Întrebare
Ce înseamnă că fierul ascute fierul?
Răspuns
Expresia „fierul ascute fierul” se găsește în Proverbele 27.17: „După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său.” (NTLR) Există un beneficiu de ambele părți prin frecarea laolaltă a două lame de fier; muchiile devin mai ascuțite, făcând cuțitele mai eficiente pentru slujba lor de a tăia și felia. În același fel, Cuvântul lui Dumnezeu e o „sabie cu două tăișuri” (Evrei 4.12) și cu aceasta trebuie să ne „ascuțim” unul pe celălalt – în timpul de întâlnire, părtășie sau orice altă interacțiune.
Versetul din Proverbele indică de asemenea nevoia de părtășie unul cu altul. Omul nu a fost făcut să fie singur, fiindcă oare nu a zis Domnul Dumnezeu acest lucru chiar înainte de Cădere (Genesa 2.18)? Cu cât mai mult atunci, după Căderea omului, trebuie să ne adunăm împreună cu frații și surorile noastre în Cristos pentru momente de părtășie și rugăciune. În mod clar, acest lucru a fost recunoscut de sfinții Bisericii Primare (Fapte 2.42-47), care „stăruiau în” învățătură, părtășie, comuniune și rugăciune – toate acestea fiind activități colective care asigură prilejuri în care să te „ascuți” unul pe celălalt. Rezultatul a fost că erau „plini de frică” și când se întâlneau laolaltă Îl lăudau pe Dumnezeu pentru trecerea pe care o aveau unii în fața altora.
Sunt două aspecte de evidențiat cu privire la acest proverb. Mai întâi, întâlnirea a două persoane în Numele Domnului întotdeauna va garanta binecuvântarea. Este un mijloc al harului pe care Domnul Însuși l-a promis – acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Lui, e și El în mijlocul lor (Matei 18.20). Vedem un înțeles similar și în Maleahi, unde cei care se temeau de Domnul au vorbit unii cu alții și Domnul a luat aminte și a ascultat (Maleahi 3.16). Când ne „ascuțim” unul pe celălalt în cadrul părtășiei creștine, Domnul ascultă din ceruri și e mulțumit. Niciun cuvânt despre El care Îi aduce glorie nu-I scapă neobservat.
Mireasma „unității” divine se simte cel mai bine în relația lui David cu Ionatan, fiul lui Saul. Când David era urmărit de Saul, Ionatan l-a căutat să-i întărească încrederea în Dumnezeu (1 Samuel 23.16), lucru care ne duce la al doilea aspect de menționat. Ascuțirea fierului cu fier e o ocazie de a împlini Legea lui Cristos. Apostolul Pavel spune că trebuie să ne purtăm unii altora sarcinile pe care le întâmpinăm zilnic, își deplânge păcatul personal, ne sfătuiește cum să ne pocăim în cel mai bun mod de păcat și se bucură de biruirea lui. E aceeași „lege împărătească” menționată în Iacov 2.8, unde suntem îndemnați să ne iubim unii pe alții.
Întorcându-ne la analogie, dacă un cuțit e tocit, continuă să fie cuțit, deși e mult mai puțin eficient și de folos. De aceea, să fim încurajați să petrecem mai mult timp împreună îndemnându-ne, încurajându-ne, rugându-ne, mustrându-ne, împărtășind Cuvântul lui Dumnezeu, rugându-ne cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu și la nevoile bisericii noastre locale, ca să devenim mai „ascuțiți” în lucrarea pe care Dumnezeu a desemnat-o fiecăruia dintre noi. Mult prea adesea ceea ce trece drept părtășie în biserica modernă e centrat pe mâncare și distracție, nu pe „ascuțirea” reciprocă cu Cuvântul lui Dumnezeu.
În ultimul rând, un cuțit care a fost ascuțit va și străluci mai puternic, pentru că ceea ce a fost lipsit de strălucire a fost curățat de pe suprafața lui. În același fel, vom străluci mai bine pentru Domnul nostru dacă vom face lucrurile menționate mai sus în mod constant, toate acestea unindu-ne în mod armonios. „Iată ce plăcut și ce dulce este să locuiască frații împreună!” (Psalmul 133.1) Prin urmare, autorul Epistolei către Evrei spune: „Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alții, și cu atât mai mult, cu cât vedeți că ziua se apropie.” (Evrei 10.24-25)
English
Ce înseamnă că fierul ascute fierul?