Întrebare
De ce e doctrina sănătoasă atât de importantă?
Răspuns
Pavel îi dă sarcină lui Tit: „Tu însă vorbește lucruri care se potrivesc cu învățătura sănătoasă.” (Tit 2.1) Un astfel de mandat arată evident că doctrina sănătoasă e importantă. Dar de ce e importantă? Influențează în vreun fel lucrurile ceea ce credem?
Doctrina sănătoasă e importantă pentru că credința noastă se bazează pe un mesaj specific. Învățătura întreagă a Bisericii conține multe elemente, dar mesajul principal e definit explicit: „Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi [și] ... a înviat a treia zi, după Scripturi.” (1 Corinteni 15.3-4) Aceasta e vestea bună fără ambiguitate și e „de primă importanță”. Dacă schimbi mesajul, temelia credinței trece de la Cristos la altceva. Destinul nostru etern depinde de auzirea „cuvântului adevărului (Evanghelia mântuirii voastre)” (Efeseni 1.13, vezi și 2 Tesaloniceni 2.13-14).
Doctrina sănătoasă e importantă pentru că Evanghelia e o custodie sacră, și nu îndrăznim să ne atingem de comunicarea lui Dumnezeu către lume. Datoria noastră e să dăm mai departe mesajul, nu să-l schimbăm. Iuda exprimă o urgență în păzirea lucrului care ne este încredințat: „M-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptați pentru credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna.” (Iuda 3; vezi și Filipeni 1.27). Să „luptați” are în sine ideea de a lupta din toată puterea pentru ceva, a da tot ceea ce ai. Biblia include avertizarea de a nu adăuga, nici nu a scoate ceva din Cuvântul lui Dumnezeu (Apocalipsa 22.18-19). În loc să modificăm doctrina apostolilor, primim ceea ce ne este transmis și păstrăm ca fiind „dreptarul învățăturilor sănătoase ... cu credința și dragostea care este în Cristos Isus” (2 Timotei 1.13).
Doctrina sănătoasă e importantă pentru că ceea ce credem influențează ceea ce facem. Comportamentul derivă din teologie și există o corelare directă între ceea ce gândim și felul în care acționăm. De exemplu, doi oameni stau pe un pod; unul crede că poate zbura, iar celălalt crede că nu poate zbura. Acțiunile lor următoare vor fi foarte diferite. În același fel, un om care crede că nu există bine și rău se va comporta în mod natural diferit de un om care crede în standarde morale bine definite. În una dintre listele de păcate din Biblie, sunt menționate lucruri precum răzvrătirea, uciderea, minciuna și comerțul de sclavi. Lista se încheie cu „orice este împotriva învățăturii sănătoase” (1 Timotei 1.9-10). Cu alte cuvinte, învățătura adevărată susține neprihănirea; păcatul prosperă acolo unde „învățătura sănătoasă” are parte de împotrivire.
Doctrina sănătoasă e importantă pentru că trebuie să discernem adevărul într-o lume plină de fals. „În lume au ieșit mulți proroci mincinoși.” (1 Ioan 4.1) există neghină în grâu și lupi în mijlocul turmei (Matei 13.25, Faptele Apostolilor 20.29). Cel mai bun mod de a distinge adevărul de fals e să cunoaștem care este adevărul.
Doctrina sănătoasă e importantă pentru că sfârșitul doctrinei sănătoase e viața. „Fii cu luare aminte asupra ta însuți și asupra învățăturii pe care o dai altora; stăruiește în aceste lucruri, căci, dacă vei face așa, te vei mântui pe tine însuți și pe cei ce te ascultă.” (1 Timotei 4.16) În mod contrar, finalul doctrinei nesănătoase e distrugerea. „S-au strecurat printre voi unii oameni scriși de mult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioși, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru și tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân și Domn, Isus Cristos.” (Iuda 1.4) Schimbarea mesajului lui Dumnezeu e un lucru „neevlavios”, și condamnarea pentru o astfel de faptă e severă. Predicarea unei alte evanghelii („care de fapt nu e deloc Evanghelie”) atrage un blestem: „Să fie condamnat veșnic!” (vezi Galateni 1.6-9)
Doctrina sănătoasă e importantă pentru că îi încurajează pe credincioși. Dragostea de Cuvântul lui Dumnezeu aduce „multă pace” (Psalmul 119.165) și cei „care vestesc pacea ... care vestesc mântuirea” sunt cu adevărat „frumoși” (Isaia 52.7). Un pastor „trebuie ... să se țină de Cuvântul vrednic de încredere, care este potrivit cu învățătura primită, pentru a-i putea încuraja și pe alții prin învățătura sănătoasă și pentru a-i mustra pe cei ce vorbesc împotrivă” (Tit 1.9, NTLR).
Cuvântul înțelepciunii spune: „Nu muta hotarul cel vechi, pe care l-au așezat părinții tăi!” (Proverbele 22.28) Dacă putem aplica acest lucru la doctrina sănătoasă, lecția este că trebuie să o păstrăm intactă. Fie să nu ne îndepărtăm niciodată de „curăția și credincioșia care este față de Cristos” (2 Corinteni 11.3).
English
De ce e doctrina sănătoasă atât de importantă?