Întrebare
Ce e harul lui Dumnezeu?
Răspuns
Harul e un subiect constant în Biblie și culminează în Noul Testament cu venirea lui Isus (Ioan 1.17). Cuvântul tradus cu „har" în Noul Testament vine de la cuvântul grecesc charis, care înseamnă „favor, binecuvântare sau bunătate". Noi toți putem manifesta har față de alții; dar când cuvântul har e folosit în legătură cu Dumnezeu, capătă un înțeles mult mai puternic. Harul e faptul că Dumnezeu a ales să ne binecuvânteze în loc să ne blesteme, după cum merită păcatul nostru. E bunăvoința Lui față de cei care nu merită.
Efeseni 2.8 spune: „Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi." Singurul mod în care oricine dintre noi poate intra într-o relație cu Dumnezeu e datorită harului Său față de noi. Harul a început în Grădina Edenului, când Dumnezeu a ucis un animal pentru a acoperi păcatul lui Adam și al Evei (Genesa 3.21). I-ar fi putut omorî pe primii oameni chiar atunci pentru neascultarea lor. Dar în loc să-i distrugă, a ales să facă posibilă o cale ca ei să poată fi împăcați cu El. Acest model al harului a continuat să se manifeste în tot Vechiul Testament, când Dumnezeu a instituit jertfele de sânge ca mijloc de ispășire pentru oamenii păcătoși. Nu era sângele fizic al acelor jertfe în sine cel care îi curăța pe păcătoși; era harul lui Dumnezeu care îi ierta pe cei care și-au pus încrederea în El (Evrei 10.4, Genesa 15.6). Oamenii păcătoși își arătau credința aducând jertfele cerute de Dumnezeu.
Apostolul Pavel și-a început multe dintre scrisori cu formularea „Har și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos!" (Romani 1.7, Efeseni 1.2, 1 Corinteni 1.3). Dumnezeu e inițiatorul harului, și din El curge tot harul.
Dumnezeu arată atât îndurare, cât și har, dar nu sunt același lucru. Îndurarea reține o pedeapsă pe care o merităm; harul dă o binecuvântare pe care nu o merităm. În îndurarea Lui, Dumnezeu a ales să anuleze datoria păcatului nostru sacrificându-L pe Fiul Lui perfect în locul nostru (Tit 3.5, 2 Corinteni 5.21). Dar face mai mult decât înseamnă îndurarea și extinde harul față de dușmanii Lui (Romani 5.10). Ne oferă iertare (Evrei 8.12, Efeseni 1.7), împăcare (Coloseni 1.19-20), viață din belșug (Ioan 10.10), o comoară veșnică (Luca 12.33), Duhul Lui Sfânt (Luca 11.13) și un loc în cer cu El într-o zi (Ioan 3.16-18), când acceptăm oferta Lui și ne punem încrederea în jertfa Lui.
Harul e faptul că Dumnezeu le dă cea mai mare comoară celor care merită cel mai puțin – adică fiecare dintre noi.
English
Ce e harul lui Dumnezeu?