Întrebare
De ce trebuie să cred Biblia?
Răspuns
Biblia face afirmații cu privire la crearea universului, natura Dumnezeului care a creat universul și domnește cu putere asupra lui și despre soarta omenirii. Dacă aceste afirmații sunt adevărate, atunci Biblia este cea mai importantă carte din istoria omenirii. Dacă Biblia este adevărată, atunci conține răspunsurile pentru cele mai mari întrebări ale vieții: „De unde vin?" „De ce mă aflu aici?" și „Ce se va întâmpla cu mine după ce mor?" Importanța mesajului Bibliei revendică o considerație echitabilă și veridicitatea mesajului său e observabilă, testabilă și poate rezista examinării riguroase.
Scriitorii Bibliei afirmă că Biblia este exact Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel scrie că „toată Scriptura e insuflată de Dumnezeu" (2 Timotei 3.16). Adică toate cuvintele consemnate în scrierea originală a Scripturii au ieșit din gura lui Dumnezeu, înainte de a ajunge la mintea și penița scriitorilor Bibliei. Apostolul Petru scrie și el că „[prorocia] n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt" (2 Petru 1.21). Cuvântul „mânați" indică o pânză de corabie care e propulsată de vânt. Adică scrierea Scripturii a fost direcționată de Duhul Sfânt. Biblia nu a pornit de la om și este, prin urmare, un produs al lui Dumnezeu și are autoritatea lui Dumnezeu.
În acest moment, este important să nu lăsăm raționamentul circular să devină justificarea pentru a crede Biblia. Nu putem spune că cineva trebuie să creadă Biblia pentru simplul motiv că Biblia spune că trebuie crezută. Dacă, totuși, pretențiile de adevăr ale Bibliei sunt găsite adevărate ori de câte ori e posibil să testăm veracitatea lor sau sunt dovedite adevărate în descoperirile istorice și științifice, atunci afirmațiile interne cu privire la calitatea Bibliei de a fi demnă de crezare sunt mai convingătoare. Dovezile interne lucrează în tandem cu cele externe.
În primul rând, mesajul unic al Bibliei o separă de alte texte religioase. Biblia, de exemplu, ne învață că omenirea e inerent rea și merită moartea veșnică. Dacă oamenii ar fi fost responsabili de conținutul Bibliei, părerea despre omenire nu ar fi fost atât de întunecată – tindem să facem să apărem bine. Biblia ne învață și că oamenii nu pot face nimic prin ei înșiși pentru a-și remedia starea naturală. Acest lucru, de asemenea, e îndreptat împotriva mândriei umane.
Unitatea mesajului biblic e următorul motiv pentru care trebuie să credem Biblia. Biblia a fost scrisă într-o perioadă de aproximativ 1.500 de ani, având cel puțin 40 de scriitori umani, dintre care majoritatea nu s-au cunoscut unul pe celălalt și proveneau din contexte diferite (împărat, pescar, colector de taxe, păstor etc.). Biblia a fost scrisă în medii diferite (deșert, închisoare, curte regală etc.). Trei limbi diferite au fost folosite la scrierea Bibliei și, cu toate că abordează subiecte controversate, aduce un singur mesaj armonios. Circumstanțele în care a fost scrisă Biblia par să-i garanteze failibilitatea, și totuși, mesajul de la Genesa la Apocalipsa e neobișnuit de coerent.
Un alt motiv pentru care trebuie să crezi Biblia e acuratețea ei. Biblia nu trebuie confundată cu un manual de știință, dar acest lucru nu înseamnă că Biblia nu se adresează chestiunilor de natură științifică. Ciclul apei a fost descris în Scriptură cu secole înainte să devină o descoperire științifică. În unele cazuri, știința și Biblia păreau să se contrazică. Totuși, când știința a avansat, teoriile științifice s-au dovedit eronate, iar Biblia s-a dovedit că are dreptate. De exemplu, sângerarea terapeutică obișnuia să fie o practică medicală standard, ca remediu pentru boală. Mulți oameni au murit datorită pierderii excesive de sânge. Acum profesioniștii medicali știu că lăsarea de sânge ca tratament pentru majoritatea bolilor e contraproductivă. Biblia ne-a învățat întotdeauna că „viața trupului este în sânge" (Leviticul 17.11).
Pretențiile de adevăr ale Bibliei cu privire la istoria lumii au fost, de asemenea, dovedite. Scepticii obișnuiau să critice Biblia pentru menționarea poporului hitit (de exemplu în 2 Împărați 7.6). Lipsa oricărei dovezi arheologice care să susțină existența unei culturi hitite era adesea citată ca o respingere a Scripturii. Însă, în 1876, arheologii au descoperit dovezi ale națiunii hitite, și deja la începutul secolului XX vastitatea națiunii hitite și influența ei în lumea antică era o informație comună.
Acuratețea științifică și istorică a Bibliei e o dovadă importantă a calității Bibliei de a fi de încredere, însă Biblia conține și profeții împlinite. Unii dintre scriitorii Bibliei au făcut afirmații privitoare la evenimente din viitor cu secole în avans. Dacă și unul dintre aceste evenimente prevestite ar fi avut loc, ar fi fost uimitor. Însă Biblia conține foarte multe profeții. Unele dintre prevestiri au fost împlinite într-un timp scurt (Avraam și Sara au avut un fiu, Petru s-a lepădat de Isus de trei ori, Pavel a fost martor pentru Isus în Roma etc.). Alte prevestiri au fost împlinite cu sute de ani mai târziu. Cele 300 de profeții mesianice împlinite de Isus nu ar fi putut fi împlinite în mod rezonabil de o persoană, dacă nu ar fi fost implicată o putere măreață. Profeții specifice cum sunt cele care privesc locul de naștere al lui Isus, activități, felul de a muri și învierea Lui demonstrează acuratețea supranaturală a Scripturii.
Când e pusă la test, Biblia se dovedește adevărată în fiecare domeniu. Adevărurile ei se extind și la domeniul spiritual. Aceasta înseamnă că atunci când Biblia spune că națiunea hitită a existat, putem crede că au existat hitiți, și când Biblia ne învață că „toți au păcătuit" (Romani 3.23) și că „plata păcatului este moartea" (Romani 6.23), trebuie să credem și acest lucru. Și când Biblia ne spune că „Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi" (Romani 5.8) și „oricine crede în El [Isus] să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (Ioan 3.16), și acest lucru trebuie crezut.
English
De ce trebuie să cred Biblia?