settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un nor de glorie? Este un nor de slavă biblic?

Răspuns


În secolul trecut, unele biserici au început să raporteze apariția unui "nor de slavă" - ele credeau că este vorba de o manifestare fizică a prezenței lui Dumnezeu sub forma unui nor strălucitor care se prelungea deasupra serviciilor de închinare. Astfel de nori au fost raportați în cadrul unor slujbe din întreaga lume, de la bisericile de casă cu o singură cameră din Brazilia până la mega-biserici din California.

Cei care au fost martori la acest fenomen îl descriu ca pe un roi strălucitor de particule asemănătoare aurului care se depune pe piele și păr și apoi dispare în sus. Unii descriu mâini și fețe acoperite de ulei sau un reziduu sclipitor care revine chiar și după ce îl șterg. Există, de asemenea, relatări despre pene sau "bijuterii" care cad din acești nori. Unii pastori, de obicei din mișcarea carismatică sau penticostală, susțin că norul i-a învăluit atât de mult înainte de predică, încât abia dacă puteau vedea congregația. Ei atribuie acest lucru prezenței tangibile a lui Dumnezeu care îi unge pentru predicare. Ei folosesc ca fundament biblic pasaje din Vechiul Testament, cum ar fi 2 Cronici 5:14; 1 Regi 8:11; Ezechiel 10:4 și Exodul 40:35.

Termenul de nor de slavă nu se găsește nicăieri în Scriptură și mulți se întreabă, pe bună dreptate, dacă un astfel de lucru este biblic. Este semnificativ faptul că "textele doveditoare" pentru un nor de slavă provin în întregime din Vechiul Testament. Noul Testament nu conține niciun exemplu în care Dumnezeu să Se manifeste într-un astfel de nor. Din moment ce Biserica trăiește sub legământul Noului Testament, nu avem nicio bază pentru a crede că un astfel de fenomen este o lucrare autentică a lui Dumnezeu.

Prima referire biblică la prezența lui Dumnezeu într-un nor se găsește în Exodul 13:21. În timp ce israeliții se îndreptau spre Țara Făgăduinței, "Domnul mergea înaintea lor: ziua într-un stâlp de nor, ca să-i călăuzească pe drum, iar noaptea într-un stâlp de foc, ca să-i lumineze, pentru ca să meargă şi ziua, şi noaptea." Exodul 40:35 asociază norul cu gloria lui Dumnezeu: "Moise nu putea să intre în cortul întâlnirii, pentru că norul stătea deasupra lui şi slava Domnului umplea cortul." Pentru ca ea să umple cortul, "slava Domnului" trebuie să fi avut o manifestare fizică recognoscibilă de către popor. Cu toate acestea, nu există nicio indicație în Scriptură că norii erau strălucitori sau plini de praf de aur. De fapt, de fiecare dată când aurul sau bijuteriile sunt menționate în legătură cu Dumnezeu, acestea sunt întotdeauna din cea mai pură varietate. Niciun gemolog independent nu a verificat vreodată dacă vreun element produs în aceste servicii este autentic.

Domnul i-a spus lui Moise: "Nu poate omul să Mă vadă şi să trăiască!" (Exodul 33:20) El i-a permis lui Moise doar o întrezărire momentană a slavei Sale aflate în trecere (Exodul 33:22-23). Cei care au întâlnit norul slavei lui Dumnezeu în Vechiul Testament au fost adesea incapabili să se apropie de el (vezi Exodul 40:34-35; 2 Cronici 7:2 și 1 Împărați 8:11). Prin contrast, cei care experimentează versiunea modernă a unui "nor de slavă" îl întâmpină cântând, dansând, strigând și bucurându-se de strălucirea care îi învăluie. Acest răspuns nu este în concordanță cu relatările biblice. Atunci când slava lui Dumnezeu era prezentă într-un nor, puterea prezenței Sale era atât de copleșitoare, încât oamenii muritori nu puteau intra în el.

Ezechiel a experimentat cu adevărat gloria Domnului. El scrie: "Ca înfăţişarea curcubeului, care stă în nor într-o zi de ploaie, aşa era şi înfăţişarea acestei lumini strălucitoare care-l înconjura. Astfel era arătarea slavei Domnului. Când am văzut-o, am căzut cu faţa la pământ şi am auzit glasul Unuia care vorbea." (Ezechiel 1:28; cf. 44:4). Când Domnul i-a dat lui Isaia o vedenie a slavei Sale, răspunsul lui Isaia a fost să strige: "Vai de mine! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate, şi am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oştirilor!" (Isaia 6:5) O umilință în disperare, asemănătoare cu groaza, a urmat întotdeauna arătărilor din Vechiul Testament ale slavei lui Dumnezeu (2 Cronici 5:14; 7:3; Isaia 6:5). Răspunsurile lui Ezechiel și Isaia la slava Domnului nu au fost deloc asemănătoare cu răspunsurile celor din bisericile carismatice moderne.

Dumnezeu Și-a arătat gloria în mii de feluri (Psalmul 19:1), cel mai important fiind în Persoana Fiului Său. Isus a afirmat că a-L vedea și a-L cunoaște pe El înseamnă a vedea gloria lui Dumnezeu. El a spus într-o ocazie, în Ioan 11:40: "Nu ţi-am spus că, dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?" El a mai spus: "Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl." (Ioan 14:9) El le-a dat copiilor Săi Duhul Sfânt, ceea ce înseamnă că purtăm cu noi slava lui Dumnezeu oriunde mergem (1 Corinteni 6:19; 2 Corinteni 5:5).

Deși Domnul Dumnezeu Se poate manifesta în orice mod dorește, El nu are nevoie de un nor strălucitor pentru a comunica prezența Sa celor care au primit oferta Sa de mântuire. Noi nu căutăm un semn (Matei 16:4). Ne putem bucura de prezența Sa în fiecare clipă a fiecărei zile, pe măsură ce ne predăm Lui și alegem să umblăm în Duhul Sfânt (Galateni 5:16, 25).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un nor de glorie? Este un nor de slavă biblic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries