Întrebare
Ce este glossolalia?
Răspuns
Glossolalia, un fenomen la care uneori se face referire ca fiind „rostiri extatice", este rostirea unor sunete neinteligibile, asemănătoare unui limbaj, în timp ce te afli într-o stare de extaz. Glossolalia este confundată uneori cu xenoglossia, care este „darul vorbirii în limbi" biblic. Totuşi, în timp ce glossolalia înseamnă să bolboroseşti într-o limbă inexistentă, xenoglossia este capacitatea de a vorbi fluent o limbă pe care vorbitorul nu a învăţat-o niciodată.
Mai mult, în vreme ce xenoglossia nu este o abilitate înnăscută sau naturală, studiile au arătat că glossolalia este un comportament învăţat. O cercetare condusă de Lutheran Medical Center demonstrează că glossolalia se învaţă uşor prin darea de simple instrucţiuni. În mod corespunzător, s-a descoperit că cei care învaţă acest lucru pot manifesta „vorbirea în limbi" în absenţa oricărei indicaţii de stupoare sau comportamente de tip transă. Un alt test efectuat cu şaizeci de studenţi a arătat că, după ascultarea unui minut de exemplu de glossolalia, 20 de procente dintre studenţi au fost în stare să o imite perfect. După o oarecare antrenare, 70 de procente au reuşit.
Glossolalia poate fi observată în aproape fiecare parte a lumii. Religiile păgâne din toată lumea sunt obsedate de vorbitul în limbi. Acestea includ şamanii din Sudan, cultul shango din Coasta de Vest a Africii şi cultul zor din Etiopia, cultul voodoo din Haiti şi aborigenii din america de Sud şi Australia. Murmuratul, sau bolboroseala, care este intrepretat ca fiind inspiraţie mistică profundă a oamenilor sfinţi, este o practică antică.
În esenţă, sunt două aspecte în ceea ce priveşte glossolalia. Primul este vorbirea sau murmurarea în sunete asemănătoare unui limbaj. Practic oricine e în stare să facă acest lucru; chiar şi copiii, înainte să înveţe să vorbească, pot imita limbajul real, cu toate că în mod neinteligibil. Nu e nimic extraordinar în asta. Celălalt aspect al glossolaliei este extazul sau manifestarea euforiei asemănătoare transei. Nici privitor la aceasta nu e nimic neobişnuit, cu toate că e mai greu de făcut în mod intenţionat decât pur şi simplu să rosteşti sunete asemănătoare unei limbi.
Sunt unii creştini, în special din cadrul mişcării penticostale, care cred că există o explicaţie supranaturală pentru glossolalia asemănătoare cu cea care este descrisă în Noul Testament. Ei cred că scopul principal al darului vorbirii în limbi este acela de a manifesta revărsarea Duhului Sfânt asupra lor, la fel ca în ziua Cincizecimii (Fapte 2), care a fost profeţită de Ioel (Fapte 2.17).
Între acele biserici creştine care adoptă practica glossolaliei într-o măsură sau alta, nu este un consens, cum ar fi în privinţa funcţionalităţii. De exemplu, unii susţin cu hotărâre că este cu adevărat un dar al Duhului Sfânt, în timp ce alţii minimalizează importanţa lui, spunând că Pavel ne-a învăţat că darul „vorbirii în limbi" nu este la fel de important ca celelalte daruri ale Duhului Sfânt (vezi 1 Corinteni 13). De asemenea, sunt şi aceia care doresc să evite divizarea bisericii datorită unor astfel de probleme nevorbind despre acest aspect deloc sau dându-l la o parte ca pe o simplă experienţă psihologică. Apoi sunt cei care privesc glossolalia ca pe o înşelare venită chiar de la Satan.
Limbile exotice sunt auzite şi înţelese în toată lumea, dar limbile existente nu sunt auzite şi înţelese atunci când sunt vorbite ca „rostiri extatice" sau „limbi". Ceea ce auzim e o abundenţă de vacarm, strigăte, confuzie şi zgomot. Pur şi simplu nu putem afirma, aşa cum era în timpul Bisericii Primare, că „îi auzim [înţelegem] vorbind fiecăruia dintre noi în limba noastră, în care ne-am născut" (Fapte 2.8).
Simplu spus, practica glossolaliei nu este darul biblic al vorbirii în limbi. Pavel a făcut clar faptul că scopul principal al darului vorbirii în limbi era să fie un semn pentru cei care nu cred şi să răspândească Vestea bună, Evanghelia lui Cristos (1 Corinteni 14.19, 22).
English
Ce este glossolalia?