settings icon
share icon
Întrebare

Ce este consilierea noutetică?

Răspuns


Consilierea noutetică, mai des numită consiliere biblică, își trage numele de la cuvântul grecesc noutheteo, tradus prin "a îndemna" în Fapte 20:31 (NASB). A admonesta înseamnă a "confrunta ca un prieten" și a fost metoda normală de consiliere înainte de apariția psihologiei seculare la începutul anilor 1900. Potrivit Mid-America Institute for Nouthetic Studies, "consilierea noutetică constă din confruntarea cu iubire a oamenilor din adâncă îngrijorare, pentru a-i ajuta să facă acele schimbări pe care Dumnezeu le cere" (https://nouthetic.org/about/what-is-nouthetic-counseling, accesat la 18/7/22). În ultimii ani, termenul nouthetic este folosit din ce în ce mai puțin, în favoarea celui biblic.

Consilierea noutetică consideră că Biblia este suficientă pentru a sfătui, corecta și mustra persoanele. Romani 15:14 poate fi considerat versetul temei pentru consilierea noutetică: "Personal, sunt convins despre voi, frații și surorile mele, că voi înșivă sunteți plini de bunătate, plini de toată cunoștința [spirituală] și competenți să vă sfătuiți, să vă sfătuiți și să vă instruiți unii pe alții" (AMP). Consilierii noutetici indică, de asemenea, 1 Tesaloniceni 5:12, unde a mustra biserica pare a fi treaba pastorilor sau a bătrânilor.

Vârful de lance al mișcării noutetice a fost Jay Adams (1929-2020), pastor prezbiterian și profesor la Westminster Theological Seminary. Adams și-a publicat cartea Competent to Counsel în 1970. În ea, el a explicat termenul său de noutetic și a argumentat modul în care sistemele psihologice seculare se opun Scripturii. Consilierii creștini, spunea Adams, ar trebui să respingă teoriile nebiblice ale lui Sigmund Freud, Carl Rogers, John Watson și B.F. Skinner. În 1973, Adams a publicat Manualul consilierului creștin și, la scurt timp după aceea, a ajutat la formarea Asociației Naționale a Consilierilor Noutetici (NANC).

Cele trei idei de bază ale consilierii noutetice sau biblice sunt confruntarea, preocuparea și schimbarea:

- Confruntare. Abordarea noutetică a consilierii folosește Biblia, nu idei umane, pentru a le vorbi oamenilor despre problemele lor. Consilierul ridică Biblia ca pe o oglindă, pentru a-i arăta persoanei consiliate probleme legate de păcat de care poate că nici măcar nu este conștientă (vezi Iacov 1:22-25).

- Îngrijorare. Consilierea noutetică vine dintr-un loc de preocupare autentică și caută bunăstarea persoanei consiliate. Consilierul se străduiește să stabilească o legătură emoțională cu persoana consiliată, nu o relație detașată, clinică.

- Schimbare. Scopul consilierii noutetice este de a aduce schimbare. Extrăgând înțelepciune din Cuvântul lui Dumnezeu, consilierul dorește ca persoana consiliată să experimenteze puterea și binecuvântarea Duhului Sfânt, "să umble pe calea oamenilor de bine şi să ţină cărările celor neprihăniţi" (Proverbe 2:20).

Consilierea noutetică sau biblică este o încercare de a reveni la o metodă strict biblică de rezolvare a problemelor. Ca atare, se bazează pe Biblie, este centrată pe Hristos și orientată spre biserica locală. Consilierea noutetică susține premisa că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16-17) și este total suficientă pentru a satisface nevoile mintale, spirituale și emoționale ale omenirii (2 Petru 1:3-4). Consilierea biblică sau noutetică depinde de Duhul Sfânt pentru a-l schimba pe credincios, folosind Cuvântul lui Dumnezeu pentru a-l învăța, mustra, corecta și instrui în neprihănire (2 Timotei 3:16).

Mulți consilieri noutetici au fost instruiți prin intermediul Fundației de Consiliere și Educație Creștină (CCEF) a lui Jay Adams. Certificarea poate veni prin intermediul Asociației Consilierilor Biblici Certificați (ACBC), numită anterior Asociația Națională a Consilierilor Noutetici (NANC).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este consilierea noutetică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries