Întrebare
Este curăția soră cu evlavia?
Răspuns
Zicala "curăția este sora evlaviei" nu apare în Biblie. Expresia este un proverb arhaic care se găsește în tratate religioase babiloniene și ebraice. Debutul său în limba engleză, într-o formă modificată, se regăsește în scrierile filozofului și omului de știință Sir Francis Bacon. În Advancement of Learning (1605), el a scris: "Curăția trupului a fost întotdeauna considerată ca provenind din respectul cuvenit față de Dumnezeu." Aproape două sute de ani mai târziu (1791), John Wesley a făcut referire la această expresie într-una dintre predicile sale, în forma pe care o folosim astăzi. Wesley a scris: "Neglijența nu face parte din religie. Curăția este într-adevăr soră cu evlavia."
Este greu de spus de unde a apărut ideea unei legături între curăție și evlavie. Israeliții erau cu siguranță preocupați de conceptele de "curat" și "necurat", deoarece o mare parte din Legea mozaică subliniază principiile fiecăruia. Printre lucrurile necurate pe care poporul lui Dumnezeu trebuia să le evite se numără cadavrele și scheletele, mâncatul anumitor animale, lepra și scurgerile corporale. Ritualuri elaborate de spălare erau prescrise pentru a face ca o persoană necurată să redevină curată, astfel încât să poată reintra în comunitate și în Templul Domnului (Numeri 19). Pentru evrei, respectarea legilor și regulamentelor ceremoniale era considerată calea de a se apropia de Dumnezeu. Prin urmare, nu este de mirare că această expresie își are rădăcinile în literatura ebraică.
Totuși, din punct de vedere biblic, curăția exterioară nu are nicio legătură cu evlavia. Isus a spus clar că oamenii sunt spurcați de ceea ce au în inimă și că evlavia nu se obține prin ceea ce mâncăm sau nu mâncăm sau prin cât de des ne spălăm pe mâini (Matei 7:18-23). Fariseii care L-au interogat pe Isus cu privire la învățăturile Sale nu au reușit să înțeleagă acest adevăr. Ei au aderat la cerințele și ceremoniile Vechiului Testament în timp ce îl așteptau pe Mesia al lor. Dar când El a venit și a stat în fața lor, ei au fost orbiți de propriile eforturi de a obține neprihănirea prin Lege și L-au negat. El le-a spus: "Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Şi nu vreţi să veniţi la Mine, ca să aveţi viaţa!" (Ioan 5:39-40) Cu toată atenția pe care o acordau detaliilor despre curat și necurat, ei au rămas departe de evlavie.
Cuvântul grecesc tradus prin "evlavie" în Noul Testament înseamnă "sfințenie", fără de care nimeni nu-L va vedea pe Dumnezeu (Evrei 12:14). Dar este o sfințenie care nu se obține prin respectarea Legii, lucru care este imposibil (Romani 3:20; Galateni 2:16), ci prin transformarea în creații complet noi în Hristos, prin puterea lui Dumnezeu (2 Corinteni 5:17; Efeseni 4:24). În momentul mântuirii, suntem făcuți complet curați și neprihăniți înaintea lui Dumnezeu și numai atunci putem avea parte de evlavia Sa.
English
Este curăția soră cu evlavia?