settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre consumul de droguri?

Răspuns


Biblia nu se adresează în mod direct niciunei forme de consum ilicit de droguri. Nu există interziceri specifice împotriva cocainei, a heroinei, a ecstasy-ului (MDMA) sau a metamfetaminelor (Meth). Nu se menționează marijuana, canabisul, peyote-le, ciupercile magice sau acidul (LSD). Nu se spune nimic despre pufăit, tras pe nas, picurare, fumat, injectat, lingere sau orice altă metodă de ingestie. Însă acest lucru nu înseamnă că folosirea drogurilor recreaționale este permisă. Dimpotrivă, există câteva principii biblice foarte clare care plasează folosirea drogurilor cu totul în afara tărâmului comportamentului acceptabil.

Pentru început, creștinul se află sub un mandat universal de a respecta și de a asculta de legile țării (Eclesiastul 8.2-5, Matei 22.21, 23.2-3, Romani 13.1-7, Tit 3.1, 1 Petru 2.13-17). SINGURA situație în care ni se permite să nu ascultăm de legile țării este atunci când acestea încalcă un imperativ divin (Daniel 3 și 6, Faptele Apostolilor 5.29). Nu există alte excepții de la această regulă. Contrar concepției populare, a nu fi de acord cu o lege nu constituie un permis de a încălca acea lege.

Mulți oameni au argumentat că în cazul marijuanei nu se justifică prohibiția. Ei susțin că a fuma pot în ciuda legii e justificabil din acest motiv și prin prisma ipocriziei (așa cum o percep ei) de a scoate în afara legii marijuana, în timp ce se permite consumul de nicotină și alcool. Cei care argumentează în acest fel pot fi sinceri în convingerea lor, însă totuși sunt în eroare. Disprețul sincer față de lege nu justifică exceptarea ei, așa cum Domnul Însuși a arătat foarte clar. Cu toate că îi mustră pe farisei fiindcă au transformat Legea lui Moise într-un jug deosebit de opresiv, Cristos tot le cere ucenicilor Lui să se supună cererilor lor nedrept de aspre (Matei 23.1-36, mai ales 1-4). Supunerea în credincioșie față de autorități și perseverența răbdătoare în mijlocul suferinței nedrepte și/sau al unei percepute nedreptății (1 Petru 2.18-23) este standardul înalt al lui Dumnezeu pentru noi, chiar dacă aceasta înseamnă să trebuiască să ne abținem de la marijuana în conformitate cu o legislație „nedreaptă”.

Nu doar că trebuie să ne supunem autorității de dragul supunerii, ci creștinii născuți din nou sunt și mai mult constrânși de mandatul de a trăi ireproșabil de dragul Evangheliei (1 Corinteni 10.32, 2 Corinteni 4.2, 6.3, Tit 2.1-8, 2 Petru 3.14). E de prisos să mai spunem că delincvența e un lucru foarte reproșabil.

În mod evident, acest prim principiu nu-i privește pe consumatorii de droguri care trăiesc în națiuni precum Olanda, unde folosirea drogurilor recreaționale e legală și permisă. Însă există mai multe principii universal aplicabile. De exemplu, tuturor creștinilor li se cere să fie buni administratori ai lucrurilor care ne-au fost încredințate de Dumnezeu, indiferent de identitatea noastră națională (Matei 25.14-30). Aici e inclus și trupul nostru pământesc. Din nefericire, folosirea ilicită de droguri e un mod extrem de eficient de a-ți distruge sănătatea, nu doar fizică, ci și mentală și emoțională.

Marijuana, deși este cea mai puțin dăunătoare dintre toate drogurile ilicite, tot are un potențial letal. Cei entuziasmați de marijuana („fumători de iarbă”) se liniștesc cu faptul că, spre deosebire de majoritatea altor droguri ilicite, pare aproape imposibil să iei o supradoză fatală prin mijloace de consum normale (de exemplu fumat). Însă acest lucru nu diminuează cu nimic riscul potențial fatal de cancer de plămâni, emfizem și alte forme de boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) cauzate de fumul de marijuana. Deși marijuana poate fi ingestată fără a fi fumată, aceste riscuri fiind, așadar, eliminate, tot mai rămân consecințe negative fiziologice și psihologice, acestea incluzând afecțiuni ale sistemului reproductiv, ale sistemului imun și ale capacității cognitive.

Mai mult decât administrarea, creștini fiind, trupul nostru nu este al nostru. Am „fost cumpărați cu un preț” (1 Corinteni 6.19-20), nu „cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur ... ci cu sângele scump al lui Cristos, Mielul fără cusur și fără prihană” (1 Petru 1.17-19). Pentru că ne-a cumpărat cu viața Lui, Cristos Și-a găsit plăcerea în a crea în noi ceva cu totul nou, ceva oarecum bizar. Trimițând Duhul Sfânt să locuiască în noi, ne-a transformat într-un fel de temple organice. Așadar acum, să îngrijim de sănătatea noastră nu e doar o chestiune de administrare. E ceva ce ține de pietate reverențioasă. Lucrul acesta e atât minunat, cât și terifiant.

Un alt principiu biblic privește susceptibilitatea noastră față de înșelăciune. Ființe căzute fiind, suntem înclinați spre amăgire. Și fiindcă suntem subiectul afecțiunii intense a lui Dumnezeu, dușmanii Lui sunt și dușmanii noștri. Aici este inclus și Dușmanul, Diavolul, tatăl minciunii (Ioan 8.44), un adversar cu totul înspăimântător și hotărât. Toate îndemnurile apostolice de a rămâne treji și alerți (1 Corinteni 15.34, 1 Tesaloniceni 5.4-8, 2 Timotei 4.5, 1 Petru 1.13, 4.7, 5.8) sunt desemnate să ne aducă aminte de faptul că trebuie să fim vigilenți în fața vicleniilor Diavolului (1 Petru 5.8), care caută să ne prindă în capcană prin înșelăciune. A fi treaz e important și în cazul rugăciunii (1 Petru 4.7), așa cum este și ascultarea de Dumnezeu (Isaia 1.10-17).

Cât despre dependența de droguri, nu toate drogurile ilicite creează dependență fizică. Totuși, toate creează dependență psihologică. Deși majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu dependența fizică, prin care trupul devine dependent fizic de o substanță pentru a putea funcționa corespunzător, dependența psihologică e mai puțin cunoscută. Dependența psihologică e o robie a minții, adesea caracterizată de tendințe obsesive și lipsa dorinței de a înceta. În timp ce dependența fizică supune trupul, dependența psihologică supune voința. Cei care folosesc substanțele spun lucruri de felul: „Pot să mă opresc dacă vreau, dar pur și simplu nu vreau.” Această atitudine tinde să asigure un tipar pe termen lung de consum al drogurilor, în care cei care le consumă ajung devotați lor, sfidând un principiu biblic foarte tulburător. Adevărul e că nimeni nu poate sluji cu toată inima la doi stăpâni (Matei 6.24, Luca 6.13). Orice timp folosit pentru a îngenunchea înaintea dumnezeului drogurilor e un timp petrecut cu spatele către Dumnezeul Bibliei.

În concluzie, Biblia ne învață „s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie” (Tit 2.12).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre consumul de droguri?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries