settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația cuvântului "cules" în Biblie?

Răspuns


Cuvântul ebraic pentru "culege" este laqat și înseamnă "a aduna, a strânge, a culege". Culegerea este strângerea grâului sau a altor cereale recoltate lăsate în urmă de secerători. În Biblie, israeliților li s-a poruncit să le permită săracilor să meargă în urma secerătorilor și să culeagă spicele de grâu rămase și strugurii căzuți. În acest fel, Legea lui Moise a asigurat hrană pentru săraci, orfani, văduve și străini rezidenți. Legea specifica faptul că proprietarii de terenuri trebuie să lase o parte din recoltă pentru culegători: "Când veți secera holdele țării, să lași nesecerat un colț din câmpul tău și să nu strângi spicele rămase pe urma secerătorilor. Nici să nu culegi strugurii rămași după cules în via ta și să nu strângi boabele care vor cădea din ei. Să le lași săracului și străinului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru." (Leviticul 19:9-10)

Culegerea este importantă în povestirea lui Rut, nora moabită văduvă a văduvei Naomi din Betleem. Pentru a se feri de sărăcia totală, Rut a cules grâne pe câmpurile lui Boaz: "Rut, moabita, a zis către Naomi: „Lasă-mă, te rog, să mă duc să strâng spice de pe câmpul aceluia înaintea căruia voi căpăta trecere.” Ea i-a răspuns: „Du-te, fiica mea.”" (Rut 2:2)

Boaz, proprietarul pământului, a fost atât de mișcat de grija lui Rut pentru soacra ei bătrână și îndurerată, încât și-a instruit secerătorii să meargă dincolo de ceea ce prevedea Legea pentru a o ajuta: "Când s-a ridicat să culeagă, Boaz a dat ordin oamenilor săi: "Lăsați-o să adune printre snopi și nu o mustrați. Scoateți chiar și câțiva snopi pentru ea din mănunchiuri și lăsați-le să le culeagă, și nu o mustrați.'" (Rut 2:15-16) Faptul că secerătorii au lăsat multe spice pentru ca Rut să le culeagă este o ilustrare minunată a harului lui Dumnezeu.

În Biblie, culegerea este folosită și la figurat pentru a descrie uciderea oamenilor care fugeau de luptă: "S-au întors și au fugit spre pustiu, spre stânca Rimon, și au cules din ei, pe drumuri, cinci mii de oameni; apoi i-au urmărit cu îndârjire până la Gidom și au ucis două mii de oameni dintre ei." (Judecători 20:45, KJV)

În Biblie, profeții au folosit adesea culesul la figurat. În cartea lui Ieremia, culesul capătă o imagine de devastare și distrugere completă. Israel fusese complet despuiat de bunurile sale, ca niște struguri care fuseseră cu totul smulși din viță: "Așa vorbește Domnul oștirilor: „Vor culege rămășițele lui Israel cum se culeg ciorchinii rămași dintr-o vie. – Puneți din nou mâna pe ea ca și culegătorul pe mlădițe.”" (Ieremia 6:9)

Din nou, în Ieremia, judecata lui Dumnezeu asupra edomiților avea să fie mai amănunțită decât un culegător de struguri într-o vie. Culegătorii de struguri lăsau măcar niște spice: "Oare, dacă ar veni niște culegători de struguri la tine, nu ți-ar lăsa nimic de cules pe urma culegătorilor? Dacă ar veni niște hoți noaptea, n-ar pustii decât până s-ar sătura! Dar Eu Însumi voi despuia pe Esau." (Ieremia 49:9-10)

Profetul Mica a descris lumea ca pe o vie culeasă, în care cei evlavioși au fost culeși în întregime de pe pământ: "Vai de mine! Căci parcă sunt la strângerea poamelor și la strângerea bobițelor după culesul strugurilor: nu mai este niciun strugure de mâncare, nici cea dintâi smochină dorită de sufletul meu! S-a dus omul de bine din țară și nu mai este niciun om cinstit printre oameni; toți stau la pândă ca să verse sânge, fiecare întinde o cursă fratelui său." (Mica 7:1-2)

Profetul Isaia a aplicat culegerea în mod simbolic într-un mesaj despre ziua supremă a judecății și a mântuirii pentru tot poporul lui Dumnezeu: "În vremea aceea, Domnul va scutura roade de la cursul Râului până la pârâul Egiptului; iar voi veți fi strânși unul câte unul, copii ai lui Israel." (Isaia 27:12)

În Biblie, culesul este un concept important pe care credincioșii ar trebui să îl ia în serios. Ar trebui să ne amintim să le permitem cu bucurie și generozitate altora care au nevoie să culeagă din binecuvântările pe care le-am primit. La rândul nostru, am face bine să ne dăm seama că binecuvântările noastre au fost culese prin bunătatea și harul lui Dumnezeu din câmpurile Sale abundente. Și, în cele din urmă, ca popor al lui Dumnezeu, ar trebui să trăim pregătiți pentru un mare cules, seceriș în viitoarea recoltă, atunci când Domnul Se va întoarce pentru a treiera grâul, a strânge poporul Său și a Se dispensa de neghină.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația cuvântului "cules" în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries