Întrebare
Este phoenixul menționat în Biblie?
Răspuns
Pasărea Phoenix, denumită uneori "pasărea de foc", este o pasăre mitică cu o înfățișare strălucitoare, care avea un simbolism puternic în lumea antică. După o viață îndelungată, pasărea Phoenix era legendară și se reducea la cenușă, pentru ca apoi să se ridice din nou la viață și la o tinerețe reînnoită. Cu excepția câtorva traduceri neregulate ale unui verset din Iov, Biblia nu menționează pasărea Phoenix.
În Egiptul antic, pasărea Phoenix era asociată cu soarele și era considerată o manifestare a divinității. În lumea greco-romană, pasărea Phoenix a ajuns să simbolizeze o viziune ciclică a istoriei, în care timpul era împărțit în perioade. Un nou phoenix renăștea din propriile rămășițe la fiecare 540 de ani, ca semn al reînnoirii politice, sociale și religioase.
Deși mitul păsării Phoenix nu se bazează pe Biblie, legenda care o înconjoară a fost folosită atât în creștinism, cât și în iudaism pentru a ilustra adevărul biblic.
Într-o tradiție evreiască, pasărea Phoenix a primit viață veșnică pentru că a rezistat tentației de a mânca din fructul interzis din pomul cunoașterii binelui și răului din Grădina Edenului. Unele traduceri ale Bibliei menționează pasărea phoenix ca simbol al vieții lungi în cartea lui Iov: "Am crezut că îmi voi sfârși zilele alături de familia mea și că voi fi la fel de longeviv ca pasărea Phoenix" (Iov 29:18, Tanakh, 1917). Noua Versiune Standard Revizuită citește în același mod. Această formulare particulară este dezbătută, deoarece cuvântul ebraic folosit în Iov 29:18, chol, este tradus în altă parte prin "nisip". (Septuaginta greacă traduce chol prin "palmier", în Iov 29:18.) Ideea că Iov vorbea despre un phoenix provine dintr-un midrash evreiesc.
Mai mulți scriitori creștini timpurii au făcut o analogie între pasărea Phoenix și doctrina creștină a învierii și a vieții după moarte. Clement al Romei, un preot și episcop din secolul I, a scris o scrisoare către Biserica din Corint în care a folosit pasărea Phoenix mitologică pentru a ilustra învierea lui Isus Hristos.
"De Ave Phoenice" a fost un poem foarte popular din secolul al III-lea scris de Lucius Caecilius Firmianus Lactantius despre semnificația spirituală a păsării Phoenix. Scrierile lui Lactantius au inspirat o adaptare anglo-saxonă a poemului, "The Phoenix", în care pasărea este descrisă ca locuind într-un paradis ceresc "unde soarele strălucește cu o strălucire veșnică, ca loc în care sufletul se înalță și unde se hrănește cu hrană care amintește de sacramente." (The Anchor Yale Bible Dictionary, Vol. 5, p. 365.)
Textul copt din secolul al VI-lea "Predica despre Maria" conține o descriere vie a păsării Phoenix. În predică, pasărea intră în scenă în momente critice ale istoriei biblice, cum ar fi atunci când Dumnezeu i-a salvat pe israeliți din sclavia din Egipt. Textul menționează moartea și renașterea păsării Phoenix, face aluzie la învierea lui Isus Hristos și se referă în mod clar la pasărea Phoenix ca simbol al învierii generale din morți și al vieții după moarte.
În timp ce majoritatea creștinilor timpurii au văzut în Phoenix în primul rând o imagine a învierii, câțiva au considerat, de asemenea, că abilitatea păsării de a se regenera simbolizează concepția miraculoasă a lui Hristos în Fecioara Maria.
Un alt Phoenix menționat în Biblie este un oraș-port de pe coasta sudică a Cretei, unde Pavel și însoțitorii săi sperau să-și petreacă iarna în drumul lor spre Roma: "Întrucât portul era nepotrivit pentru a petrece iarna acolo, cei mai mulţi au fost de părere să plece de acolo pe mare şi să încerce să ajungă la Fenix, un port din Creta, îndreptat spre sud-vest şi nord-vest, ca să ierneze acolo." (Fapte 27:12, NTLR).
English
Este phoenixul menționat în Biblie?