settings icon
share icon
Întrebare

Ne învață Biblia etică cazuistică?

Răspuns


Etica cazuistică este o perspectivă particulară a eticii morale care susține că moralitatea unui act e determinată de context. Etica cazuistică afirmă că dacă există un bine și un rău, acestea sunt determinate pur și simplu de rezultatul dorit al situației. Etica cazuistică se deosebește de relativismul moral prin faptul că acesta afirmă că nu există bine și rău. Etica cazuistică cuprinde un cod de etici în cadrul cărora îndeplinirea nevoilor fiecărui caz determină ceea ce este bine sau rău.

De la început și până la sfârșit, Biblia este adevărată, relevantă și aplicabilă. Ne învață Biblia, ne sfătuiește sau înclină măcar înspre susținerea eticii cazuistice? Răspunsul pe scurt este „nu". Să luăm în considerare trei principii: 1) Dumnezeu este creator și susținător. 2) Tot Cuvântul lui Dumnezeu este adevărat. Și părțile care nu ne plac sau pe care nu le înțelegem. 3) Binele și răul sunt stabilite și definite de cine este Dumnezeu.

1. Dumnezeu este creatorul și susținătorul. Etica cazuistică afirmă că moralitatea e determinată de împrejurări sau circumstanțe. Cuvântul lui Dumnezeu spune că moralitatea e determinată de suveranitatea lui Dumnezeu, și El e creatorul și susținătorul. Şi aceasta nu este o chestiune care ține de semantică, ci de realități. Chiar dacă Dumnezeu ar da o poruncă unui grup de oameni și ar interzice-o unui alt grup, a stabili dacă e bine sau rău, etic sau nu ține nu de situație, ci de porunca lui Dumnezeu. Dumnezeu are autoritatea de a guverna binele și răul. Romani 3.4 spune: „Dumnezeu să fie găsit adevărat și toți oamenii să fie găsiți mincinoși."

2. Tot Cuvântul lui Dumnezeu e adevărat. Să sugerezi că Biblia susține etica cazuistică ar însemna că implicit ea conține erori. Acest lucru nu e posibil. Nu e posibil datorită numărului 1, Dumnezeu e creator și susținător.

3. Binele și răul sunt definite de cine este Dumnezeu. Dragostea e natura lui Dumnezeu. El definește ce e dragostea nu prin ceea ce face, ci pur și simplu prin ceea ce El este. Biblia spune: „Dumnezeu este dragoste." (1 Ioan 4.16) Dragostea este lipsită de interes de sine și caută folosul altora, nu-și urmărește propria ei slavă sau plăcere (1 Corinteni 13). prin urmare, în virtutea a cine este Dumnezeu, Biblia, fiind dată de Dumnezeu și fiind în întregime adevărată, nu poate conține un sistem de etici care în esența lui ar încălca natura lui Dumnezeu. Etica cazuistică stabilește ceea ce este bine și ceea ce este rău ca să facă pe placul majorității sau a unei singure persoane, din egoism. Dragostea este opusul. Dragostea caută să încurajeze și să-i zidească pe ceilalți.

Două probleme fundamentale în ceea ce privește etica cazuistică sunt realitatea unui adevăr absolut și conceptul de dragoste adevărată. Biblia ne învață despre adevărul absolut, care implică faptul că binele și rău sunt predeterminate de un Dumnezeu Sfânt. Și dragostea – definiția pe care o dă Dumnezeu de dragoste adevărată, cinstită, reală – nu lasă loc de motivații egoiste sau necurate. Chiar dacă cineva ar spune că o anume situație cere egoism, totuși este o hotărâre omenească, nu una divină. Motivele unei ființe umane care sunt folosite pentru a stabili care e cel mai bun lucru, în lipsa dragostei adevărate, sunt din temelie egoiste.

Așadar, ce se întâmplă când lucrurile par bune, dar Dumnezeu spune că sunt rele? Trebuie să ne încredem în suveranitatea lui Dumnezeu și să avem încrederea „că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său" (Romani 8.28). Dacă Îi aparținem lui Cristos, Dumnezeu ne-a dat Duhul Său (Ioan 16), și prin El putem înțelege ceea ce este bine și ceea ce este rău. Prin El suntem convinși de păcat, încurajați și îndrumați înspre neprihănire. O dorință aprinsă de a cunoaște adevărul într-o chestiune, împreună cu căutarea lui Dumnezeu, vor fi răsplătite cu răspunsul lui Dumnezeu. „Ferice de cei flămânzi și însetați după neprihănire, căci ei vor fi săturați!" (Matei 5.6)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ne învață Biblia etică cazuistică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries