Întrebare
Ce este evanghelia cerșetorilor?
Răspuns
Evanghelia cerșetorilor este un concept popularizat de cartea cu același nume, best-seller și influentă, publicată inițial în 1990. Autorul Brennan Manning, un fost preot catolic, a scris cartea "pentru cei zdrențăroși, bătuți și arși" (pagina 14), nu pentru cei "super-spirituali" (pagina 13). Evanghelia Ragamuffin s-a dovedit a fi populară pentru mai mulți compozitori și muzicieni creștini, printre care Michael W. Smith și Rich Mullins, care au format Ragamuffin Band în 1993.
Cărțile lui Manning, inclusiv The Ragamuffin Gospel, subliniază harul lui Isus în slujirea "cârpacilor" - oamenii zdrențăroși și de rău-famați din vremea Sa - bolnavii, vameșii și păcătoșii, femeia prinsă în adulter. Isus i-a slujit adesea pe acești "cârpaci", în timp ce liderii religioși ai zilei I se opuneau și refuzau să se murdărească pe mâini cu problemele societății.
Acest articol nu este o recenzie a cărții lui Manning - sau o critică a abordării sale ecumenice și mistice a spiritualității - ci mai degrabă o discuție despre modul în care o înțelegere a harului lui Dumnezeu se manifestă în viața credincioșilor. Manning spune: "Nu putem câștiga acceptarea lui Dumnezeu, așa cum nu putem câștiga nici mântuirea noastră. Cu toate acestea, [El] ne-o dăruiește, de bunăvoie - indiferent cine suntem sau ce am făcut. Cu toții suntem niște zdrențe. Fiecare dintre noi vine bătut, ars, zdrențăros și murdar să se așeze la picioarele Tatălui nostru. Și acolo El ne zâmbește - obiectele alese ale "iubirii Sale năvalnice"." Cu alte cuvinte, Isus îi acceptă pe cei necăjiți. El îi acceptă pe acei oameni care știu că nu vor fi niciodată perfecți. Evanghelia zdrențelor spune că putem veni la Dumnezeu în păcatul nostru și să cerem iertare. În Isaia 1:18, Dumnezeu ne oferă invitația de a veni, deși păcatele noastre sunt ca o haină mânjită, și El le va face albe ca zăpada. Dumnezeu dorește ca păcătoșii să vină la El așa cum sunt, pentru ca El să-i poată curăța.
Isus a venit să mântuiască păcătoșii (1 Timotei 1:15). "Isus nu vine pentru cei super-spirituali, ci pentru cei șovăielnici și cei cu genunchi slabi, care știu că nu au lucrurile rezolvate și care nu sunt prea mândri pentru a accepta pomana harului uimitor." (The Ragamuffin Gospel, pagina 27) Cum este și în cazul multor teme din Biblie, este important să înțelegem echilibrul delicat pe care îl prezintă Dumnezeu - harul Său de a ne lua "așa cum suntem" și răspunsul nostru de bunăvoie de a nu rămâne "așa cum suntem".
Pentru a înțelege pe deplin harul și echilibrul pe care îl prezintă Cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să ne gândim la cine am fost fără Hristos și la cine devenim cu Hristos. Ne-am născut în păcat (Psalmul 51:5) și am fost vinovați de încălcarea Legii lui Dumnezeu (Romani 3:9-20, 23; 1 Ioan 1:8-10). Eram dușmani ai lui Dumnezeu (Romani 5:6, 10; 8:7; Coloseni 1:21), meritând moartea (Romani 6:23a). Nu aveam cum să ne mântuim (Romani 3:20). Din punct de vedere spiritual, eram lipsiți, orbi, necurați și morți. Sufletul nostru merita pedeapsa veșnică. A spune că suntem cu toții niște zdrențe este puțin spus.
Dar apoi a venit harul. Dumnezeu Și-a extins favoarea Sa asupra noastră. Harul este cel care ne mântuiește (Efeseni 2:8). Harul este esența Evangheliei (Faptele Apostolilor 20:24). Harul ne dă biruința asupra păcatului (Iacov 4:6). Harul ne dă "încurajare veșnică și bună speranță" (2 Tesaloniceni 2:16).
Biblia numește în mod repetat harul un "dar" (de exemplu, Efeseni 4:7). Harul este actul continuu și binevoitor al lui Dumnezeu care lucrează în noi, fără de care nu putem face nimic (Ioan 15:5). Harul este mai mare decât păcatul nostru (Romani 5:20), mai abundent decât ne așteptăm (1 Timotei 1:14) și prea minunat pentru a fi descris în cuvinte (2 Corinteni 9:15).
Deci, cum facem ca acest har să nu devină un "har ieftin" - un "har" care promite toate beneficiile creștinismului fără pocăință sau ascultare? Harul ieftin caută să ascundă costul uceniciei, să anuleze răspunsul nostru de bunăvoie la darul harului lui Dumnezeu. Deși credem că harul lui Dumnezeu ne acoperă toate păcatele, putem accepta și faptul că credința se manifestă prin pocăință, ascultare și o inimă transformată. Credincioșii sunt creații noi.
Venim la Dumnezeu ca niște zdrențe și acceptăm harul Său, iar Dumnezeu ne cheamă la reînnoire. Pe măsură ce acceptăm harul lui Dumnezeu de-a lungul vieții, nu rămânem în păcat. Căutăm să fim transformați după chipul lui Hristos. El ne primește așa cum suntem și apoi începe să ne schimbe pe măsură ce ne supunem Lui în ascultare. Da, Evanghelia este pentru zdrențăroși. Dar Dumnezeu nu îi lasă pe oameni ca niște zdrențăroși.
English
Ce este evanghelia cerșetorilor?