settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă "de la râu până la mare"?

Răspuns


Atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023, au dus la o invazie masivă a Israelului în Fâșia Gaza. Aceste evenimente au sporit atenția asupra conflictului arabo-israelian mai larg - dacă o atenție sporită ar fi fost posibilă. În legătură cu aceste incidente, grupurile, mitingurile și protestele pro-palestiniene au folosit uneori expresia de la râu la mare. Aceasta poate fi combinată cu "Palestina va fi liberă".

Teritoriul Israelului este delimitat de Marea Mediterană la vest și de râul Iordan la est. Unii interpretează cuvintele de la râu la mare ca o pledoarie pentru pace și drepturi egale pentru palestinieni. Pentru alții, singurul lucru la care se gândesc când aud de la râu la mare este uciderea genocidală a fiecărui evreu care ocupă în prezent națiunea Israel.

Utilizarea curentă a limbajului nu respectă întotdeauna definiții stricte; sloganurile sunt în special supuse interpretării. Cu toate acestea, indiferent de intențiile bune, de la râu la mare este asociată cu idealuri profund antisemite. Ca urmare, adepții lui Hristos nu ar trebui să folosească această expresie. În același timp, creștinii ar trebui să fie amabili atunci când răspund celor care o repetă (Filipeni 4:5), fără să presupună intenții antisemite și/sau genocidare.

Expresia de la râu la mare a devenit populară în anii dinaintea Războiului de Șase Zile. În teorie, a fost un strigăt de adunare în rândul arabilor care se simțeau dominați de națiunile din Orientul Mijlociu, precum Iordania și Israelul. Dar nu a fost folosit într-un vid politic și nici nu a fost întotdeauna rostit cu intenții pozitive. În anii 1960, națiunile arabe din jurul Israelului au cerut în mod deschis anihilarea acestuia. Multe grupuri și guverne fac acest lucru și astăzi. De la râu la mare a fost folosit ca slogan pentru distrugerea totală a Israelului de către grupuri teroriste precum Hamas și Jihadul Islamic.

Utilizarea expresiei este provocatoare. Criza actuală amplifică sentimentele de ambele părți ale problemei. Contextul este esențial pentru înțelegerea oricărei combinații de cuvinte. Este posibil ca cineva să folosească expresia de la râu la mare fără intenții rele. Simpla rostire, scriere sau incantare a acestei expresii nu dovedește că o persoană este antisemită. De asemenea, fiecare referire posibilă la mări sau râuri nu este o referire la genocid. Cu toate acestea, bunul simț face imposibilă ignorarea contextului istoric în care există Israelul și în care a fost folosită expresia de la râu la mare.

Ca o paralelă, să luăm în considerare un exemplu din cultura occidentală modernă: expresia black lives matter. Acest set specific de cuvinte este asociat cu o mișcare politică și socială. Indiferent dacă cineva este sau nu de acord cu această ideologie, utilizarea acestei expresii sau a unor variante evidente evocă aceste idei. Acest lucru este valabil indiferent de intenția vorbitorului. Același lucru este valabil și pentru alte fraze, cum ar fi "Nu pot să respir", "Mâinile sus, nu trageți" și așa mai departe. În 1995 sau chiar 2012, aceste fraze nu ar fi evocat aceleași idei ca acum. Astăzi, ele sunt impregnate de semnificație politică și rasială. Naivitatea este un lucru, dar să folosești în mod deliberat fraze în timp ce le respingi conotația este contraproductiv.

Este posibil ca unii oameni - poate chiar cei mai mulți - doar să repete expresia "de la râu până la mare", fără să știe nimic despre istoria sau utilizarea ei. Alții pot înțelege controversa, dar susțin cu sinceritate un sens idealizat al expresiei. Din păcate, pentru unii, expresia este folosită în speranța de a șterge evreii din acea regiune. Ca răspuns la expresia "de la râu la mare", mai degrabă decât să adauge combustibil focului (Romani 12:18), credincioșii ar trebui să spună adevărul în dragoste (Efeseni 4:15), fără a judeca pe nedrept pe cineva după primele impresii (1 Samuel 16:7; Ioan 7:24; Proverbe 18:13, 17).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă "de la râu până la mare"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries