Întrebare
Care este diferența dintre Israel și Palestina?
Răspuns
Regiunea în care se află Israelul a fost denumită "Palestina" cel puțin încă din secolul al V-lea î.Hr. Scrieri ale unor oameni precum Aristotel, Herodot și Plutarh se referă la această zonă ca fiind "Palestina". Se crede că acest termen provine din textele biblice ebraice masoretice. Unii cercetători cred că cuvântul Palestina înseamnă "țara filistenilor" - regiunea includea cu siguranță locul în care trăiau filistenii din Canaan -, dar nu există un consens asupra acestui lucru.
Principala diferență între Israel și Palestina este că Israelul este o națiune, iar Palestina a fost, din punct de vedere istoric, o regiune geografică cu granițe neoficiale și fluctuante. Națiunea Israel trebuie distinsă de regiunea terestră a Palestinei, definită ca o "zonă din estul Mediteranei, care cuprinde părți din Israelul modern și teritoriile palestiniene din Fâșia Gaza (de-a lungul coastei Mării Mediterane) și Cisiordania (la vest de râul Iordan)" (Fraser, P., Bickerton, I., et al., "Palestine", Encyclopedia Britannica, www.britannica.com/place/Palestine, accesat la 24/10/23). Înainte de existența regatului Israelului, regiunea se numea "Canaan". Regiunea delimitată ca fiind "Canaan" sau, mai târziu, "Palestina" nu este neapărat aceeași cu granițele Israelului descrise în Biblie.
Dumnezeu i-a scos pe urmașii lui Israel/Iacov din Egipt și i-a dus în țara pe care o promisese strămoșului lor Avraam (Geneza 15:17-21; Iosua 1:1-9). Pe baza dimensiunilor pământului care se regăsesc în legământul avraamic, promisiunea de pământ a lui Israel rămâne încă neîmplinită; chiar și la apogeul regatului davidic, teritoriul ocupat de Israel nu corespundea promisiunii. Credem că promisiunea pământului trebuie să se împlinească în mod literal în viitor.
Cuvântul Palestina apare o singură dată în Biblie, și numai în versiunea King James, în Ioel 3:4. (Palestina se găsește în Isaia 14:29 și 31 în versiunea King James.) Cuvântul ebraic Pelesheth se referă la o regiune de-a lungul coastei sud-mediteraneene a Israelului. Acest cuvânt se găsește în Exodul 15:14; Psalmul 60:8; 83:7; 87:4 și 108:9. De obicei este tradus prin "Filistia".
Numele regiunii Palestina a variat de-a lungul istoriei. Înainte de anul 135 d.Hr., romanii numeau ținutul "Iudeea și Galileea". Acest lucru s-a schimbat atunci când împăratul Hadrian a suprimat cu brutalitate mișcarea de rezistență evreiască și a ocupat Iudeea. Romanii au început să numească ținutul "Siria Palestina", după numele a doi dintre dușmanii istorici ai Israelului (Siria și Filistia); Hadrian a construit un templu al lui Jupiter pe Muntele Templului din Israel, a făcut din Ierusalim o colonie romană și a redenumit orașul "Aelia Capitalina". Timp de secole după aceea, zona a fost numită "Palestina", urmând exemplul romanilor, iar termenul Palestina a intrat în lexicul nostru - numele a devenit atât de comun, încât comentatori respectați ai Bibliei l-au folosit (de exemplu McGee, Pentecost, Chafer și Ryrie), iar unele traduceri biblice folosesc acest termen (a se vedea titlul secțiunii pentru Iosua 11 din NASB). Înainte de independența lor națională din 1948, grupurile evreiești au adoptat eticheta "Palestina" pentru ei înșiși ca denumire regională: Orchestra Filarmonică din Israel s-a numit inițial Orchestra Simfonică din Palestina, iar numele original al Jerusalem Post a fost Palestine Post. Ambele entități au fost fondate în anii '30.
Arabii care trăiesc în fosta Palestina mandatată, cu excepția celor care trăiesc în Israel, sunt adesea numiți astăzi "palestinieni", dar ideea de palestinieni ca grup de oameni distinși este relativ recentă. Locuitorii arabi din Palestina au început să se numească pe ei înșiși "palestinieni" abia la începutul anilor 1900. Aceștia nu au avut niciodată un stat separat și se considerau în mare parte ca făcând parte din comunitatea mai mare, globală, a arabilor sau a musulmanilor.
Astăzi, cuvântul Palestina este încă folosit pentru a desemna o regiune, dar a căpătat și conotații politice. În noiembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a votat pentru ridicarea statutului de observator al Autorității Palestiniene la ONU de la "entitate" la "stat nemembru" (a se vedea www.reuters.com/article/us-palestinians-statehood-idUSBRE8AR0EG20121201, accesat 10/24/23). Votul a oferit o recunoaștere informală a existenței statului suveran Palestina.
English
Care este diferența dintre Israel și Palestina?