Întrebare
Ce spune Biblia despre circumcizie? Care e concepția creștină vizavi de circumcizie?
Răspuns
Circumcizia este îndepărtarea pe cale chirurgicală a prepuțului unui bărbat. Cuvântul circumcizie înseamnă literalmente „să tai împrejur”. Ca ritual religios, circumcizia era cerută de la toți descendenții lui Avraam, ca un semn al legământului pe care l-a făcut Dumnezeu cu el (Genesa 17.9-14, Faptele Apostolilor 7.8). Legea Mozaică a repetat cerința (Leviticul 12.2-3), și evreii de-a lungul secolelor au continuat să practice circumcizia (Iosua 5.2-3, Luca 1.59, Faptele Apostolilor 16.3, Filipeni 3.5). Întrebarea dacă bărbații din zilele noastre trebuie să fie circumciși sau nu implică mai multe chestiuni. Unea dintre ele ține de învățătura religioasă: ce spune Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu? O altă chestiune e dacă, din punct de vedere al sănătății ar trebui să fie bărbații circumciși. Punctul de vedere creștin vizavi de circumcizie probabil poate fi descris cel mai bine ca fiind o combinație între cele două.
În ceea ce privește prima chestiune, creștinii nou-testamentari nu se mai află sub Legea Vechiului Testament și circumcizia nu mai este o cerință. Întâlnim lucrul acesta în mai multe pasaje ale Noului Testament, printre care Faptele Apostolilor 15, Galateni 2.1-3, 5.1-11, 6.11-16, 1 Corinteni 7.17.20, Coloseni 2.8-12 și Filipeni 3.1-3. Așa cum afirmă aceste pasaje, izbăvirea din păcat e rezultatul credinței în Cristos; lucrarea terminată a lui Cristos pe cruce e cea care salvează, nu îndeplinirea unei ceremonii exterioare. Chiar și Legea recunoaște că circumcizia în sine nu e suficientă pentru a-l face pe om plăcut lui Dumnezeu, care a specificat nevoia „circumciziei inimii” (Deuteronomul 10.16, cf. Romani 2.29). În mântuire, lucrările cărnii nu îndeplinesc nimic (vezi Galateni 2.16).
În Faptele Apostolilor 16.3, Pavel are un ajutor în misiune, pe Timotei, care era circumcis. Timotei era pe jumătate evreu, și Pavel l-a circumcis ca să nu fie o piedică în lucrarea lor de evanghelizare a evreilor nemântuiți. Deși Dumnezeu nu i-a cerut lui Timotei să fie circumcis, el a făcut acest lucru de bunăvoie, pentru evanghelizarea evreilor. Totuși, așa cum afirmă foarte clar Pavel în Galateni, circumcizia nu ajută nici la mântuirea, nici la sfințirea în Cristos. Bineînțeles, întâmplarea cu Timotei nu se aplică în mod direct astăzi, fiindcă creștinii nu trebuie să fie circumciși pentru a-i evangheliza pe cei necredincioși, fie ei evrei sau dintre neamuri. Din nou, principiul circumciziei inimii este central.
Există chestiuni practice care țin și ele de circumcizie. Unii părinți îi circumcid pe fiii lor ca să arate la fel ca toți ceilalți bărbați din cultura lor. Sunt părinți care se tem că fiul lor se va afla într-o zi într-un vestiar și se va pomeni că e diferit de toți ceilalți. Totuși, în unele culturi în mod obișnuit bărbații nu sunt circumciși. Există și aspectul sănătății. Doctorii continuă să dezbată dacă există anumite beneficii legate de sănătate ale circumciziei. Orice părinți pe care îi preocupă acest gând trebuie să vorbească cu un doctor legat de această chestiune.
English
Ce spune Biblia despre circumcizie? Care e concepția creștină vizavi de circumcizie?