Întrebare
Ce înseamnă că suntem făpturi minunate? (creați în chip cutremurător și minunat – Psalmul 139:14)?
Răspuns
Psalmul 139:14 declară: „Te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!” Contextul acestui verset este natura incredibilă a trupurilor noastre. Trupul omenesc este cel mai complex și unic organism din lume, iar această complexitate și unicitate spun multe despre Creator. Fiecare aspect al corpului, până la celula microscopică, arată că suntem creații cutremurătoare și minunate.
Inginerii știu cum să construiască grinzi rezistente, dar ușoare, punând materialul puternic înspre exterior, iar interiorul fiind umplut cu material mai slab și mai ușor. Acest lucru se face pentru că cea mai mare presiune apare la suprafața unei structuri, când e vorba despre îndoire sau presiune. O secțiune transversală a unui os uman arată că materialul puternic este la suprafață, iar interiorul este asemenea unei fabrici de celule de diverse tipuri. La examinarea atentă a unui aparat foto care permite intrarea unei cantități mai mari sau mai mici de lumină în funcție de nevoie și la observarea capacității de focalizare automată peste un câmp lărgit, descoperim reproduceri nenumărate ale acțiunilor unui ochi uman. Și totuși, cu cei doi ochi, avem adâncime în percepțiile noastre, ceea ce ne dă capacitatea de aproximare a distanței față de obiecte.
Creierul uman este, de asemenea, un organ cutremurător și minunat. Are capacitatea de a învăța, de a raționa, de a controla atât de multe funcțiuni ale corpului, cum sunt bătăile inimii, tensiunea, respirația, păstrarea echilibrului în timpul mersului, alergatului și în poziția de drepți sau șezut, toate, în timp ce este concentrat pe altceva. Computerele depășesc creierul uman prin puterea de calcul, dar sunt primitive când vine vorba despre executarea majorității sarcinilor de raționament. Creierul are, de asemenea, capacitatea de adaptare. Într-un experiment în care oamenii au primit niște ochelari care au făcut ca lumea să pară întoarsă invers, creierul lor a reinterpretat informația foarte rapid și percepția lor asupra lumii a fost una corectă. Când alții au fost legați la ochi pentru mai mult timp, centrul vizual al creierului a început să fie folosit pentru alte funcții. Când cineva se mută într-o casă din apropierea unei linii de cale ferată, creierul învață rapid să ignore sunetul trenurilor, fără a mai auzi în mod conștient acele sunete.
Când vine vorba despre miniaturizare, corpul uman este, de asemenea, o minune constituită nemaipomenit de frumos. De exemplu, informația de care este nevoie pentru replicarea unui întreg corp uman, ținând cont de fiecare detaliu, este înmagazinată într-un ADN dublu catenar localizat în nucleul fiecăreia dintre miliardele de celule ale corpului uman. Iar sistemul de informare și control reprezentat de sistemul nostru nervos este incredibil de compact, în comparație cu invențiile limitate ale cablurilor și fibrelor optice făcute de oameni. Fiecare celulă, cândva denumită o celulă „simplă”, este o mică fabrică nedescifrată, în întregime, de om. Pe măsură ce microscoapele devin din ce în ce mai performante, se lărgește înțelegerea despre cât de incredibilă este celula umană.
Să luăm în considerare o singură celulă fertilizată a unei proaspăt concepute ființe umane. De la acea unică celulă din pântec se dezvoltă toate tipurile de țesuturi, organe, sisteme, toate lucrând împreună la momentul potrivit într-un proces incredibil de bine coordonat. Un exemplu este gaura din septul dintre cele două ventricule ale inimii unui nou-născut. Această gaură se închide exact la momentul potrivit în timpul nașterii, pentru a permite oxigenarea sângelui din plămâni, ceea ce nu se întâmplă cât timp fătul este în pântec, când primește oxigenul prin cordonul ombilical.
Mai departe, sistemul imunitar al organismului este capabil să lupte împotriva atâtor dușmani și să se refacă, de la cea mai mică „reparație” (chiar repararea unei porțiuni de ADN) la cea mai complexă (refacerea oaselor și recuperarea după accidente majore). Da, există boli care vor doborî trupul pe măsură ce îmbătrânim, dar noi nu conștientizăm de câte ori, de-a lungul vieții, sistemul nostru imunitar ne-a scăpat de la moarte sigură.
Funcționalitatea corpului uman este incredibilă. Abilitatea de a lucra cu obiecte mari și grele și, de asemenea, cu un obiect delicat, fără a-l distruge, este uimitoare. Putem să tragem cu arcul în mod repetat, la distanță, să scriem la tastatura unui computer fără a ne gândi la butoane, să ne târâm, să mergem, să alergă, să ne învârtim, să ne cățărăm, să înotăm, să ne rostogolim și să realizăm acțiuni „simple” cum ar fi deșurubarea unui bec, perierea dinților, legarea șireturilor – din nou, fără a ne gândi la aceasta. Într-adevăr, aceste lucruri sunt „simple”, însă omul nu a reușit încă să creeze și să programeze un robot care este capabil să realizeze o gamă atât variată de sarcini și mișcări.
Funcționalitatea tractului digestiv și a organelor conectate la el, longevitatea inimii, formarea și funcționarea nervilor și ale vaselor de sânge, curățarea sângelui prin rinichi, complexitatea urechii medii și interioare, simțul gustului și al mirosului și atât de multe alte lucruri pe care abia le înțelegem – fiecare este o minune și depășește capacitatea omului de a le reproduce. Într-adevăr, suntem ființe minunate. Cât de recunoscători suntem că Îl cunoaștem pe Creator – prin Fiul Său, Iisus Hristos – și că putem să ne minunăm nu doar de cunoașterea Sa, ci și de dragostea Sa (Psalmul 139:17-24).
English
Ce înseamnă că suntem făpturi minunate? (creați în chip cutremurător și minunat – Psalmul 139:14)?