Întrebare
Ce spune Biblia despre creșterea copiilor?
Răspuns
Dumnezeu a creat familia. Planul Lui a fost ca un bărbat și o femeie să se căsătorească pentru toată viața și să crească copii care să-L cunoască și să-L cinstească (Marcu 10.9, Maleahi 2.15). Adopția este, de asemenea, ideea lui Dumnezeu, și El exemplifică acest lucru în faptul că ne adoptă ca copii ai Săi (Romani 8.15, 23, Efeseni 1.5). Indiferent de mijloacele prin care intră în familie, copiii sunt un dar de la Dumnezeu și Lui Îi pasă de felul în care sunt crescuți (Psalmul 127.3, 34.11, Proverbele 23.13-14). Când Dumnezeu ne dă daruri, ne dă și instrucțiuni clare pentru cum să le folosim.
Când Dumnezeu i-a scos pe israeliți din robie, le-a poruncit să-i învețe pe copii lor tot ceea ce a făcut El pentru ei (Deuteronomul 6.6-7, 11.9). El a dorit ca generațiile care urmau să continue să țină toate poruncile Lui. Când o generație nu reușește să întipărească Legile lui Dumnezeu în următoarea, o societate intră grabnic în declin. Părinții au nu doar responsabilitate față de copii lor, ci și o sarcină trasată din partea lui Dumnezeu de a insufla valorile și adevărul Lui în viața lor.
Câteva locuri din Scriptură le dau instrucțiuni specifice părinților pentru cum să-și crească copiii. Efeseni 6.4 spune: „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” Sunt câteva moduri în care părinții îi pot provoca pe copii la mânie. Unii părinți stabilesc standarde imposibile, astfel că copilul e disperat că nu le poate atinge niciodată. Unii părinți îi șicanează, îi ridiculizează sau îi umilesc pe copiii lor ca o metodă de pedeapsă, lucru care nu face decât să-i provoace la mânie. Inconsecvența poate și ea provoca mânia, pentru că copilul nu e sigur niciodată cu privire la consecințele pentru acțiunile lui. Ipocrizia îl provoacă pe copil la mânie, când părinții cer un comportament de la copii pe care ei înșiși nu îl adoptă.
A-i „crește în mustrarea și învățătura Domnului” înseamnă că părinții trebuie să-i instruiască pe copii lor așa cum ne instruiește Dumnezeu. Ca Tată, Dumnezeu e „încet la mânie” (Numeri 14.18, Psalmul 145.8), răbdător (Psalmul 86.15) și iertător (Daniel 9.9). Disciplinarea Lui e făcută în așa fel încât să ne aducă la pocăință (Evrei 12.6-11). Învățătura Lui se găsește în Cuvântul Lui (Ioan 17.17, Psalmul 119.97) și dorește ca părinții să își umple casele cu adevărul Lui (Deuteronomul 6.6-7).
De asemenea, El Își disciplinează copiii (Proverbele 3.11, Evrei 12.5) și așteaptă ca părinții pământești să facă același lucru (Proverbele 23.13). Psalmul 94.12 spune: „Ferice de omul pe care-l pedepsești Tu, Doamne, și pe care-l înveți din Legea Ta.” Cuvântul disciplinare vine de la cuvântul de bază discipol. A disciplina pe cineva înseamnă să faci din el un discipol. Disciplinarea lui Dumnezeu are în plan să ne facă „asemenea chipului Fiului Său” (Romani 8.29). Părinții pot face ucenici din copiii lor insuflând în ei valori și lecții de viață învățate de ei. Pe măsură ce părinții au o trăire practică în evlavie și iau decizii sub călăuzirea Duhului Sfânt (Galateni 5.16, 25), ei îi pot încuraja pe copii lor să le urmeze exemplul. O disciplină corespunzătoare, consecventă aduce „roada neprihănirii” (Evrei 12.11). Eșecul de a disciplina duce la dezonoare atât pentru părinte, cât și pentru copil (Proverbele 10.1). Proverbele 15.32 spune că cel care ignoră disciplinarea „se disprețuiește pe sine”. Domnul a adus judecată asupra preotului Eli pentru că le-a permis fiilor lui să-L necinstească pe Domnul și „nu i-a oprit” (1 Samuel 3.13).
Copiii sunt o „moștenire de la Domnul” (Psalmul 127.3). El îi pune în familii și le dă părinților instrucțiuni pentru cum să îi crească. Scopul unei creșteri bune a copiilor este de a produce copii înțelepți care Îl cunosc pe Domnul și Îl cinstesc cu viața lor. Proverbele 23.24 arată rezultatul final al creșterii copiilor potrivit cu planul lui Dumnezeu: „Tatăl celui neprihănit se veselește și cel ce dă naștere unui înțelept se bucură.”
English
Ce spune Biblia despre creșterea copiilor?