settings icon
share icon
Întrebare

Ce este doctrina conflictului angelic și este ea biblică?

Răspuns


Doctrina conflictului angelic este ideea conform căreia crearea noastră ca ființe umane a fost în esență reacția lui Dumnezeu la căderea lui Lucifer și a îngerilor care l-au urmat. Conform doctrinei conflictului angelic, pământul a fost creat inițial pentru îngeri; cu toate acestea, îngerul cel mai înalt, Satan, a ales să se răzvrătească. În procesul rebeliunii și al judecății ulterioare a lui Dumnezeu, pământul a fost ruinat, devenind "pustiu și gol" (Geneza 1:2). Acesta a fost începutul "conflictului angelic", care continuă și astăzi și va continua până când Satan va fi aruncat definitiv în iazul de foc (Apocalipsa 20:10).

Conform doctrinei conflictului angelic, Satan și demonii au avut șansa de a se pocăi de păcatul lor, dar au refuzat. Dumnezeu a ținut un proces în cer și l-a condamnat pe Satan la o eternitate în iad. Dar Satan a făcut apel la hotărâre, afirmând că nu a fost corectă. Procesul se află în prezent în "faza de apel", iar Satan este liber să cutreiere pământul.

Pentru a arăta că afirmația lui Satan privind nedreptatea lui Dumnezeu era nefondată, Dumnezeu a oferit dovezi ale dreptății Sale eminente. El a reformat pământul și a creat o altă rasă inferioară de ființe (oamenii) care erau la fel ca îngerii prin faptul că aveau liber arbitru. Omenirea, la fel ca îngerii, a avut de ales între a-L urma pe Dumnezeu sau a se răzvrăti și, la fel ca o treime dintre îngeri, s-a răzvrătit. Cu toate acestea, atunci când li s-a oferit ulterior posibilitatea de a se pocăi și de a fi salvați, Adam și Eva au făcut-o. Fiecare persoană din istorie care Îl acceptă pe Dumnezeu ca Mântuitor este o dovadă în plus că Satan nu are nicio scuză pentru rebeliunea sa. Fiecare credincios în Hristos stă ca martor al bunătății lui Dumnezeu și al răului abject al lui Satan.

Doctrina conflictului angelic este asociată cu teoria lacunelor (sau creaționismul pământului vechi). Noi nu credem că doctrina conflictului angelic este adevărată. Poate că nu este o contradicție evidentă a doctrinei creștine ortodoxe, dar are unele defecte inerente:

1) Dumnezeu nu "reacționează" la păcat ca și cum El nu ar avea suficientă cunoaștere pentru a-l anticipa. Doctrina conflictului angelic conduce la o negare implicită a suveranității și a omniscienței lui Dumnezeu. Crearea omenirii de către Dumnezeu a fost planul Său din veșnicia trecută. Nu există nicio indicație biblică a faptului că Dumnezeu ar fi fost motivat să creeze ceva din cauza rebeliunii îngerilor.

2) Doctrina conflictului angelic ne învață că îngerii căzuți au avut șansa de a exercita credința și de a fi "salvați", dar au refuzat. (Unele versiuni ale acestei teorii spun că toți îngerii s-au răzvrătit, dar că două treimi dintre ei s-au pocăit și au fost salvați). Biblia nu face niciodată aluzie la un astfel de lucru. De fapt, 1 Petru 1:12 spune că predicarea Evangheliei prin Duhul Sfânt este ceva ce "chiar îngerii doresc să privească" - părând să sugereze că mântuirea este un mister pentru îngeri.

3) Doctrina conflictului angelic ne învață că Satan a distrus pământul, distrugând creația originală și făcând necesară o "recreare". Cu toate acestea, nu există nicio dovadă biblică solidă pentru un pământ "original" înainte ca cel actual să fi fost creat.

4) Doctrina conflictului angelic încearcă să lege anumite epoci ale istoriei umane (de exemplu, epoca Vechiului Testament, epoca Bisericii, tribulația etc.) de diferite faze ale "încercării" cerești a lui Satan. Rezultatul este o narațiune complexă, extrem de speculativă, legată doar în mică măsură de Scriptură. Întreaga doctrină a conflictului angelic se bazează pe presupuneri și pe multă "citire printre rânduri" a Cuvântului lui Dumnezeu.

Ca multe alte erori, doctrina conflictului angelic provine dintr-un dezechilibru doctrinar. În timp ce majoritatea creștinilor subapreciază problemele războiului spiritual, așa cum descrie Pavel în Efeseni 6, această doctrină greșește în direcția opusă. În acest caz, oamenii pun un accent prea mare pe activitatea îngerilor.

Motivația pentru creația lui Dumnezeu nu a fost păcatul îngerilor sau o obiecție în sala de judecată din partea lui Satan. Dumnezeu a vrut să creeze toate lucrurile în ciuda rebeliunii oamenilor și a îngerilor.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este doctrina conflictului angelic și este ea biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries