Întrebare
Este raiul veșnic?
Răspuns
Este raiul veșnic? Răspunsul pare evident la prima vedere. Cântăm despre petrecerea veșniciei în cer și le spunem îndoliaților în semn de consolare: "El este cu Dumnezeu acum." Cu toate acestea, în timp ce mulți creștini cred că raiul și iadul sunt destinația finală pentru toți oamenii, Scriptura oferă mai multe informații în această privință. "Raiul" despre care predicăm ca destinație spirituală pentru credincioși nu este locuința noastră veșnică. În schimb, el servește ca un loc în care sfinții decedați așteaptă dezvăluirea finală a planului lui Dumnezeu. Deci, deși este corect să spunem că toți cei care mor în Hristos locuiesc în prezent în cer, acesta nu este sfârșitul călătoriei noastre.
În Scriptură, cuvântul cer poate descrie cerul, spațiul cosmic și locuința lui Dumnezeu (Geneza 1:14-18; Ioan 14:2; Efeseni 4:8). În ultima utilizare, cerul nu are o descriere fizică, dar este locul unde toți credincioșii vor merge după moarte. Pavel se referă la el ca la "al treilea cer" și descrie "un om" care a fost răpit acolo, relatând probabil propria sa experiență supranaturală (2 Corinteni 12:1-9). Al treilea cer este cunoscut și sub numele de rai.
Locuința noastră veșnică însă este noul pământ, care va veni împreună cu un cer nou și este denumit "starea veșnică". Cerul și pământul vechi vor fi distruse, după cum scrie Petru în 2 Petru 3:10-13:
Ziua Domnului însă va veni ca un hoț. În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cerești se vor topi de mare căldură, și pământul, cu tot ce este pe el, va arde. Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiți voi, printr-o purtare sfântă și evlavioasă, așteptând și grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, și trupurile cerești se vor topi de căldura focului? Dar noi, după făgăduința Lui, așteptăm ceruri noi și un pământ nou, în care va locui neprihănirea.
Starea veșnică este piesa finală în planul lui Dumnezeu, în care pământul va fi restaurat la designul său original, însoțit de cerul nou. Va fi mai mult decât o simplă consolare pentru necazurile din această lume căzută; va fi o reînnoire, completată cu restaurarea Edenului (Apocalipsa 22:1-4). Credincioșii vor primi trupuri noi și vor avea acces la Orașul Sfânt, la Noul Ierusalim și la pomul vieții (1 Corinteni 15:42-44; Filipeni 3:20-21; Apocalipsa 21:1-2, 27; 22:2). Noul pământ poate fi imaginat ca "Eden 2.0", utopia pe care oamenii și-au dorit-o mult timp, despre care au scris și pe care chiar au descris-o în filme. Dorința noastră instinctuală pentru ceva mai mult în viață este corectă, deoarece suntem făcuți pentru eternitate (Eclesiastul 3:11). Ordinea actuală a existenței este temporară și supusă blestemului lui Dumnezeu din cauza păcatului omenirii (Geneza 3:17-18; Romani 8:20-22).
Perspectiva unui cer nou și a unui pământ nou înseamnă că Dumnezeu are un motiv pentru dezastrul actual. Așa cum nu putem experimenta frumusețea vindecării fără durerea bolii, tot așa, probabil, nu putem aprecia pe deplin bucuria noului pământ fără a-l experimenta pe cel vechi. În absența unor răspunsuri definitive, Dumnezeu oferă speranță, iar învierea lui Hristos a făcut această speranță și mai sigură.
În concluzie, deși este corect să spunem că credincioșii vor merge în cer după moarte, destinația noastră finală este un pământ nou, recreat, unde Dumnezeu va locui cu poporul Său. Departe de a cânta la harfă pe nori pentru eternitate, vom lucra fără tensiunile blestemului, vom trăi fără luptele păcatului și ale suferinței și vom avea părtășie directă cu Dumnezeu. Noul pământ este rezervat doar umanității răscumpărate, deoarece nimic rău nu poate intra (Apocalipsa 21:8,27). Ca oameni păcătoși, singura noastră trecere către această lume nouă este prin Hristos.
English
Este raiul veșnic?