Întrebare
Cum ne ispitește Satan?
Răspuns
Satana și demonii săi ispitesc în mod constant ființele umane să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu, iar Biblia ne oferă multe exemple. Diavolul "dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită" (1 Petru 5:8). Satan umple inima oamenilor cu minciuni (Fapte 5:3). El este "ispititorul" (1 Tesaloniceni 3:5).
În ispitirea Evei de către Satan, în Geneza 3 și în ispitirea lui Isus, în Matei 4, vedem tacticile pe care le-a folosit și pe care încă le folosește cu noi. Deși variate în detaliile lor, majoritatea ispitelor se încadrează în una dintre cele trei categorii enumerate în 1 Ioan 2:16: pofta firii pământești, pofta ochilor și lăudăroșia vieții.
În prima ispitire a lui Isus, Satan a apelat la pofta firii pământești. Lui Isus Îi era foarte foame, iar Satan L-a ispitit să Își folosească puterea pentru a face pâine pentru El. Isus a rezistat ispitei, dar întâlnirea arată că Satan nu joacă cinstit. El exploatează slăbiciunile noastre fizice și ne lovește când suntem la pământ. El cunoaște locurile slabe din carnea noastră și caută oportunități pentru a stârni pasiuni ilicite în inima noastră.
Când Satan a ispitit-o pe Eva să mănânce fructul oprit, el i-a sugerat că Domnul îi ascunde ceva delicios (Geneza 3:6). Atunci când ne ispitește cu pofta firii pământești, el indică o dorință naturală și ne sugerează că ar trebui să o satisfacem în felul nostru egoist. Dorința naturală a Evei pentru mâncare nu era greșită, dar Satan a exploatat-o. Acea dorință a devenit păcat atunci când ea a îndeplinit-o într-un mod neevlavios. Imoralitatea sexuală începe cu o dorință naturală de intimitate. Dar dacă nu I-am permis lui Isus să devină o pasiune mai mare, ispititorul ne poate convinge că trebuie să satisfacem această nevoie în felul nostru.
Al doilea mod în care Satan ne ispitește este prin pofta ochilor. Ochii Evei i-au spus ceva despre fruct care era în contradicție cu ceea ce spusese Dumnezeu despre el. Ochii Evei s-au răzvrătit împotriva poruncii lui Dumnezeu și "a văzut că pomul era bun de mâncat și plăcut de privit" (Geneza 3:6). Ochii noștri joacă un rol major în luarea deciziilor noastre. Vedem ceva ce ne dorim, iar carnea noastră este de acord că trebuie să avem acel lucru. În această epocă a suprastimulării vizuale, ochii noștri absorb milioane de informații pe parcursul zilei și, dacă nu filtrăm aceste informații printr-o inimă curată (Matei 5:8; Psalmul 24:4), ochii noștri ne vor conduce la păcat.
Samson și-a început declinul cu pofta ochilor. Judecătorii 14-16 detaliază flirtul lui Samson cu păcatul și rezultatele tragice. Ca lider ales de Dumnezeu, Samson nu avea ce căuta pe teritoriul filistenilor, cu atât mai puțin să flirteze cu femeile lor. Dar ochii lui l-au condus în păcat: "Samson s-a coborât la Timna și a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. Când s-a suit înapoi ... Samson a zis tatălui său: «Ia-mi-o, căci îmi place.»" (Judecători 14:1-3)
Atunci când Satan l-a ispitit pe Isus, el a încercat să Îl facă pe Fiul lui Dumnezeu să poftească cu ochii, arătându-I Domnului toate împărățiile lumii și oferindu-se să Îi dea totul - fără cruce. Isus a învins ispita lui Satan cu Cuvântul lui Dumnezeu (Luca 4:8; cf. Deuteronomul 6:13). În ciuda a ceea ce vedeau ochii Săi, Isus nu S-a lăsat influențat de aceasta. Prin urmare, în cazul lui Isus, Satan nu a putut exploata pofta ochilor.
Lăudăroșia vieții este o slăbiciune la care toți cedăm uneori. Satan ne ispitește cu dorința de a fi proprii noștri dumnezei și este expert în a ne mângâia ego-ul. Dorința Evei de a fi făcută înțeleaptă a condus-o la păcat în Geneza 3. În lăudăroșia vieții sale, ea a respins dreptul Domnului de a domni peste ea și a ales în schimb să ia propriile decizii. În esență, ea a devenit propriul ei dumnezeu. Ca creștini, putem face jocul lui Satan atunci când ne abținem de la o predare deplină față de domnia lui Isus. Avem tendința să fim mai interesați să facem pe placul altor oameni, decât să-I fim plăcuți lui Dumnezeu. Ne place să ne păstrăm "dreptul de veto", pentru cazul în care Dumnezeu vrea să facem ceva ce noi nu vrem să facem.
Satan L-a ispitit pe Isus cu lăudăroșia vieții în Luca 4:9-11. I-a oferit lui Isus ocazia de a se "da mare" și de a dovedi public că este Fiul lui Dumnezeu. Actul ar fi implicat un miracol spectaculos, grija Tatălui și mulți îngeri. Răspunsul lui Isus la a treia ispită a lui Satan a fost să citeze din nou Scriptura (Luca 4:12; cf. Deuteronomul 6:16).
Satan ne ispitește în multe feluri, dar "nu suntem în neștiință despre planurile lui" (2 Corinteni 2:11). Știm că el se deghizează într-un înger de lumină (2 Corinteni 11:14), încercând să facă răul să pară bun. Știm că el manipulează cu vinovății false, exploatează slăbiciunile naturale și răstălmăcește Scriptura. Știm că el înșală, distrage atenția și distruge. El are multe săgeți aprinse, dar toate sunt stinse cu scutul credinței (Efeseni 6:16). Putem învinge ispitele lui Satan, fiindcă "Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume" (1 Ioan 4:4).
Satan ne poate ispiti prin pofta firii pământești, dar noi "trăim nu după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului" (Romani 8:4). Satan ne poate ispiti prin pofta ochilor, dar rugăciunea noastră este: "Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor deșarte, înviorează-mă în calea Ta!" (Psalmul 119:37) Satan ne poate ispiti prin lăudăroșia vieții, dar noi ne smerim continuu înaintea Domnului (1 Petru 5:6; Iacov 4:10).
English
Cum ne ispitește Satan?