settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Chemoș?

Răspuns


Chemoș era zeul moabiților (Numeri 21:29; Ieremia 48:7, 13, 46). Scriptura îl numește "urâciunea Moabului" (1 Regi 11:7). Din nefericire, închinarea la Chemoș a fost introdusă în cultura israelită de către regele Solomon, care a avut soții din alte popoare, care i-au întors inima spre alți dumnezei (1 Regi 11:4-7). Chemoș a fost unul dintre acei dumnezei la care se închinau soțiile lui Solomon. Cultul lui Chemoș a fost în cele din urmă distrus în Iuda de către regele Iosia (2 Regi 23).

Semnificația numelui Chemoș nu este cunoscută, deși unii cercetători cred că ar fi putut însemna "distrugător" sau "subjugator". Chemoș era considerat, de asemenea, un zeu-pește. El era divinitatea națională a moabiților și a amoniților și, potrivit Pietrei Moabite (Stelea Mesha), Chemoș era asociat cu zeița Astarteea, un alt zeu fals la care se închinau israeliții îndărătnici. Se crede că Chemoș a fost o divinitate asemănătoare lui Baal și există, de asemenea, dovezi, atât din Piatra Moabită, cât și din Scriptură, că Chemoș ar fi putut fi aceeași divinitate cu Moloh "urâciunea fiilor lui Amon" (1 Regi 11:7, 33). Un lucru e cert, Chemoș și Moloh erau două manifestări ale aceluiași zeu fals. Regele Solomon a construit "înălțimi" pentru ambii dumnezei în același loc, pe muntele de la est de Ierusalim. Închinarea la Chemoș era cu adevărat o urâciune. Un loc din Scriptură consemnează faptul că Chemoș cerea sacrificii umane: în zilele regelui Ioram al lui Iuda, regele Moabului s-a confruntat cu o înfrângere militară, iar conducătorul moabit "și-a luat fiul său întâi născut, care urma să-i succeadă ca rege, și l-a oferit ca jertfă pe zidul cetății" (2 Regi 3:27).

Chemoș apare și în poemul epic al lui John Milton, Paradisul pierdut. Într-un pasaj despre zeii falși, Milton se referă la Chemoș ca la un zeu căruia israeliții i se închinau cu "orgii luxuriante" și "ritualuri desfrânate" și îl numește Chemoș "groaza obscenă a fiilor lui Moab" (Cartea 1, rândul 406). Milton îl menționează, de asemenea, pe regele Iosia, care "i-a alungat de acolo în iad" prin abolirea practicii închinării la Chemoș în Israel.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Chemoș?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries