Întrebare
Ce este evanghelia incluziunii?
Răspuns
Evanghelia incluziunii e pur și simplu vechea erezie a universalismului, căreia i s-a dat un alt nume. Universalismul este credința că, în cele din urmă, toți oamenii vor fi salvați și vor merge în cer. Evanghelia incluziunii, așa cum ne învață Carlton Pearson și alții, cuprinde câteva credințe false:
(1) Evanghelia incluziunii spune că moartea și învierea lui Isus Cristos a plătit prețul ca toată omenirea să se poată bucura de viața veșnică în cer fără să fie nevoie de pocăință.
(2) Evanghelia incluziunii ne învață că mântuirea e necondiționată și nici măcar nu cere credință în Isus Cristos, ca fiind plata pentru datoria păcatului omenirii.
(3) Evanghelia incluziunii conține credința că toată omenirea e destinată la viață în cer, fie că realizează acest lucru, fie că nu.
(4) Evanghelia incluziunii declară că toată omenirea va merge în cer, indiferent de afilierile religioase.
(5) În cele din urmă, evanghelia incluziunii susține că numai cei care în mod intenționat și conștient resping harul lui Dumnezeu – după ce au „gustat din rodul" harului Său – vor petrece veșnicia separați de Dumnezeu.
Evanghelia incluziunii e cu totul pe contrasensul învățăturilor clare ale Domnului Isus din Biblie. În Evanghelia lui Ioan, Isus afirmă clar că singura cale spre salvare e prin El (Ioan 14.6). Dumnezeu L-a trimis pe Isus în lume să asigure salvarea pentru omenirea căzută, dar salvarea e disponibilă numai pentru cei care își pun încrederea în Isus Cristos ca plată a lui Dumnezeu pentru păcatele lor (Ioan 3.16). Apostolii repetă acest mesaj (Efeseni 2.8-9, 1 Petru 1.8-9, 1 Ioan 5.13). Credința în Isus Cristos înseamnă să nu mai încerci să-ți asiguri mântuirea pe baza faptelor, ci încrezându-te că ceea ce a făcut Isus a fost suficient să-ți asigure mântuirea.
Împreună cu credința este și pocăința. Pocăința este o schimbare a minții cu privire la păcatul tău și la nevoia de mântuire prin Cristos, prin credință (Fapte 2.38). În actul pocăinței recunoaștem că, înaintea lui Dumnezeu, suntem păcătoși incapabili de a ne câștiga mântuirea, astfel că ne pocăim (cuvântul grecesc pentru „pocăință" înseamnă literalmente „să-ți schimbi gândirea") de păcatele noastre – ne întoarcem de la ele – și Îl căutăm pe Cristos prin credință.
Isus oferă mântuire oricui e dispus să se pocăiască și să creadă (Ioan 3.16). Totuși, Isus Însuși a spus că nu toți vor crede (Matei 7.13-14, Ioan 3.19). Nimănui nu-i place să se gândească că un Dumnezeu iubitor și plin de îndurare ar trimite oameni în iad, dar tocmai asta ne învață Biblia. Isus spune că, la final, Fiul omului va despărți toate națiunile așa cum un păstor desparte oile de capre. Oile (care îi reprezintă pe cei care, prin credința în Isus Cristos, au mântuirea asigurată) vor merge în Împărăție împreună cu Isus. Caprele (care îi reprezintă pe cei care au respins mântuirea oferită de Isus) vor merge în iad, care e descris ca fiind un foc veșnic (Matei 25.31-46).
Această învățătură îi ofensează pe mulți oameni și, în loc să-și potrivească gândirea cu învățătura clară a Cuvântului lui Dumnezeu, unii schimbă ceea ce spune Biblia și răspândesc această învățătură falsă. Evanghelia incluziunii e un astfel de exemplu.
Iată câteva argumente suplimentare împotriva evangheliei incluziunii:
(1) Dacă credința și pocăința nu sunt cerute pentru a primi darul mântuirii, atunci de ce e Noul Testament plin de chemări de a te pocăi și de a-ți pune credința în Isus Cristos?
(2) Dacă mântuirea nu necesită credință în lucrarea terminată a lui Cristos pe cruce, de ce S-a supus Isus unei morți atât de umilitoare și cumplit de dureroase? Dumnezeu putea pur și simplu să le acorde tuturor „iertare divină".
(3) Dacă toți vor merge în cer fie că realizează, fie că nu, atunci cum rămâne cu voința liberă? Va fi ateul care și-a petrecut viața respingându-L pe Dumnezeu, Biblia, pe Isus și creștinismul târât în cer împotriva voinței lui? Evanghelia incluziunii pare să indice că cerul va fi umplut cu oameni care nu vor să fie acolo în mod necesar.
(4) Cum pot merge toți oamenii în cer indiferent de afilierea religioasă, dacă sunt multe religii care susțin afirmații contradictorii? De exemplu, ce se întâmplă cu oamenii care cred lucruri total diferite despre viața de după moarte, cum e reîncarnarea sau anihilaționismul (adică ideea că din momentul morții încetăm să existăm pentru totdeauna)?
(5) În cele din urmă, dacă cei care resping în mod deschis harul lui Dumnezeu nu merg în cer, atunci nu prea mai poate fi numită evanghelia incluziunii, nu-i așa? Dacă nu toți oamenii merg în cer, atunci nu o mai numi evanghelia incluziunii, fiindcă tot îi exclude pe unii.
Apostolul Pavel numește mesajul Evangheliei o „mireasmă de la moarte spre moarte (2 Corinteni 2.16). Ce vrea să spună cu aceasta este că, pentru mulți, mesajul Evangheliei e ofensator. Le spune oamenilor adevărul cu privire la păcatul lor și starea lor deznădăjduită fără Cristos. Le spune oamenilor că nu pot face nimic să acopere prăpastia dintre ei și Dumnezeu. De secole întregi au fost oameni (mulți cu intenții bune) care au încercat să atenueze mesajul Evangheliei, pentru a aduce mai mulți oameni în biserică. La suprafață, pare un lucru înțelept, dar în cele din urmă tot ceea ce face este să le dea oamenilor un simțământ fals de siguranță. Pavel a spus că oricine predică o evanghelie diferită de cea pe care o predică el să fie blestemat (Galateni 1.8). Acesta e un limbaj dur, însă odată ce îți dai seama ce importanță vitală are mesajul Evangheliei, îți dai seama că e fundamental de important să o înțelegi cum trebuie. O evanghelie falsă nu salvează pe nimeni. Tot ceea ce face este să-i condamne pe și mai mulți oameni la iad și să genereze o mai mare condamnare pentru cei care furnizează falsuri, cum e evanghelia incluziunii.
English
Ce este evanghelia incluziunii?