settings icon
share icon
Întrebare

Cine este Artemis menționată în Biblie?

Răspuns


Artemis a fost o zeiță venerată în lumea antică. Grecii o considerau sora geamănă a lui Apollo și zeița vânătorii și a sălbăticiei și protectoarea fetelor nemăritate. Artemis cea menționată în cartea Faptele Apostolilor era o altă divinitate - o zeiță localizată în Efeseni - dar purta același nume (latinizat "Diana") ca zeița din mitologia greacă. Templul ei din Efes este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Artemis din Efes era o divinitate, "regină a cerului", care punea accentul pe fertilitate, virginitate și protecția copiilor. Multe dintre imaginile ei au fost dezgropate; șirurile de protuberanțe de formă ovală, de pe mijlocul corpului ei au fost o sursă de dezbateri timp de ani de zile - sunt sâni, pungi care conțin simboluri magice, testicule de taur sau ouă de albine? (Toate aceste posibilități au fost avansate ca teorii viabile.) Numeroșii preoți angajați în templu efectuau jertfe de animale. Existau, de asemenea, multe preotese. Nu se știe dacă preotesele se implicau sau nu în prostituția rituală. În orice caz, templul lui Artemis din Efes era o atracție turistică populară în lumea romană.

În jurul originii cultului lui Artemis a luat naștere o mitologie unică. La această relatare face aluzie dregătorul orașului Efes: "Bărbați efeseni, cine este acela care nu știe că cetatea efesenilor este păzitoarea templului marii Diane și a chipului ei căzut din cer?" (Fapte 19:35) Un obiect popular bun pentru a fi vândut turiștilor era un mic altar al lui Artemis - o cupolă cu o mică figură feminină înăuntru. Adoratorilor li se spunea că puteau lua acest altar oriunde în lume și să se închine lui Artemis în fața micului ei altar, și că ar fi fost la fel ca și cum s-ar fi închinat la templul din Efes.

Pavel a petrecut ani de zile în Efes (Faptele Apostolilor 19:10) și a făcut acolo "minuni nemaipomenite" (versetul 11). Evanghelia a început să schimbe vieți, "și unii din cei ce făcuseră vrăjitorii și-au adus cărțile și le-au ars înaintea tuturor: prețul lor s-a socotit la cincizeci de mii de arginți. Cu atâta putere se răspândea și se întărea Cuvântul Domnului" (versetele 19-20). Pe măsură ce Evanghelia făcea incursiuni în teritoriul revendicat de Artemis, se pregătea terenul pentru o confruntare cu forțele spirituale ale întunericului.

Când adepții lui Artemis au observat eficiența pe care predicarea lui Pavel o avea în orașul lor, "s-a făcut o mare tulburare cu privire la Calea Domnului" (Fapte 19:23). Un argintar pe nume Dimitrie a convocat o ședință a breslei sale și a spus: "I-a adunat la un loc, împreună cu cei de aceeași meserie, și le-a zis: „Oamenilor, știți că bogăția noastră atârnă de meseria aceasta; și vedeți și auziți că Pavel acesta, nu numai în Efes, dar aproape în toată Asia, a înduplecat și a abătut mult norod și zice că zeii făcuți de mâini nu sunt dumnezei. Primejdia care vine din acest fapt nu este numai că meseria noastră cade în dispreț; dar și că templul marii zeițe Diana este socotit ca o nimica și chiar măreția aceleia care este cinstită în toată Asia și în toată lumea este nimicită" (versetele 25-27). În discursul său, Dimitrie a vorbit de formă despre "măreția" lui Artemis, dar motivația sa reală era evidentă - pierdea afaceri, deoarece oamenii nu mai cumpărau statuetele sale idolatre.

Dimitrie și tovarășii săi meșteșugari au stârnit în oraș o agitație uriașă, strigând: "Mare este Diana efesenilor!" (Faptele Apostolilor 19:28). Ei au condus o gloată pentru a-l găsi pe Pavel și, nefiind găsit, au înhățat doi dintre tovarășii de călătorie ai lui Pavel și i-au târât în piață. Acolo, mulțimea a continuat să strige lauda lui Artemis timp de aproximativ două ore (versetul 34). Au fost liniștiți doar când dregătorul orașului a obținut o audiență și le-a reamintit mulțimii că încălcau legea romană prin tulburarea liniștii publice (versetul 40).

Pavel a părăsit curând Efesul pentru a-și continua cea de-a treia călătorie misionară. Dar o biserică fusese înființată. În centrul închinării la Artemis, într-un oraș cunoscut pentru păgânism, imoralitate și lăcomie, lumina lui Isus Hristos strălucea cu putere. În ciuda intimidărilor inamicului, biserica a prosperat.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine este Artemis menționată în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries