Întrebare
Ce spune Biblia despre copiii neascultători?
Răspuns
De la prichindelul care tocmai a descoperit cuvântul „nu” și până la copilul mai mare care manifestă sfidare voită, toți părinții se confruntă cu provocarea copiilor neascultători. Și, în miezul problemei, neascultarea nu este doar o chestiune care ține de copii. Biblia ne arată că noi toți ne luptăm cu dorința de a ne conduce pe noi înșine și de a face ceea ce vrem, pentru că cu toții ne-am născut în păcat și în răzvrătire (Psalmul 51.5, Efeseni 2.3, Romani 3.10, 7.17-21). Această bătălie împotriva autoguvernării poate declanșa un război total în copiii noștri, dacă neascultarea lor nu e abordată; un război care afecta toate relațiile lor din viitor cu profesorii, angajatorii, prietenii, partenerul de căsnicie, părinții în vârstă și chiar Tatăl lor ceresc. Totuși, când ne întoarcem la Biblie, găsim o mare nădejde în faptul că Dumnezeu ne dă mijloacele prin care să-i instruim și să-i disciplinăm pe copiii neascultători și chiar le promite binecuvântări celor care învață să crească în ascultare.
Porunca de a-i cinsti și de a-i asculta pe părinți străbate toată Scriptura, începând din Exodul, când Dumnezeu dă Cele Zece Porunci (Exodul 20.12), parcurgând tot Vechiul Testament (Leviticul 19.3, Deuteronomul 5.16, Proverbele 1.8, 6.20-21, 23.22) și până în Noul Testament. Atât Isus, cât și apostolul Pavel reafirmă porunca a cincea (Matei 15.4, 19.19, Efeseni 6.1-3, Coloseni 3.20) și promisiunea care vine împreună cu ea. Copiii sunt încurajați că ascultarea lor va aduce binecuvântare și o viață lungă (Exodul 20.12, Ieremia 35.17-19, Efeseni 6.3, Coloseni 3.20), pe când copiii neascultători, care își necinstesc părinții, sunt avertizați că comportamentul lor va aduce pedeapsa și rușinea (Leviticul 20.9, Deuteronomul 21.18, 27.16, Proverbele 10.1, 15.5, 20.20, 30.17, Matei 15.4). Neascultarea de părinți la scară largă va caracteriza societatea în vremurile din urmă (2 Timotei 3.2).
Cei din națiunea lui Israel, pe care Dumnezeu îi numește copiii Lui (Exodul 4.22), oferă un exemplu de copii neascultători. În mod repetat, Dumnezeu îi poruncește lui Israel să-L asculte, promițându-i mari binecuvântări pentru ascultare și consecințe dezastruoase pentru neascultare. În zilele lui Iosua, Israelul L-a ascultat pe Dumnezeu și a fost binecuvântat cu victorie asupra dușmanilor (Iosua 11.23). Mai târziu, așa cum arată întreaga carte a Judecătorilor, neascultarea lui Israel a adus necaz.
Biblia ne învață necesitatea de a-i corecta pe copiii neascultători. Disciplinarea este parte din viață pentru toți, și cei care se răzvrătesc împotriva autorității părinților trebuie să fie pedepsiți. Proverbele 19.18 spune: „Pedepsește-ți fiul, căci tot mai este nădejde, dar nu dori să-l omori!” În versetul acesta, disciplinarea copilului este prezentată ca fiind o chestiune de viață și de moarte. Neascultarea, lăsată în voia ei, îl va duce pe copil în cele din urmă la distrugere. Proverbele 13.24 spune: „Cine cruță nuiaua urăște pe fiul său, dar cine-l iubește îl pedepsește îndată.” Aici, dragostea și disciplinarea cu grijă merg mână în mână. Este respinsă ideea că un părinte „iubitor” nu-l va disciplina niciodată pe copilul lui. A trece cu vederea răzvrătirea înseamnă să-l urăști pe copilul răzvrătit.
Efeseni 6 este un pasaj-cheie. Versetul 1 le spune copiilor: „Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri.” Aceasta înseamnă că ascultarea de părinți e datoria dată de Dumnezeu fiecărui copil. Atâta timp cât comenzile părinților nu încalcă Cuvântul lui Dumnezeu, copilul trebuie să asculte. Versetul 4 le vorbește părinților: „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” Este sarcina părinților să-i instruiască pe copiii lor în temere de Domnul și să-i învețe din Cuvântul Lui. Făcând acest lucru, părinții își pregătesc copiii pentru cea mai bună șansă de a avea o viață prosperă în lumea aceasta (versetul 3) și de a avea comori în cer, de asemenea (Matei 6.20, Galateni 6.8-9, Efeseni 1.3-4).
English
Ce spune Biblia despre copiii neascultători?