settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui creștinul să-și ia concediu?

Răspuns


Biblia nu menționează nimic specific cu privire la concedii. Însă Scriptura abordează conceptul de odihnă și de administrare, ambele fiind aplicabile când ne gândim dacă creștinii ar trebui sau nu să își ia concedii.

Un concediu e un timp de odihnă, și Dumnezeu a așezat exemplul de odihnă în Genesa 2.2-3, când S-a oprit din a crea. În Exodul 20.8-11, Dumnezeu le spune celor din poporul Său că trebuie să se odihnească de lucrul lor în a șaptea zi – să-și ia un concediu săptămânal, cum ar veni. Porunca vizavi de Sabat este repetată în tot Vechiul Testament. În Noul Testament, Îl vedem pe Isus îndeplinind înțelesul Sabatului. Creștinii nu se mai află sub legea referitoare la Sabat, însă conceptul de odihnă continuă să fie important. Isus a spus că Sabatul a fost făcut pentru om, însemnând că Dumnezeu l-a dat ca un dar pentru noi (Marcu 2.27). În loc să fie o povară, așa cum devenise în zilele lui Isus, Sabatul avea menirea de a reface. În odihna noastră declarăm dependența noastră de Dumnezeu, exercităm credința în purtarea Lui de grijă și suntem împrospătați.

Isus nu Și-a luat concediu din lucrarea Lui, dar Și-a pus deoparte momente de reîmprospătare și S-a asigurat că și ucenicii Lui fac la fel. Într-un moment când „mulți care veneau și se duceau și ei n-aveau vreme nici să mănânce”, Isus le-a spus ucenicilor Lui: „Veniți singuri la o parte, într-un loc pustiu, și odihniți-vă puțin.” (Marcu 6.31) În mod clar, dacă Isus a căutat un timp în care să fie deoparte, a lua pauze necesare este un lucru bun.

Echilibrul este necesar când planificăm concediile. Odihna este un dar: mai mult decât atât, e o nevoie umană. Nu putem supraviețui fără ritmul de muncă și odihnă, cum se poate vedea în necesarul zilnic de somn. În același timp, odihna nu e scopul vieții. Trebuie și să lucrăm. Efeseni 5.15-17 spune: „Luați seama deci să umblați cu băgare de seamă, nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele. De aceea nu fiți nepricepuți, ci înțelegeți care este voia Domnului.” Moise face următoarea rugăciune: „Învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă!” (Psalmul 90.12) Și Isus spune: „Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis.” (Ioan 9.4) În mod clar, scopul vieții noastre nu este concediul. Însă avem nevoie când să ne desprindem de rutina zilnică, pentru a primi împrospătare de la Dumnezeu. El nu ne-a făcut să lucrăm sau să slujim 24/7, 365 de zile pe an.

Un alt aspect de luat în considerare cu privire la concedii este administrarea. Trebuie să fim buni administratori ai timpului și ai finanțelor noastre. Este important să cheltuim resursele noastre pe lucruri care au valoare reală. Un concediu bun va aduce restaurare sufletului nostru și ne va ajuta să continuăm în munca noastră pentru Domnul. Un concediu este și o aducere aminte a faptului că depindem de Dumnezeu – nu de noi înșine – pentru trai.

Administrarea financiară este o chestiune importantă în relație cu vacanțele. E bine să ne gândim amănunțit la finanțe când ne planificăm concediile. Se încadrează cheltuiala cu concediul în mijloacele noastre financiare? Este cheltuiala proporțională cu valoarea concediului? Suntem responsabili în alte domenii ale finanțelor (plătirea facturilor, dărnicia la biserică, ajutorarea altora etc.)? Aceasta nu e o sugestie că concediile trebuie să nu fie scumpe. Nu e greșit să cheltuiești bani – chiar mulți bani – pe o experiență. Efectul în termenii relațiilor, ai revigorării sau ai bucuriei poate să merite din plin. Cheia este să-I supunem deciziile noastre financiare lui Dumnezeu și să ne administrăm bine resursele.

Concediile nu numai că le sunt permise creștinilor, dar sunt și necesare. Privitor la ce implică exact un concediu, aceasta e o chestiune care ține de conștiință, resurse și de aspectul practic. Un concediu poate fi simplu sau sofisticat, dar, așa cum spune Coloseni 3.17: „Orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.”

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui creștinul să-și ia concediu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries