settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să-mi cinstesc tatăl și mama?

Răspuns


Să-ți cinstești tatăl și mama înseamnă să fii respectuos în cuvânt și în acțiune și să ai o atitudine interioară de considerație pentru poziția lor. Cuvântul grecesc pentru cinstire înseamnă „a venera, a prețui, a aprecia valoarea”. A cinsti înseamnă să dai respect nu numai pentru merit, ci de asemenea pentru rang. De exemplu, unii cetățeni pot să nu fie de acord cu deciziile președintelui, dar totuși, trebuie să respecte poziția lui de conducător al țării. La fel, copiii de toate vârstele trebuie să-și cinstească părinții, indiferent dacă părinții „merită” sau nu cinstea.

Dumnezeu ne îndeamnă să ne cinstim tatăl și mama. El prețuiește cinstirea părinților suficient de mult încât să o includă în Cele zece porunci (Exodul 20.12) și din nou în Noul Testament: „Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept. «Să-i cinstești pe tatăl tău și pe mama ta» – este cea dintâi poruncă însoțită de o făgăduință – «ca să fii fericit și să trăiești multă vreme pe pământ.»” (Efeseni 6.1-3). Cinstirea părinților este singura poruncă din Scriptură care promite ca răsplată o viață lungă. Cei care își cinstesc părinții sunt binecuvântați (Ieremia 35.18-19). În contrast cu ei, cei cu o „minte blestemată” și cei fără evlavie din zilele din urmă sunt caracterizați de neascultare de părinți (Romani 1.30, 2 Timotei 3.2).

Solomon, cel mai înțelept om care a trăit pe pământ, i-a îndemnat pe copii să-și respecte părinții (Proverbele 1.8, 13.1, 30.17). Chiar dacă nu mai suntem în mod direct sub autoritatea lor, nu am depășit ca vârstă porunca lui Dumnezeu de a ne cinsti părinții. Chiar Isus, Dumnezeu Fiul, S-a supus ambilor Săi părinți pământești (Luca 2.51) și Tatălui Său ceresc (Matei 26.39). Urmând exemplul lui Cristos, trebuie să ne tratăm părinții în modul reverențios în care ne apropiem de Tatăl nostru din cer (Evrei 12.9, Maleahi 1.6).

În mod evident, ni se poruncește să ne cinstim părinții, dar cum? Trebuie să-i cinstim atât cu faptele, cât și cu atitudinea (Marcu 7.6). Trebuie să le onorăm atât dorințele exprimate, cât și pe cele neexprimate. „Un fiu înțelept ascultă învățătura tatălui său, dar batjocoritorul n-ascultă mustrarea” (Proverbele 13.1). În Matei 15.3-9, Isus le reamintește fariseilor porunca lui Dumnezeu să-și cinstească tatăl și mama. Ei ascultau de litera Legii, dar își adăugaseră propriile tradiții, care în esență desființaseră Legea. În timp ce-și onoraseră părinții cu gura, faptele lor au dovedit adevăratul lor motiv. Cinstirea este mai mult decât o slujbă adusă cu buzele. Cuvântul „cinstire” din acest pasaj este un verb și, prin urmare, solicită o acțiune corespunzătoare.

Trebuie să căutăm să-i cinstim pe părinții noștri la fel de mult pe cât ne străduim să-I aducem glorie lui Dumnezeu – în gândurile, cuvintele și faptele noastre. Pentru un copilaș, ascultarea de părinți merge mână în mână cu cinstirea lor. Acest lucru înseamnă să asculte, să ia aminte și să se supună autorității lor. După ce copiii s-au maturizat, ascultarea pe care au învățat-o, copii fiind, îi va ajuta să cinstească alte autorități, cum este guvernul, poliția și angajatorii.

În timp ce ni se cere să ne cinstim părinții, acest lucru nu include și să-i imităm pe cei neevlavioși (Ezechiel 20.18-19). Dacă un părinte îl învață vreodată pe copilul lui să facă ceva ce în mod clar contrazice poruncile lui Dumnezeu, acel copil trebuie să asculte mai degrabă de Dumnezeu decât de părinții săi (Fapte 5.28).

Cinstirea naște cinstire. Dumnezeu nu-i va cinsti pe cei care nu ascultă porunca Sa de a-și cinsti părinții. Dacă dorim să-L mulțumim pe Dumnezeu și să fim binecuvântați, trebuie să ne cinstim părinții. Cinstirea părinților nu este un lucru ușor, nu e întotdeauna distractiv și cu siguranță că nu-l putem face prin puterea noastră. Dar cinstirea este o cale sigură către scopul nostru în viață – glorificarea lui Dumnezeu. „Copii, ascultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta Îi place Domnului” (Coloseni 3.20). English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să-mi cinstesc tatăl și mama?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries