Întrebare
La ce S-a referit Dumnezeu când le-a spus lui Adam și Evei să fie roditori și să se înmulțească?
Răspuns
Dumnezeu tocmai Își terminase întreaga lucrare de creație, încheind cu capodopera Lui, primul bărbat și prima femeie, și atunci le-a spus să fie roditori și să se înmulțească (Genesa 1.28, NTLR). Lumea era acum deplin creată, cu zile și nopți, anotimpuri și ani, plante și animale, și Adam și Eva; iar Dumnezeu Și-a pus în mișcare planul de a umple lumea pe care a creat-o cu oameni (Isaia 45.18). Lumea era moștenirea lui Adam și a Evei, pe care trebuiau să o umple, și, așa cum se afirmă în Genesa 1.28, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru Adam și Eva a fost ca aceștia să aibă copii și să lucreze pământul. Comentatorul Matthew Henry a scris că Dumnezeu a binecuvântat prima familie cu „o familie numeroasă trainică, care să se bucure de această moștenire... în virtutea căreia generațiile viitoare trebuiau să se extindă până la capătul pământului și să își continue existența până în cele mai îndepărtate veacuri care urmau să vină”.
Simplu spus, Dumnezeu a vrut ca Adam și Eva să aibă mulți copii, iar copiii lor să aibă și ei mulți copii. Însă a fi roditori denotă, de asemenea, mult mai mult. Intenția lui Dumnezeu nu a fost ca Adam și Eva să aibă copiii doar pentru simplul fapt de a avea copii. În a doua parte a versetului din Genesa 1.28 vedem un rezultat folositor și de dorit: „Umpleți pământul și supuneţi-l; domniți peste peștii mării, peste păsările cerului și peste toate viețuitoarele care mișună pe pământ! ”
A fost binecuvântarea conferită lui Adam și Evei de a fi roditori și de a se înmulți o poruncă și pentru noi, în ziua de azi? Unii adoptă acest concept și refuză orice formă de control al sarcinii. Însă dacă Genesa 1.28 este într-adevăr o poruncă pentru noi, ca indivizi, în loc să fie o binecuvântare asupra omenirii în general, ne lovim de câteva probleme, mai ale atunci când privim în Noul Testament.
În primul rând, Isus a umblat pe pământ timp de 33 de ani fără să aibă soție și copii. Ca evreu, Isus a fost educat potrivit cu legile și obiceiurile evreiești (Galateni 4.4), și a împlinit Legea lui Dumnezeu în mod perfect (Matei 5.17). Totuși, Isus nu a fost „roditor” fizic și nici nu S-a „înmulțit”, indicând faptul că Genesa 1.28 nu este o poruncă pe care fiecare persoană trebuie să o asculte. Mai mult, Isus a spus că celibatul este o alegere personală, și nici nu l-a condamnat, nici nu l-a înălțat mai presus decât căsătoria și nașterea copiilor (Matei 19.12).
În al doilea rând, apostolul Pavel îi încurajează pe creștini că este mai bine să fie singuri decât căsătoriți (1 Corinteni 7.38), astfel încât persoanele să-și pună toată atenția în a-L sluji pe Dumnezeu (versetele 32-35). Pavel afirmă că a fi căsătorit e un lucru bun, dar insistă că, în anumite circumstanțe, a fi singur e mai bine. Aflat sub inspirația Duhului Sfânt, apostolul nu ne-ar încuraja să nu fim roditori și să ne înmulțim, dacă aceasta ar fi o poruncă directă din partea lui Dumnezeu.
În cele din urmă, dacă a fi roditori și a ne înmulți e o poruncă expresă pentru toate familiile de a avea copii, ne lovim de problema infertilității. Cu toate că Biblia spune că copiii sunt o binecuvântare de la Domnul (Psalmul 127.3-5), niciunde în Biblie infertilitatea nu e condamnată ca fiind un păcat sau un blestem din partea lui Dumnezeu.
Putem trăi o viață care să-I fie plăcută lui Dumnezeu și să-I aducem glorie fie că avem copii, fie că nu. Într-adevăr, putem fi roditori din punct de vedere spiritual și să înmulțim cetățenii Împărăției lui Dumnezeu atunci când ascultăm de porunca lui Isus care spune: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile.” (Matei 28.19)
English
La ce S-a referit Dumnezeu când le-a spus lui Adam și Evei să fie roditori și să se înmulțească?