settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre donarea de organe?

Răspuns


Biblia nu vorbește în mod specific despre chestiunea transplantului de organe. În mod evident, în vremea biblică acesta nu era cunoscut. Totuși, sunt versete care ilustrează principiile mai largi care pot fi aplicate. Unul dintre cele mai convingătoare argumente pentru donarea de organe este dragostea și compasiunea pe care un astfel de act le dovedește față de alții. Mandatul de a ne „iubi aproapele” a fost afirmat de Isus (Matei 5.43-48), de Pavel (Romani 13.9) și de Iacov (Iacov 2.8), dar de fapt îl găsim încă din Leviticul 19.18. Chiar de la începutul Vechiului Testament, oamenilor lui Dumnezeu li s-a poruncit să-și arate dragostea atât față de Dumnezeu, cât și față de aproapele lor. A fi dispuși să donăm un organ din trupul nostru pare să fie un exemplu extrem de sacrificiu dezinteresat pentru alții.

Avem exemplul suprem pentru aceasta în sacrificiul pe care l-a făcut Isus Cristos, când Și-a dat trupul pentru întreaga omenire. Ioan a rezumat bine întrebarea când a scris: „Preaiubiților, dacă astfel ne-a iubit Dumnezeu pe noi, trebuie să ne iubim și noi unii pe alții.” (1 Ioan 4.11) Când Isus încerca să transmită acest mesaj al dragostei necondiționate pentru alții, a vorbit despre a purta de grijă de cei flămânzi, însetați, fără adăpost, lipsiți de îmbrăcăminte, bolnavi și întemnițați (Matei 25.35-46). A continuat prin a clarifica: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie Mi le-ați făcut.” (Matei 25.40) Isus folosește, de asemenea, pilda despre samariteanul cel bun (Luca 10.25-37) pentru a ne învăța că, în calitate de creștini, trebuie să manifestăm bunătate și dragoste față de toți oamenii. Dacă o practică sau o procedură nu contravine principiilor biblice, atunci trebuie considerat că e permisă și poate fi susținută de credincioșii creștini.

Unii oameni consideră donarea de organe ca fiind forma supremă de mutilare a corpului uman. În mod frecvent, pasaje precum 1 Corinteni 6.19-20 sunt folosite pentru a apăra ideea că organele nu ar trebui recoltate din trupul unei persoane. Ca administratori ai creației lui Dumnezeu, trebuie să ne tratăm trupul cu respect și să ne abținem de la orice i-ar dăuna. Totuși, când Pavel le-a scris aceste lucruri creștinilor din Corint, a afirmat: „Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6.20), indicând că lucrul acesta trebuie îndeplinit cât timp persoana este în viață. În cea de-a doua epistolă adresată Bisericii din Corint, el le-a reamintit: „Știm, în adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veșnică.” (2 Corinteni 5.1) Una dintre cele mai mari preocupări printre creștini este conceptul că întregul trup trebuie să fie prezent și păstrat într-un anume fel pentru înviere. Prin urmare, mulți creștini sunt reținuți în a-și dona organele, pentru că cred că învierea în sine face necesar un trup „întreg”. Totuși, după ce Adam și Eva au păcătuit în Grădina Edenului, Dumnezeu i-a spus lui Adam: „În sudoarea feței tale să-ți mănânci pâinea până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci țărână ești și în țărână te vei întoarce.” (Genesa 3.19) Așadar, Dumnezeu a spus că într-o zi trupul nostru pământesc se va întoarce în sol.

Scriindu-le corintenilor, Pavel oferă un indiciu cu privire la deosebirea dintre trupul fizic la moarte (care poate fi înlăturat într-o varietate de moduri) și trupul spiritual de la înviere (1 Corinteni 15.35-49). El a folosit analogia deosebirii dintre o sămânță și produsul acelei semințe pentru a ilustra deosebirea dintre trupul pământesc și cel înviat. Apoi a continuat prin următorul comentariu: „Este semănat trup firesc și înviază trup duhovnicesc. Dacă este un trup firesc, este și un trup duhovnicesc.” (1 Corinteni 15.44) Dacă credem că trupurile înviate la înviere reprezintă o simplă „reocupare” a trupului nostru pământesc, atunci deținem un concept fals cu privire la învierea prezentată în Biblie. Ni se spune că trupul pământesc, „cel de carne și sânge”, nu va intra în moștenirea cerească (1 Corinteni 15.50). Pe baza acestor lucruri, creștinii nu trebuie să se teamă sau să respingă donarea de organe numai din încercarea de a-și păstra trupul intact pentru înviere.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre donarea de organe?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries