settings icon
share icon
Întrebare

Cât de lungă e o generație în Biblie?

Răspuns


Biblia folosește termenul generație în câteva feluri diferite. În mod normal, cuvântul generație se referă la toți oamenii care trăiesc în același timp – adică cuvântul din Biblie are aceeași definiție cu care suntem obișnuiți în limbajul uzual când vorbim de Generația X sau Generația milenianilor. În mod normal, o generație e de aproximativ treizeci de ani; o generație o ridică pe următoarea. Totuși, în unele contexte biblice, o „generație” se poate referi la o epocă mai lungă sau la un grup de oameni care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

În Genesa 2.4, „generația cerului și a pământului” (în Biblia în limba română „istoria”, n.tr.) pare să includă toată istoria umană – era începută la crearea universului. În Exodul 1.6, „generația” care a murit se referă la oricine a trăit în timpul cât Iosif și frații săi au fost în viață. În Numeri 32.13, „generația” e limitată la israeliți – grupul dintre ei care aveau de la douăzeci de ani în sus în momentul refuzului lor de a intra în Țara Promisă. Acea generație a fost condamnată să rătăcească în pustiu până când au murit cu toții, cu excepția lui Iosua și Caleb. Când cuvântul plural generații e întâlnit în Biblie, cum este în Isaia 51.9 și Faptele Apostolilor 14.16, se referă la o perioadă nedefinită de timp – multe generații succesive.

Limbile originale ale Bibliei folosesc cel puțin trei cuvinte diferite pentru „generație”. Cuvântul ebraic dor se poate referi la o generație normală, fizică, cum este în Exodul 1.6. Însă poate fi folosit și metaforic, pentru a denumi oameni de un tip distinct. De exemplu, Psalmul 78.8 spune: „Să nu fie ca părinții lor, un neam neascultător și răzvrătit, un neam care n-avea o inimă tare și al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu!” Aici, cuvântul dor e folosit de două ori pentru a face referire la un grup de oameni de-a lungul unei lungi perioade de timp, care erau caracterizați de rebeliune și păcat. „Generație” în Psalmul 78.8 nu e limitată la o perioadă normală de treizeci de ani, ci se întinde înapoi de-a lungul istoriei lui Israel pentru a-i include pe toți cei care erau încăpățânați împotriva lui Dumnezeu.

Celălalt cuvânt ebraic pentru „generație” e toledot. Acesta nu se referă la caracterul unui grup sau la o vârstă, ci la felul în care a fost generată acea perioadă. Așadar, „generația cerului și a pământului” din Geneza 2.4 se referă la perioada de timp care a început odată cu creația și a continuat organic din acel punct. „Generația lui Adam” din Genesa 1 înseamnă civilizația de oameni care au început odată cu el. Următoarea „generație” este cea a lui Noe, care include potopul și civilizațiile care au urmat după aceea. Influența lui Sem e marcată ca „generație”, el fiind tatăl semiților (Genesa 11.10). Și cea a lui Terah, pentru că a părăsit orașul Ur împreună cu fiul său Avraam (Genesa 11.27). Mai târziu, Ismael (Genesa 25.12) și Isaac (Genesa 25.19) au fost sursa unor noi generații. În fiecare caz, acești bărbați au experimentat sau au cauzat un eveniment semnificativ care a schimbat cursul liniei familiale. Ei au generat un eveniment care a modificat cultura.

În Noul Testament, cuvântul grecesc genea este sursa cuvântului generație. E similar ambelor cuvinte evreiești. Literalmente înseamnă „a fi sursa, născut, naștere”, cu referire la o linie genetică. Însă poate fi utilizat atât ca un cadru de timp caracterizat de o atitudine culturală specifică, cât și cu referire la oamenii din acea cultură. În Matei 1.17, generațiile sunt marcate de evenimente și oameni semnificativi – Avraam, David, robia babiloniană – cum este cuvântul ebraic toledot. Însă atunci când Isus îi numește pe farisei și pe cărturari „o generație rea și adulteră”, El Se referă la cultura în care trăiau aceștia și pe care o încurajau (Matei 12.39 NTLR, vezi și Matei 17.17 și Faptele Apostolilor 2.40).

Așadar, când citim în Biblie cuvântul „generație”, trebuie să avem în vedere contextul. De obicei, o generație în Biblie e în mare de treizeci de ani sau se referă la oamenii care trăiesc în acea perioadă, așa cum înțelegem noi o generație în limbajul de zi cu zi. Dar sunt și cazuri în care termenul generație e folosit în mod poetic pentru a se referi la o clasă de oameni demarcată de un alt lucru decât vârsta.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cât de lungă e o generație în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries