Întrebare
Cum trebuie tratat conflictul în căsnicie?
Răspuns
Din cauza naturii căzute a omului, conflictul marital e un fapt al vieții, chiar pentru credincioșii în Isus Cristos. Comunicarea în dragoste nu le vine tuturor natural și ușor. În cazul necredincioșilor, remediul pentru conflicte e dificil pentru că fără Cristos oamenii nu au capacitatea dragostei lipsite de egoism (Efeseni 4.22-32). Creștinii însă au Biblia pentru instrucțiuni în relații. Aplicarea principiilor biblice la relații ne va da capacitatea de a trata mai eficient conflictul din căsnicie.
Primul și cel mai important principiu în rezolvarea conflictului în relații, mai ales cea de căsătorie, este să ne iubim unii pe alții așa cum ne-a iubit Cristos (Ioan 13.34) și S-a dat pe Sine Însuși pentru noi. Efeseni 5.21-6.4 descrie relațiile din cadrul familiei: trebuie să ne supunem unul celuilalt în dragoste și să punem nevoie celuilalt mai presus decât ale noastre. Lucrul acesta e adevărat mai ales în căsnicie, unde soțul trebuie să își iubească soția așa cum Și-a iubit Cristos Biserica și să se îngrijească de ea așa cum se îngrijește de propriul trup. La rândul ei, soția trebuie să se supună soțului ei și să-l respecte (Efeseni 5.22-23). Aceasta ar părea o directivă destul de simplă, dacă nu ar exista tendința naturală a oamenilor de a reacționa în relații, mai repede decât să acționeze. Soțiile sunt de obicei dispuse să se supună soților care le iubesc așa cum Își iubește Cristos Biserica, iar soții de obicei sunt foarte voitori să le iubească pe soțiile care îi respectă și li se supun. Însă aici stă problema. Fiecare așteaptă ca celălalt să facă prima mișcare. Însă poruncile lui Dumnezeu pentru soți și pentru soții nu sunt condiționale. Supunerea nu e condiționată de dragoste și dragostea nu e condiționată de respect. A face primul pas în ascultare, indiferent de acțiunile celuilalt, au mult succes în întreruperea conflictului și stabilirea unui nou model de comportament.
Având în minte aceste lucruri, când se stârnește conflictul în căsnicie, primul pas e autoexaminarea (2 Corinteni 13.5). După ce am adus îngrijorările noastre înaintea Domnului și am fost cinstiți cu noi înșine în privința eșecurilor noastre sau a dorințelor egoiste, atunci îi putem aborda pe alții cu preocupările noastre. Mai mult, modelul lui Dumnezeu este ca credincioșii să-și împlinească nevoile unii altora în pace (Coloseni 3.15). Cu toții avem nevoie de har pentru propriile greșeli și trebuie să avem har pentru alții când comunicăm nevoile și preocupările noastre (Coloseni 4.6).
Comunicarea adevărului în dragoste este cheia înspre a fi auzit, fiindcă numai atunci când le comunicăm altora valoarea pe care o au în ochii noștri vor fi în stare să accepte adevărurile dificile (Efeseni 4.15). Oamenii care se simt atacați și criticați pur și simplu vor deveni defensivi până în punctul în care comunicarea inevitabil eșuează. În schimb, oamenii care simt că ne pasă de ei și vrem lucruri bune pentru ei, vor avea încredere în noi să comunicăm cu ei în dragoste și cu preocupare pentru bunăstarea lor. Așadar rostirea adevărului în dragoste e absolut esențială pentru rezolvarea conflictului. Lucrul acesta e adevărat mai ales în căsnicie, unde contactul apropiat continuu cu partenerul de căsnicie care ne-a dezamăgit adesea scoate ce e mai rău din noi. Sentimentele rănite produc cuvinte aspre care, la rândul lor produc mai multe sentimente rănite. Practicarea disciplinei de a ne gândi cu grijă și a ne ruga înainte de a vorbi poate rupe acest cerc vicios. Comunicarea în evlavie poate fi exprimată simplu prin a ne aduce aminte să-i tratăm pe alții așa cum vrem să fim tratați noi înșine (Luca 6.31). Dumnezeu a spus că e ferice de făcătorii de pace și că aceasta e întotdeauna ținta pentru creștini (Matei 5.9).
Sunt multe aspecte care țin de relații, conflicte și comunicare și Biblia e plină de înțelepciune pentru trăirea în evlavie. Iată câteva porunci scripturale specifice privitoare la felul în care trebuie să ne tratăm unul pe altul:
Pentru a rezolva conflictul marital, trebuie:
Să fim în pace unul cu celălalt – Marcu 9.50
Să ne iubim unul pe altul – Ioan 13.34, Romani 12.10, 1 Petru 4.8, 1 Ioan 3.11, 23, 4.7, 11, 12
Să ne zidim unul pe celălalt – Romani 14.19, Efeseni 4.12, 1 Tesaloniceni 5.11
Să avem același gând unul față de celălalt – Romani 12.16
Să ne dăm întâietate unul celuilalt – Romani 12.10
Să ne salutăm unul pe celălalt – Romani 16.16
Să-l considerăm pe celălalt mai presus decât noi înșine – Filipeni 2.3
Să ne slujim unul pe altul – Galateni 5.13
Să ne primim unul pe altul – Romani 15.7
Să fim devotați unul celuilalt – Romani 12.10
Să ne bucurăm sau să plângem unul cu celălalt – Romani 12.15
Să ne mustrăm unul pe altul – Romani 15.14, Coloseni 3.16
Să purtăm de grijă unul de celălalt – 1 Corinteni 12.25
Să manifestăm toleranță unul față de altul – Romani 15.1-5, Efeseni 4.2, Coloseni 3.13
Să fim buni și să ne iertăm unul pe celălalt – Efeseni 4.32, Coloseni 3.13
Să ne supunem unul celuilalt – Romani 12.10, Efeseni 5.21, 1 Petru 5.5
Să ne mângâiem unul pe altul – 1 Tesaloniceni 4.18
Să ne încurajăm unul pe altul – 1 Tesaloniceni 5.11, Evrei 3.13
Să fim plini de compasiune unul față de celălalt – 1 Petru 3.8
Să ne rugăm unul pentru altul – Iacov 5.16
Să ne mărturisim greșelile unul altuia – Iacov 5.16
Să ne acceptăm unul pe altul – Romani 14.1, 15.7
Pentru a rezolva conflictul marital, nu trebuie:
Să fim mândri unul față de celălalt – 1 Corinteni 4.6
Să ne judecăm unul pe altul – Romani 12.16
Să ne mințim unul pe altul – Coloseni 3.9
Să fim părtinitori unul față de celălalt – 1 Timotei 5.21
Să ne provocăm sau să ne invidiem unul pe celălalt – Galateni 5.26
Să poftim unul după altul – Romani 1.27
Să ne urâm unul pe altul – Tit 3.3
Să ne dăm în judecată unul pe altul – 1 Corinteni 6.1-7
Să ne folosim unul pe altul – Galateni 5.15
English
Cum trebuie tratat conflictul în căsnicie?