Întrebare
De ce ar trebui să mă căsătoresc?
Răspuns
Multe culturi din lume din ziua de azi pierd din înțelegere cum a fost concepută să fie căsătoria. Trăim într-o lume care spune că trebuie să obținem ceea ce vrem în orice modalitate putem obține acest lucru. Uneori, căsătoria e văzută ca o captivitate care ne poate obstrucționa capacitatea de a avea ceea ce vrem atunci când vrem. Căsnicia în ziua de azi e uneori batjocorită ca fiind o instituție arhaică ce și-a pierdut relevanța.
Așadar ce este căsătoria? A devenit demodată? E important să ne dăm seama mai întâi de toate că mariajul nu este un concept produs de om. Când Dumnezeu a creat primul om după chipul Său (Genesa 1.27, 2.7), i-a dat acelui bărbat tot ceea ce avea nevoie să fie fericit. Totuși, Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” (Genesa 2.18) Așadar Dumnezeu a creat o femeie din coasta lui Adam și a adus-o la bărbat. Prima căsătorie a avut loc atunci când Dumnezeu a creat o femeie să completeze nevoile bărbatului, astfel că, atunci când sunt uniți în legământ, ei devin un singur trup. Ideea de „un singur trup” implică un sigiliu de nerupt, menit să dureze o viață întreagă. Când Isus a fost întrebat despre divorț, a răspuns: „«De aceea bărbatul își va lăsa tatăl și mama și se va uni cu soția lui, iar cei doi vor deveni un singur trup.» ... Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup! Deci ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!” (Matei 19.5-6, NTLR) Observă că Dumnezeu e Cel care unește un bărbat și o femeie în căsătorie. În Maleahi 2.14, Dumnezeu ne amintește că El „a fost martor între tine și nevasta tinereții tale”. Dumnezeu ia căsnicia foarte în serios.
Căsătoria a fost prima instituție creată de Dumnezeu. A precedat înființarea atât a Bisericii, cât și a guvernului. Căsătoria a fost prima instituție socială. Ființele umane sunt concepute să funcționeze cel mai bine atunci când sunt conectate în moduri sănătoase cu altele, și planul lui Dumnezeu pentru căsătorie este de a întemeia familii puternice. Biblia conține multe instrucțiuni pentru membrii familiei referitor la cum trebuie să se trateze unii pe alții, astfel încât nevoile emoționale să fie împlinite (Efeseni 5.21-33, 6.1-4, Coloseni 3.18-21, 1 Corinteni 7.2-5, 10-16). Dumnezeu a conceput familia să fie compusă dintr-un bărbat și o femeie împreună pentru toată viața, și orice deviere de la acel plan este o distorsionare a intenției Lui (Matei 19.8, Romani 1.26-27).
1 Corinteni 7.1-2 ne oferă cel mai bun motiv pentru căsătorie: „Este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuși, din pricina curviei, fiecare bărbat să-și aibă nevasta lui și fiecare femeie să-și aibă bărbatul ei.” Dumnezeu a rânduit să te poți bucura de sex numai în cadrul granițelor căsătoriei. Orice activitate sexuală în afara acestor granițe este păcat (Galateni 5.19, Coloseni 3.5). Dacă o persoană are o dorință sexuală puternică, de obicei e o idee bună să se căsătorească, pentru a minimiza pofta și a evita imoralitatea (Iacov 1.13-15). Implicarea în activitate sexuală cu cineva altul decât partenerul de căsnicie este păcat și duce la suferință și dezastru (Proverbele 6.26-29, 1 Corinteni 6.18).
Totuși, nu există poruncă în Scriptură că toți trebuie să se căsătorească. De altfel, apostolul Pavel a favorizat singurătatea ca o modalitate de a-ți dedica mai mult timp slujirii lui Dumnezeu (1 Corinteni 7.7-9, 32-35). Sunt unele persoane care nu simt nevoia de a se căsători, și nu e nimic greșit în aceasta. Oamenii singuri pot trăi o viață împlinitoare și să găsească suport emoțional prin prieteni, familie și oportunități de lucrare. Însă societatea noastră a început să echivaleze singurătatea cu imoralitatea sexuală, și acest lucru e foarte greșit. Promovarea făcută de Pavel singurătății a fost pentru ca persoana să-și poată devota toată atenția lucrurilor lui Cristos. Singurătatea nu trebuie folosită niciodată ca o scuză pentru a trăi în păcat sexual. Dar dacă o persoană singură își poate controla pasiunile și să trăiască o viață de curăție morală, nu e nevoie să simtă presiunea de a se căsători (1 Corinteni 7.37).
English
De ce ar trebui să mă căsătoresc?