o mare parte din Asia, Libia și Etiopia și că a fost rănită în lupta împotriva regelui Indiei.
Lucrătorul și scriitorul scoțian Alexander Hislop a completat mitologia Semiramidei în cartea sa din 1853, The Two Babylons. Hislop a susținut că Semiramida a fost căsătorită cu Nimrod (vezi Geneza 10:9-11). Biblia îl descrie pe Nimrod ca fiind "acela care a început să fie puternic pe pământ" (Geneza 10:8); unii consideră că "om puternic" este o referire la unul dintre Nefilimi. Nimrod a întemeiat sau a cucerit Babel, Erec, Acad și Calne în ținutul Șinear, apoi a mers în Asiria și a construit mai multe orașe, inclusiv Ninive. Potrivit lui Hislop, cea mai mare realizare a Semiramidei a fost că și-a ajutat soțul să înlocuiască cultul lui Dumnezeu cu un sistem politeist bazat pe stele. Ea a fost asociată cu Iștar/Astarte/Aștarot: regina originală a cerului (vezi Ieremia 44:15-19). Fiul ei (născut de Nimrod, de un alt bărbat sau de razele soarelui trimise de defunctul Nimrod) i s-a alăturat pentru a crea primul cult mamă-fiu din lume. Perechea Semiramida/fiu a inspirat perechea Isis și Osiris în Egipt, Venus și Adonis în Grecia, precum și Ushas și Vișnu în hinduism. Hislop a mai susținut că Biserica Catolică a adaptat cultul mamă/fiu în venerarea Mariei. Identitatea fiului din mit este neclară; printre posibilități se numără Damu (înrudit cu Tamuz menționat în Ezechiel 8:14), Horus și Gilgameș.
O poveste mai respectată spune că Shammuramat a trăit 1.300 de sute de ani mai târziu, la începutul anilor 800 î.Hr. Ea a fost soția lui Shamshi-Adad V și mama regelui asirian Adad-Niriari III. În această poveste, Semiramida a domnit doar patru ani ca regentă a tânărului ei fiu, iar cuceririle sale militare și proiectele de construcție au fost mult mai modeste, dar totuși semnificative pentru o femeie din acea vreme.
Există multe alte afirmații. Unii spun că Semiramida este la baza pomului de Crăciun, a Paștelui și a Statuii Libertății. Alții spun că ea a fost prima curvă a Babilonului. Adevărul este că nu știm cine a fost. Ca toată mitologia vremii, poveștile au trecut prin mii de ani de schimbări și adaptări. Este posibil ca datorită ei să avem politeismul, cultul mamei/fiului și o lungă tradiție de zeițe ale iubirii. Dar este, de asemenea, posibil ca singurul ei monument durabil să fie faptul că își împarte numele cu un hotel de lux din Cairo.
English
Cine a fost Semiramida?