settings icon
share icon
Întrebare

Deconstrucționismul – este o metodă validă de a interpreta Biblia?

Răspuns


Deconstrucționismul e în esență o teorie de critică textuală sau o interpretare care neagă că există un singur înțeles corect sau o singură interpretare a unui pasaj sau a unui text. La baza teoriei deconstrucționiste de interpretare sunt două idei de bază. Mai întâi este ideea că niciun pasaj sau text nu poate transmite un singur mesaj demn de încredere, consistent și coerent pentru toți cei care îl citesc sau îl aud. A doua idee este că autorul care a scris textul e mai puțin responsabil de conținut decât forțele impersonale ale culturii cum sunt limbajul și ideologia din subconștient. Prin urmare, doctrinele de bază ale deconstrucționismului sunt contrare învățăturilor clare ale Bibliei că adevărul absolut există și îl putem într-adevăr cunoaște (Deuteronomul 32.4, Isaia 65.16, Ioan 1.17-18, Ioan 14.6, Ioan 15.26-27, Galateni 2.5).

Abordarea deconstrucționistă de interpretare a Bibliei vine din postmodernism și, prin urmare, e pur și simplu o altă negare a existenței adevărului absolut, care este una dintre cele mai serioase erori de logică pe care cineva le poate comite. Negarea adevărului absolut e o eroare de logică, e o afirmație care se autocontrazice. Nimeni nu poate nega în mod rațional adevărul absolut, pentru că pentru a face acestu lucru ai fi obligat să afirmi un absolut – lucru despre care spui că nu există. Când cineva pretinde că nu există adevăr absolut, îl întreb: „Ești sigur de asta?" Dacă spune „da", atunci a făcut o afirmație care îi contrazice premisa.

La fel ca alte filosofii care vin din postmodernism, deconstrucționismul celebrează autonomia omului și determină adevărul după intelectul omului. Prin urmare, potrivit gânditorului postmodernist, tot adevărul e relativ și nu există adevăr absolut. La baza postmodernismului și a deconstrucționismului stă mândria. Deconstrucționistul crede că poate descoperi o motivație personală sau socială în spatele a ceea ce Scriptura spune și, prin urmare, poate determina ce „se spune de fapt". Rezultatul e o interpretare subiectivă a pasajului în cauză. În loc să accepte ce spune Biblia de fapt, deconstrucționistul e îndeajuns de arogant încât să creadă că poate determina motivul din spatele scrierii și să vină cu „adevăratul" sau „ascunsul" înțeles al textului. Însă dacă ar fi să tratezi deconstrucționismul după concluzia lui logică, atunci descoperirile deconstrucționistului trebuie la rândul lor deconstruite, pentru a determina ce a spus „cu adevărat" deconstrucționistul. Gândirea circulară perpetuă e autodistructivă. Când te gândești la cât de fundamental greșit e acest tip de gândire, îți amintești de 1 Corinteni 3.19: „Căci înțelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: «El prinde pe cei înțelepți în viclenia lor.»"

Deconstrucționistul nu studiază Biblia să găsească înțelesul intenționat de scriitor, ci în încercarea de a discerne motivele culturale și sociale din spatele a ceea ce s-a scris. Deconstrucționistul e limitat în interpretarea unui pasaj doar de imaginația lui. Pentru deconstrucționist nu există interpretare corectă sau greșită și înțelesul unui text devine orice vrea scriitorul să devină. Îți poți imagina ce s-ar întâmpla dacă documentele legale cum sunt testamentele și drepturile de proprietate ar fi scrise în acest fel? Această abordare a Scripturii eșuează în a recunoaște adevărul fundamental că Biblia este comunicarea obiectivă a lui Dumnezeu către omenire și că înțelesul pasajelor vine de la Dumnezeu.

În loc să pierdem timp dezbătând deconstrucționismul sau alte teorii postmoderne, trebuie să ne concentrăm pe a-L înălța pe Cristos și pe a evidenția suficiența și autoritatea Scripturii. Romani 1.21-22 îi pune la un loc pe toți gânditorii postmoderni care susțin teorii precum deconstructivismul: „Fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulțumit, ci s-au dedat la gândiri deșarte și inima lor fără pricepere s-a întunecat. S-au fălit că sunt înțelepți și au înnebunit."

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Deconstrucționismul – este o metodă validă de a interpreta Biblia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries