Întrebare
Cine erau arameii?
Răspuns
Aram era denumirea ebraică a națiunii siriene, astfel că arameii menționați în Biblie sunt sirieni. De fapt, unele traduceri, cum ar fi ESV și KJV, atunci când traduc cuvântul ebraic pentru "arameu", îl înlocuiesc cu cuvântul sirian (vezi 2 Regi 7:6). Arameii trăiau pe un platou ridicat, iar topografia se reflectă în faptul că cuvântul Aram provine dintr-o rădăcină care înseamnă "înălțimi". Aram Naharaim din Geneza 24:10 (NTR, sau Mesopotamia în versiunea D. Cornilescu) înseamnă "ținutul înalt al celor două râuri".
Granițele Aramului cuprindeau o regiune vastă imediat la nord-est de Israel, care se întindea până la râul Eufrat și includea Mesopotamia. Printre marile orașe locuite de vechii aramei se numărau Damasc (Geneza 14:15) și Hamat (Numeri 13:21). Mult mai târziu, a fost construită Antiohia siriană, care este menționată în Noul Testament (Fapte 11:19; 13:1). Diferitele regate care cuprindeau vechiul Aram s-au unificat treptat sub Damasc, care a ajuns să fie cel mai însemnat dintre regatele aramee.
Când Avraam a căutat o soție pentru fiul său Isaac, a trimis un slujitor în țara Aram pentru a o găsi pe Rebeca (Geneza 24:10; 25:20). Laban, socrul lui Iacov, este numit arameu în Geneza 31:10. Iacov însuși este numit "un arameu rătăcitor" în Deuteronomul 26:5, deoarece atât mama sa, cât și bunicul său erau din Mesopotamia și, prin urmare, erau considerați aramei de către evrei.
În timpul domniei regelui David, arameii din Damasc au venit în ajutorul unui alt grup de sirieni. David i-a învins, iar arameii au fost obligați să plătească tribut (2 Samuel 8:5-6). Mai târziu, arameii și-au unit forțele cu amoniții în războiul împotriva lui Israel (2 Samuel 10). Israeliții i-au învins din nou pe aramei și i-au ținut subjugați. Acest aranjament a durat până la domnia regelui Solomon (1 Împărați 4:21).
După timpul lui Solomon, arameii au fost un ghimpe veșnic în calea lui Israel. Ei au luptat împotriva lui Israel în timpul regelui Ahab, iar Israelul a câștigat (1 Regi 20). Într-o altă bătălie însă, l-au ucis pe Ahab (2 Cronici 18:34). Au făcut raiduri împotriva lui Israel (2 Regi 6:8) și, mai târziu, au asediat capitala, Samaria (versetul 24). Elisei a prezis atrocitățile pe care le vor comite arameii (2 Regi 8:12). Arameii s-au luptat cu regele Ioram al lui Israel și l-au rănit (2 Împărați 8:28). Au luptat cu regele Ioas al lui Iuda și l-au rănit (2 Cronici 24:23-25). Căderea în cele din urmă a Ierusalimului din mâinile Babilonului a fost realizată cu ajutorul de arameilor (2 Regi 24:2).
Într-o demonstrație minunată a harului și a puterii lui Dumnezeu, Elisei l-a vindecat pe Naaman sirianul de lepră (2 Regi 5). Naaman, comandantul armatei regelui din Aram, era un dușman al lui Israel, dar s-a smerit suficient de mult pentru a cere ajutorul Domnului. Naaman a descoperit că Dumnezeu este milostiv față de toți cei care cheamă Numele Lui - chiar și față de aramei - și această descoperire a schimbat radical viziunea lui Naaman asupra lumii: "Acum știu că nu este Dumnezeu pe tot pământul decât în Israel." (2 Regi 5:15)
English
Cine erau arameii?