settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui creștinul să ia parte la acupunctură/ presopunctură?

Răspuns


Acupunctura își are originea în taoismul chinezesc. Taoismul este sistemul filosofic dezvoltat de Lao-tsu și Chuang-tzu care pledează pentru o viață de totală simplitate, naturalețe și neintervenire în cursul natural al evenimentelor, pentru a dobândi o existență în armonie cu tao, sau forța vieții. E înrudit îndeaproape cu Hsuan Chaio, o religie populară chinezească ce susține că se bazează pe doctrinele lui Lao-tsu, dar care de fapt în natura ei e foarte eclectică și e caracterizată de un panteon de mulți zei, de superstiții și de practicarea alchimiei, a divinației și a magiei.

În filosofia/religia chinezească există două principii. Primul este „yin", care e negativ, întunecat și feminin, iar al doilea e „yang", care e pozitiv, luminos și masculin. Se crede că interacțiunea acestor două forțe e influența care ghidează destinele tuturor creaturilor și lucrurilor. Soarta individului se află sub puterea echilibrului sau a dezechilibrului dintre aceste două forțe. Acupunctura e un mecanism practicat de adepții taoismului care e folosit cu scopul de a aduce „yin și yang" din corp în armonie cu tao.

Cu toate că filosofia și viziunea asupra lumii din spatele acupuncturii sunt în mod clar nebiblice, aceasta nu înseamnă în mod neapărat că practica acupuncturii în sine contravine învățăturilor Bibliei. Mulți oameni au descoperit că acupunctura le ușurează durerea și alte stări de rău când alte tratamente nu au dat rezultat. Comunitatea medicală recunoaște tot mai mult că, în unele cazuri, sunt beneficii medicale verificabile care rezultă din acupunctură. Așadar, dacă practica acupuncturii poate fi separată de filosofia/viziunea despre lume din spatele ei, poate că creștinii ar putea-o lua în calcul. Însă, din nou, trebuie avută cea mai mare grijă pentru a evita aspectele spirituale din spatele acupuncturii. Majoritatea celor care practică acupunctura cred cu adevărat filosofia tao/yin-yang pe care aceasta se bazează.

Deosebirea dintre acupunctură și presopunctură este că presopunctura folosește presiune exercitată asupra centrilor nervoși, în loc de ace. De exemplu, se spune că sunt puncte de presiune localizate în talpa piciorului și în palmă care corespund altor zone din corp. Presopunctura pare similară cu terapia prin masajul profund al țesuturilor, unde mușchii corpului sunt supuși presiunii, pentru a crește circularea sângelui. Totuși, dacă presopunctura este practicată pentru a aduce corpul în armonie cu yin și yang, apare aceeași problemă ca în cazul acupuncturii. Poate fi practica implementată fără filosofie?

Chestiunea importantă aici e separarea credinciosului născut din nou de toate practicile care ar aduce cu ele pericolul de a deveni legat de o religie falsă. Ignoranța cu privire la rău e un pericol, și cu cât ne informăm mai mult despre originea adevărată a filosofiilor și a practicilor orientale, cu atât mai mult vedem că sunt înrădăcinate în superstiție, ocultism și religii false, care sunt în opoziție directă cu Cuvântul lui Dumnezeu. Poate fi o procedură medicală de valoare inventată de un necreștin? Bineînțeles! Cea mai mare parte din medicina vestică își are originea în practicile/indivizii care erau la fel de necreștini ca cei care au dezvoltat acupunctura. Problema nu e dacă originea e explicit creștină sau nu. La ce proceduri ne supunem în căutarea vindecării/ușurării de durere e o chestiune de perspectivă, discernământ și convingere, nu dogmatism.

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Ar trebui creștinul să ia parte la acupunctură/ presopunctură?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries